Life&style

Odrasla si, a i dalje obožavaš teen serije i filmove. Evo što to zapravo govori o tebi

  • Ljubav prema teen serijama nije rezervirana samo za mlađu publiku, a psiholozi tvrde kako postoji dobar razlog zašto su popularne i kod onih starijih
  • Osim doze nostalgije, predvidljiva radnja sadržaja za mlade pomaže ti da iz druge perspektive proživiš emocije s kojima si se već susrela
  • Vremena se doista brzo mijenjaju, a teen serije nam na jednostavan način omogućavaju da uđemo u svijet "generacije Z"

Imaš znatno više od 18 godina, ali i dalje uživaš u gledanju teen serija ili filmova? Premda se čini kako je u pitanju osobni ukus za određeni televizijski (ili filmski) program, psiholozi smatraju kako postoji i pozadinski razlog zbog kojeg uživaš u sadržaju namijenjenoj mlađoj publici.

Velik broj serija i filmova namijenjenih teen publici prati predvidljiva radnja, a upravo se u njoj krije magična privlačnost. Naravno, za neke je tu i određena doza nostalgije za mladim danima. Ipak, zabavni sadržaji nalik ovima mogu nam pomoći u ovladavanju potencijalno teškim emocijama.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotografija žene koja gleda TV

Možda vas zanima Pravi razlog zbog kojeg su neki poznati likovi iz serija morali iznenada umrijeti Rubrika Stars Stars

"Neki se ljudi pitaju zašto bi itko uopće želio pogledati horor film ili triler. Zašto biste htjeli sjediti i biti uplašeni? No, postoji element sigurnosti u mogućnosti doživjeti te emocije iz udaljene perspektive, a isto se može reći i za tinejdžersku fikciju. Kroz procese empatije s likom doživljavate one emocije koje su bile izazovne. Ali sada, iz ove zrelije perspektive, dobivate priliku svladati te emocije koje ste nekad imali", istaknula je za Refinary29 psihologinja Honey Langcaster-James.

Nesvjesno toliko učimo o svijetu, našoj kulturi i drugim ljudima sjedeći ispred ekrana. Nije teško uzeti u obzir da možda duboko u sebi proživljavamo ili čak ispravljamo vlastita iskustva svaki put kada gledamo seriju ili film koji tematizira srednjoškolske ljubavi, prve avanture s prijateljima i/ili učenički stres.

Ispočetka gledaš reprize Prijatelja, CSI-a, Dva i pol muškarca? To je dobro za tvoje zdravlje!

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotografija para koji gleda TV

Felicity Možda vas zanima Sjećaš li se Felicity? Obožavali smo ovu seriju, a evo gdje su glavni protagonisti 20 godina kasnije Rubrika Life&style Life&style

U nekim slučajevima to možda i nije tako duboko. Barem ne na emocionalnoj razini. Psihologinja dr. Joan Harvey sa Sveučilišta Newcastle slaže se da ti faktor nostalgije dopušta da "proživiš malo svoje prošlosti" - i u tome nema apsolutno ništa loše. Naša fascinacija tinejdžerskim filmovima trenutno možda ima i veze s smjerom popularne kulture.

"Vjerojatnije je da ćemo priznati da više uživamo u tim stvarima nego prije nekoliko godina", objašnjava ona. "Postalo je modernije voljeti tinejdžersku zabavu i reći da uživate u nj. Savršeno je moderno, kao odrasla osoba, ponovno čitati Harryja Pottera. Prije deset godina vjerojatno ne biste...". Ujedno, sjajan je to način da uđemo u svijet "generacije Z".

Photo: Shutterstock

Komentari 0