Life&style

Odmrzavanje mesa u mikrovalnoj pećnici je brzo rješenje, no nije i najbolje

  • Redovito stavljaš odmrznuti meso u mikrovalnu pećnicu? Možda bi trebala napustiti ovu praksu
  • Premda je riječ o najbržem načinu odmrzavanja, on nije nužno najzdraviji i najučinkovitiji način
  • Od upotrebe mikrovalne u ove svrhe zaziru u i profesionalni kuhari jer strahuju od neravnomjernog otapanja

Kada je odmrzavanje mesa u pitanju kao najlakše rješenje nameće se njegovo zagrijavanje u mikrovalnoj pećnici. No, je li ovo brzo rješenje uistinu i najbolje rješenje? Zapravo i nije! Štoviše, od njega zaziru brojni slavni kuhari jer ga ne smatraju dovoljno pouzdanim. Premda će se meso u mikrovalnoj vrlo brzo odmrznuti postoji velika vjerojatnost kako otapanje neće biti ravnomjerno te će se neki dijelovi mesa početi kuhati i/ili isušiti, dok bi drugi mogli ostati smrznuti.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Kuhari upozoravaju kako bi proces kuhanja već mogao započeti na rubovima mesa, mada se unutrašnjost još uvijek dovoljno odmrznula. Stoga, ako si se ipak odlučila na ovaj način odmrzavanja mesa znaj kako je važno odmah krenuti s njegovom daljnjom pripremom. Također, imaj na umu da meso moraš maknuti s bilo kakvih mekanih, plastičnih ili pjenastih podložaka u koje je upakirano jer bi kemikalije prilikom zagrijavanja mogle prodrijeti u njega.

A kada govorimo o povezanosti mikrovalne i mesa itekako je važno ponoviti da se u njoj ne bi trebalo podgrijavati prerađeno meso. Posebno bi valjalo preskočiti zagrijavanje piletine jer postoji mogućnost da pojedine bakterije prežive u određenim dijelovima mesa ako grijanje nije ravnomjerno. A koje to još namirnice nikada ne bi trebala podgrijavati u mikrovalnoj pećnici možeš saznati upravo ovdje.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Možda vas zanima Tri sjajna recepta za kolače iz mikrovalne pećnice – gotovi su za par minuta, a vrlo su ukusni Rubrika Life&style Life&style

No, vratimo se odmrzavanju mesa. Ako smo mikrovalnu izostavili iz računice, što nam još preostaje? Hladnjak se smatra najsigurnijim pomagalom za odmrzavanje svih vrsta mesa. Dok pojedine namirnice, poput zaleđenog povrća ili lisnatog tijesta puštamo da se odmrzavaju na sobnoj temperaturi, to nikada ne bismo smjeli učiniti s peradi i crvenim mesom jer postoji veći rizik od razvoja bakterija koje mogu dovesti do trovanja hranom. Brzina odmrzavanja uvelike će ovisiti o veličini komada mesa, a ako si u žurbi radije se posluži dobrim starim trikom - odmrzavanjem u hladnoj vodi.

POGLEDAJ VIDEO: Znaš li da si genijalna?

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0