Life&style

Odlučila si poraditi na sebi i naučiti nešto novo? Uz ovih 7 koraka ćeš to sigurno postići

  • Neosporno je da je znanje moć. Ono otvara mnoga vrata, pruža nam osjećaj zadovoljstva, osigurava bolju plaću, jača samopouzdanje... i zato je prava šteta ne raditi na tom istom znanju
  • U skopu projekta ''7 koraka, 7 promjena'', miss7 svoje čitateljice želi potaknuti da se posvete sebi u punom smislu te riječi, da porade na sebi iznutra i izvana, a jedan od važnijih načina na koji to mogu učiniti je da nauče nešto novo
  • Donosimo ti 7 koraka koji će ti pomoći da stekneš nova znanja i vještine i postaneš bolja verzija sebe

1. Upiši tečaj stranih jezika

Ako već dugo imaš želju upisati neki strani jezik, sada je pravo vrijeme da to konačno i učiniš. Uopće nije bitno koji će to jezik biti, važno je da imaš želju naučiti ga. Kad kod osobe postoji želja i volja za učenjem, sigurno će lakše i svladati jezik. A o benefitima poznavanja stranog jezika da i ne govorimo. Osim što ćeš se puno lakše snaći i sporazumjeti s ljudima kad otputuješ u inozemstvo, postoji mogućnost da će ti se otvoriti i prilika za neki novi posao. 

2. Pročitaj neku dobru knjigu 

Neopisiva moć krije se između korica knjiga. Svi smo se u djetinjstvu naslušali rečenice ''Drži se knjige i daleko ćeš dogurati'' - i bili su u pravu. Naravno da nećemo svi postati menadžeri i direktori, ali da ćemo čitanjem izbrusiti svoje govorne vještine, proširiti vokabular i vidike, to zasigurno hoćemo. I zato je važno nastaviti čitati i pritom učiti - bila to nova iskustva stvarnih ljudi, financijski ili ljubavni savjeti, savjeti o osobnom razvoju, znanstvena saznanja ili nešto drugo. Ukoliko želiš napredovati na poslu ili otvoriti vlastiti biznis, potraži knjigu koja će ti dati jasne smjernice kako to i postići, a ukoliko želiš poraditi na sebi, iznenadit će te koliko se knjiga o osobnom razvoju krije na policama knjižnica i knjižara.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

3. Nauči neku novu vještinu

Ukoliko si oduvijek maštala o tome da naučiš heklati poput svoje bake ili si još kao mala imala želju naučiti plesati kao profesionalka, imamo vijest za tebe - nemaš što čekati, jer pomladiti se nećeš. U današnje vrijeme učenje novih vještina nikad nije bilo lakše. Postoji pregršt radionica i tečajeva koji će ti u tome pomoći, a osim što ćeš naučiti nešto novo i pritom se dobro zabaviti, upoznat ćeš i nove ljude od kojih ti neki možda postanu i bliski prijatelji.

4. Umjesto serije pogledaj neki dobar dokumentarac

Ne kažemo da ti gledanje serije ne donosi nikakvu korist. Dapače. No, ne bi bilo loše katkad pogledati i neki dokumentarni film koji će ti donijeti nova znanja. Možda zahvaljujući koroni trenutno ne možeš putovati, ali to znanje o novim kulturama i arhitekturi možeš nadomjesti dobrim dokumentarcem. Postoje i brojni genijalni povijesni dokumentarci, dokumentarci o životinjama, sportu, gastronomiji, astronomiji, itd. Pronađi nekoliko koji ti djeluju najzanimljivije i svaki tjedan pogledaj jedan.

5. Prijavi se na brzi online tečaj

Sigurno postoji nešto što bi voljela naučiti. Razmisli. Možda se želiš bolje upoznati s Excelom, možda želiš izbrusiti svoje govorničke vještine kako bi se dokazala na poslu, možda razmišljaš o prekvalifikaciji te bi voljela dobiti još jednu diplomu... Na internetu ćeš pronaći gomilu online tečajeva, od kojih su mnogi besplatni!

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

6. Izazovi samu sebe i nauči nešto novo

Zahvaljujući globalnoj pandemiji, u protekle dvije godine propustili smo brojne prilike, i upravo zato ti predlažemo da 2022. iskoristiš tako da nadoknadiš sve propušteno. Osim donošenja novogodišnjih odluka koje su najčešće usmjerene na fizičko zdravlje, postavi si izazov koji će nabildati prvenstveno tvoj mozak ili ti osigurati neke nove vještine. Izazov može biti učenje izrade domaće tjestenine, učenje slikanja, brzog čitanja, izrade keramike, povijesnih velikana, glavnih gradova... 

7. Nauči više o samoj sebi

Zadnje, ali ne i najmanje važno je učenje o sebi. Možeš li reći da se dobro poznaješ? Znaš li zašto baš tako reagiraš u određenim životnim situacijama? Koji su događaji u djetinjstvu utjecali na donošenje odluka u odrasloj dobi i izgradnju tebe kao osobe koja si danas? Što bi bilo dobro promijeniti na sebi? Cijeniš li se? imaš li dovoljno samopouzdanja? Sve su to pitanja na koja ti odgovor može pomoći pronaći psiholog ili primjerice neka dobra knjiga o osobnom razvoju. Cilj je bolje upoznati sebe kako bi što bolje razumjela i sebe i druge.

Photo: Shutterstock

Komentari 0