Life&style

Odlazi li Bernard Jakelić iz HUP-a zbog seksualnog uznemiravanja više od 10 zaposlenica?

  • Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca odlazi iz HUP-a. Na pomolu je izgleda veliki seksualni skandal
  • Mediji pišu da je otkaz dobio zbog seksualnog uznemiravanja djelatnica HUP-a, sam Jakelić to demantira tvrdnjom da je riječ o sporazumnom prekidu radnog odnosa, a iz Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova potvrđuju da su zaprimili pritužbe više od deset zaposlenica  HUP-a
  • Nadamo se da ovoj slučaj nije presedan već novi list koji Hrvatska okreće u postupanju prema seksualnim nasilnicima

Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca i direktor regionalnog ureda Osijek, nakon 24 godine rada odlazi iz HUP-a, i to zbog više od deset slučajeva seksualnog uznemiravanja djelatnica HUP-a, doznaje Tportal. Ovaj slučaj tim je veći jer svakodnevno čitamo o iskustvima žena (i u sklopu miss7 kampanje nikadVIŠE se njima i direktno bavimo) koje su prijavile svoje nadređene za seksualno uznemiravanje i/ili napastvovanje i doživjele da se njihova pritužba ne shvati ozbiljno. Ili, još gore, da čak same zbog toga što su digle glas dobiju otkaz. Doista je dosta toga da je na kraju jedini način da se žena spasi ovakvih situacija da na kraju sama da otkaz i ode, ostavljajući svog zlostavljača iza sebe, ali ne i sjećanja i traumu. 

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

Iako se Bernard Jakelić, kako piše Jutarnji list, javio nakon što je vijest glasno odjeknula u medijima te demantirao da je dobio otkaz, brojni naslovi sugeriraju da mu je otkaz uručen i to baš zbog seksualnog uznemiravanja. Bernardić je istaknuo kako je riječ o sporazumnom raskidu ugovora, ne želeći reći više o slučaju, no iz Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić za Tportal su potvrdili:

"Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova zaprimila je pritužbe više od deset zaposlenica Hrvatske udruge poslodavaca vezano za seksualno uznemiravanje na radnom mjestu od strane osobe na rukovodećoj poziciji. Pravobraniteljica je provela ispitni postupak te, u očekivanju zaključka Hrvatske udruge poslodavaca, obavijestit ćemo vas o ishodu postupka."

Možda vas zanima Znaš li kolike su šanse da postaneš ili jesi žrtva seksualnog nasilja? Vrlo velike - pročitaj ove brojke Rubrika Life&style Life&style

Ime se ne navodi, no čini se da je ovo službeno priopćenje dosta indikativno. HUP je pak na upit Tportala o slučaju odgovorio: "Hrvatska udruga poslodavaca snažno zagovora odgovorno poslovanje koje uključuje nultu stopu tolerancije prema svakom obliku mogućeg nekorektnog ponašanja ili komunikacije na radnom mjestu. Stoga je vodstvo udruge odmah nakon što je zaprimilo pritužbu na neprimjereno ponašanje pokrenulo postupak, sukladno internim procedurama i zakonskim obvezama, kako bi se utvrdile sve okolnosti i trenutačno otklonila svaka osnova za takve ili slične pritužbe. U detalje postupka i pritužbi ne možemo ulaziti zbog obveze čuvanja tajnosti u postupku, a Hrvatska udruga poslodavaca i Bernard Jakelić raskinuli su radni odnos."

Nadamo se ne samo za dobrobit svih žena nego i za dobrobit cijelog društva da ovaj slučaj neće biti presedan već početak nove prakse prema seksualnim zlostavljačima u hrvatskim tvrtkama, ali i na ulicama, školama, u obiteljima.

 

Photo: Pixsell/Sanjin Strukic

Komentari 0