Life&style
1/13

Odaberite idealne božićne dekoracije za svoj dom

Kićenje interijera za božićne i novogodišnje blagdane stoljetna je tradicija europske i uopće zapadne kulture, bez kojeg je danas teško zamisliti ovaj dio godine. Čak i oni koji uređenju interijera ne pridaju preveliku pažnju tijekom godine, u ovom mu se razdoblju posebno posvećuju, jer upravo tada sintagma 'toplog doma' dobiva značenje u svoj svojoj punini.

Kod nas je Badnjak i dalje uglavnom najvažnije vrijeme dekoriranja prostora, ili dan kada proces uređenja mora biti priveden kraju. Imajući na umu tradiciju da se u badnjoj noći bdi, razumljiva je važnost svjetlosti i topline. Zato svijeće imaju iznimno važnu ulogu – svakako se pobrinite da upaljene svijeće u svijećnjacima ili na za to posebno prilagođenim tanjurima-postoljima, smjestite na vidljiva mjesta, kao što su stolić za kavu, stol za ručanje, komodu u sobi ili hodniku, ili ih pak smjestite u kut sobe koji vidite dok sjedite na kauču.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Uz svijeće, važnu ulogu imaju i različite vrste zimzelenog bilja, poput borovih grančica, božikovine ili imele, a koji se još od rimskih vremena smatraju simbolima životne snage. Buketi ovakvog bilja smješteni u vaze, dodatno će osvježiti prostor u tmurnim zimskim danima i popraviti raspoloženje, a grane borovine dopunit će atmosferu smirujućim mirisom šume. Takvo bilje služi i za 'seljenje' božićne atmosfere u ostale dijelove vašeg stana, poput kuhinje ili spavaće sobe. Za njih nisu potrebne posebne ukrasne vaze – zimzelene grane najbolje izgledaju u jednostavnim jednobojnim ili prozirnim vazama.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Božićna drvca danas predstavljaju glavni element božićnog dekora, iako su relativno novija pojava u blagdanskom uređenju prostora. Iz  Njemačke, kićenje bora se tek u 19. stoljeću masovno širi diljem svijeta putem anglosaksonske kulture. Pri odabiru božićnog drvca, obratite pažnju na njegova prirodna svojstva – boju (zelenu ili tzv. silber) te gustoću grana i dužinu iglica, što uvelike utječe na izbor dekoracija kojima ćete ga kasnije ukrasiti. Izuzetno je važno da se dobro pripazi i na njegove dimenzije – prevelik ili preširok bor će zasigurno 'zagušiti' manje prostore, dok će uži, rjeđi i manji bor u velikim prostorijama, bez obzira na dekoracije, djelovati mizerno, pa čak i otužno.

Kako odabrati dekoracije?

Najvažnije je na samom početku izabrati boju i temu: npr. crvena tema sa zvončićima ili bijela tema s anđelima u kombinaciji s klasičnim kuglicama.  Ako tema nije ujednačena, važno je da se barem odredi bazičan kolorit. Ako se odlučite za šarene boje dekoracija, poželjno je držati se neke tematske cjeline te istih ili sličnih oblika i dimenzija dekorativnih elemenata. Za dječje sobe su idealne dekoracije koje se ne mogu lako razbiti i koje imaju neku 'dječju' temu – npr. šarene drvene figurice u obliku saonica ili snjegovića, ili male plišane medvjediće.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Lampice na božićnom drvcu su najčešće bijele, jer najbolje odgovaraju svim bojama i stilovima ostatka dekoracije. Iako su tradicionalne boje Božića crvena i zelena (simboli zdravlja i vitalnosti), danas se upotrebljava širok spektar boja – plava, narančasta, ljubičasta, ili pak zlatna i srebrna. Nakit varira od ukrasa nastalih u najrazličitijim oblicima 'kućne radinosti' (figure od zapečenog i obojenog tijesta, sušene kore naranči, vrpce od papira, i sl.) do industrijskog nakita. Kakav ćete nakit izabrati, u prvom je redu stvar individualnog ukusa, ali i stila u kojem je uređen vaš životni prostor.

Uređenje po stilovima  

Za sve oblike klasičnog uređenja, najprimjereniji je i klasičan nakit – krhke staklene kuglice, popularne još od viktorijanskog doba, u svim bojama i oblicima, a koje se još mogu naći i ukrašene tekstilnim aplikacijama. Oko drvca se spiralno mogu staviti i svilene trake (tzv. girlande). Uz ovakav oblik ukrašavanja, poželjno je dodati i božićni štih nekim drugim dijelovima prostora: npr. na sofe se mogu staviti dodatni svileni jastuci prevladavajućeg kolorita dekoracija božićnog drvca, a na stolove staviti bogate svilene stolnjake (jednobojne ili ukrašene svečanim motivima), ili nadstolnjake od tila. Na božićnim drvcima su poželjne električne lampice, idealno bijele sa statičnim svjetlima. Također je važno da se lampice ne postave pregusto, već sporadično, što će kreirati dojam elegancije i tajnovitosti.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

U rustikalno uređenim prostorima, preporučujem tradicionalan nakit, npr. crvena licitarska srca u kombinaciji s bijelim lampicama. Licitarska srca se mogu staviti i na borove grančice u vazama u ostatku prostorije gdje se nalazi božićno drvce, kao i u ostalim prostorijama doma. Ovakav tradicionalan hrvatski nakit može se kombinirati i s dekoracijama u obliku prirodnih malih crvenih jabuka i oraha (koje su kod nas i bile osnovom božićnog uređenja sve do masovne upotrebe industrijskog nakita). Licitarski nakit će lijepo izgledati i u klasično uređenim stanovima, ali nikako u kombinaciji s industrijskim nakitom.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies U modernim i minimalistički uređenim prostorima predlažem odstupanja od tradicionalnog načina uređenja – božićno drvce će sasvim lijepo izgledati ako se na njega samo stave električne svjećice, bez ikakvih drugih dekoracija. Ako ipak ne možete popustiti tradicionalnom nagonu, tada za dekoracije izaberite što je moguće 'prozračniji' nakit, kao što je primjerice nakit u obliku snježnih pahuljica izrađen od zlatnih ili srebrnih žičica. Na drvce se ne stavlja veći broj dekorativnih elemenata. Umjesto toga, radije se poigrajte električnim svjećicama u ostatku prostora – npr. u visokoj prozirnoj vazi jednostavnih geometrijskih oblika lijepo će izgledati samo bijele električne lampice koje će obasjavati taj dio prostora. Za one koji ne žele tradicionalno živo drvce, preporučujem da od smeđih većih šiba (idealno iva) naprave neku vrstu stošca na način da se vrh snopa zaveže užetom, te da se potom snop omota bijelim svjećicama. Na dijelove zidova se, poput kakve umjetničke instalacije, opet mogu staviti bijele ili žute lampice (svih oblika) u lagano padajućim nizovima. Voštanih svijeća neka bude puno, ali moraju biti čistih geometrijskih linija (izbjegavajte svijeće u npr. obliku srca, jelke ili cvijeća).

Dodatni savjeti za božićno uređenje

Poželjno je da adventski vijenci i dekoracije na namještaju ili svijećnjacima prate osnovnu boju i temu božićnog drvca. U svim stilovima interijera će lijepo izgledati božićno drvce ukrašeno samo svjećicama te jednobojnim ili kariranim mašnama, a u sve stilove će se izvrsno uklopiti sve vrste zimzelenog bilja, a posebno tzv. božićne zvijezde (osim crvenih, na tržištu je danas prisutan veći broj boja, poput nježno bež ili ružičastih varijanti). Fikusi i ostalo ukrasno bilje većih dimenzija, dobit će božićno ruho kroz postavljanje električnih lampica na njihovu stabljiku ili ako ih se omota oko tegli. Ako se odlučite ispod bora staviti jaslice, njihov stil mora pratiti osnovni stil stana i ostatka dekora. Kao finalnu točku, savjetujem da u posude u dnevnom boravku stavite potpouri 'božićnih' mirisa – npr. cimeta ili jabuke, koji će se izvrsno uklopiti u cijelu božićnu priču vašeg stana.

Sve ostale savjete o tome kako dočekati Božić sa stilom, provjerite ovdje.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0