Life&style

Obožavamo ih sve, ali ovo je ipak 10 najpopularnijih pasmina pasa na svijetu

  • Svaki pas je sladak na svoj način, zar ne?
  • Ipak, neki psi uživaju veću naklonost od drugih
  • Koji je to 10 najpopularnijih pasmina na svijetu, saznaj u nastavku 

Neodoljivi su, odani i nekima najbolji prijatelji! Pse često biramo na osnovu njihovih osobnosti, izgleda i uglavnom ako u njima prepoznamo nešto što bi moglo odgovarati našem karakteru, jer ipak ta dlakava preslatka stvorenja ulaze u našu obiteljsku zajednicu. 

Kako psi imaju svoju osobnost i različitosti  varira i njihova popularnost. Jednako tako neke rase dolaze u modu, neke izlaze iz nje. Prošećete li se po nekom gradskom parku u Hrvatskoj vidjet ćete otprilike koje su popularne kod nas: pomodne rase su shiba-inu, pomeranci, shi-tzu, border collie, američki staford, japanske akite... Stoga će među više stotina pasmina  u različitim dijelovima svijeta neke ipak biti popularnije od drugih

Možda vas zanima Evo koliko su doista slični psi i njihove vlasnice i vlasnici i zašto je to tako Rubrika Life&style Life&style

No, platforme Finder.com, Highland K9 i American Kennel Club (AKC) podvukli su crtu i preko istraživanja na osnovi Google rezultata o najtraženijim vrstama u zemljama diljem svijeta došli do općenito najpopularnijih pasmina. Što misliš, koje su to? Iznenađenje je što to većino ipak nisu neke nove, pomodne vrste nego "pseći klasici". 

1. Rotvajler

U više od 100 zemalja diljem svijeta najviše se pretraživala pasmina rotvajler. Ovi naizgled zastrašujući psi, koji su prema tvrdnjama brojnih vlasnika zapravo prave maze, podrijetlo vuku iz Njemačke. Nevjerojatno su snažni i obično su srednjeg do velikog rasta. Vrlo su predani svojim vlasnicima i predstavljaju savršenu kombinaciju – mirni su i odvažni, a opet nisu agresivni. Njihova povijest datira još iz Rimskog doba, a prvobitno su korišteni kao pastirski psi koji čuvaju stada. 

2. Maltezer

Uopće ne iznenađuje da je ova preslatka pasmina, nekad omiljena među kraljevskim obiteljima, zauzela visoko drugo mjesto. Maltezeri su podrijetlom s Malte. Uglavnom teže do 10 kilograma , a maleni rast nadoknađuju  osebujnom osobnosti, razigranošću i energijom. Zapravo, ovi Maltezeri su supermodeli u psećem svijetu i čini se kako u tome uživaju. 

3. Mops

Slatki ‘izborani’ mopsovi slove kao najluckastiji psi. Prave su maze, ali su vrlo aktivni i razigrani pa s njim nije nikada dosadno. Podrijetlo vuku iz Kine, a smatra se kako su pravili društvo samim carevima. Maleni rastom, ali iznenađujuće snažni, mopsovi su super društvo i u gradovima i u ruralnijim područjima. Osim toga, ljubazni su i znatiželjni pa i ne čudi njihova popularnost diljem svijeta. 

Možda vas zanima Koliko je doista star tvoj pas? Znanstvenici su imaju novu formulu za izračun Rubrika Life&style Life&style

4. Čivava

Malne, ali izrazito živahne čivave, dolaze iz Meksika, ali obožavaju ih u svim dijelovima svijeta. Vrlo su inteligentne, umiljate i privržene vlasniku, a mnogima je poznat njihov prodoran lavež zbog čega su idealni kućni čuvari. Čivava može biti visoka od 16 do 20 centimetara i teška od 0,9 do 3,5 kilograma, a jedino zbog čega će negodovati su niske temperature. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

How was your weekend, my friends? 🥰 Mine was very good 😊 I got to see me human friends and hang out at a park 😆 I hope the weather will remain as nice as it was yesterday 😌 This way I can have more outdoor weekend adventures 😍 Today I will be supervising mum as she works on my video 😉 The ils laptop didn’t save all the edits, so we need to redo them 😊 If all goes well we can upload it this week 🥰💕🐶☀️👏 . . . #cedric #cutedog #dog #チワワ #smalldog #chihuahualove #chihuahuasofinstagram #chihuahuaworld #chihuahualonghair #tinydogsofinstagram #chihuahuadog #chihuahualife #chihuahuamodel #dailyfluff #worldofcutepets #cutepets #chihuahuadoglovers #tinypup #chihuahua #chihuahuas #chiwawa #adorabledog #adorabledogs #cutedogs #cutestdog #cutestdogever #longcoatchihuahua #chihuahuainfluencer #doginfluencers #mtldogs

A post shared by Chihuahua Cedric (@chihuahuacedric) on

5. Pomeranac

Ove dlakave pahuljice djeluju kao plišane igračke i zato su pronašle put do mnogih srca na svim kontinentima. Pomeranci su inteligentni, a prepoznatljivi i po svom psećem osmijehu. Omiljenu su bili i na kraljevskim dvorima gdje su na mekanim jastucima ležali tik do prijestolja. Ime su dobili po srednjoeuropskoj regiji koja je pokrivala dijelove Njemačke i Poljske, a potomci su njemačkog špica. 

Možda vas zanima Tvoj pas ima zaštitnički instinkt i ako se nađeš u prijetećoj situaciji, pokušat će te spasiti Rubrika Life&style Life&style

6. Engleski buldog

Engleski buldozi poznati su po svom pomalo mrkom izgledu, ali neka te to ne zavara – ovi psići su izuzetno sretna i razigrana pasmina. Zbog izgleda mnogi ih u šali uspoređuju s Winstonom Churchillom. Engleski buldozi odlično se snalaze u gradovima kao i na manje urbanim područjima. Vlasnici će uživati u njihovoj energiji kada su ovi psi budni, ali i u maznim trenucima kada se odluče odmarati. 

7. Francuski buldog

Ova pasmina prepoznatljiva je po velikim uspravnim ušima, a općenito su tihi i stidljivi osim ako nisu ud društvu voljenih osoba. Zbog malog rasta najprikladniji su za život u gradskim područjima, a uglavnom su tihi pa neće uzrokovati probleme sa susjedima. 

Možda vas zanima Ovaj preslatki psić je osvojio internet i to zbog jedne neobične karakteristike. Što ti vidiš na njemu? Rubrika Life&style Life&style

8. Njemački ovčar

Iako su u nekim zemljama pri samom vrhu ljestvice popularnosti, na njemačke ovčare često se reagira strahom, a u zemljama poput Irske, Ukrajine, Rumunjske i Bjelorusije, postoje čak i određene restrikcije vezane za njihovo posjedovanje. Zapravo je to vrlo poslušna, inteligentna i odana pasmina, a opasna može biti samo ako je obučena da bude takva. Primjerice, američka policija bira njemačke ovčare za službene pse. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hans is available for #adoption This beautiful boy is very sweet; however, he needs continued #obedience training due to his tendency to resource guard. I have been working with him for the last few days to prepare him for a #fureverhome Ideally, his #fureverfamily has no other pets around. He is very good with other #dogs in terms of #socialization but will require additional work due #resourceguarding Potential adopters need to be aware that continued #dogtraining is necessary. Feel free to share and let’s help find Hans a #fureverfamily #rescuedog #rescuedogsofinstagram #availableforadoption 🐶🐶 #fosterdog #adoptdontshop #adoptionsaveslives #germanshepherd #gsd #gsdofinstagram #dogoftheday

A post shared by Zen Your Dog (@zenyourdog) on

9. Pudlica

Nevjerojatno pametne pudlice nekad su smatrane aristokratskim psima. Dolaze u tri večličine, od minijaturnih pudlica do kraljevskih, a njihova kovrčava dlaka je zapravo hipoalergenska što ih čini idealnim ljubimcima za one koji su alergični na životinjsku dlaku. Imaju i dug životni vijek, obično požive od 12 do 15 godina. 

10. Graničarski škotski ovčar

Border collie (češće ih nazivamo engleskim imenom) smatra se jednom od najpametnijih pasmina na svijetu. Energični po prirodi, ovi psi dolaze iz škotskog ruralnog područja. Oni ne vole gubiti vrijeme spavajući pa će im njihovi vlasnici morati omogućiti da svu tu silnu energiju potroše i to na pametan način - mora raditi i njihov mozak. Obožavat će učiti trikove, a trčat će za lopticom u bilo kojem trenutku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Sunny side up." 🌞 . Seit Sonntag Abend sind wir in Kroatien und genießen das schöne Wetter am Strand. Gestern waren wir, nachdem wir schon um vier Uhr in der Früh weggefahren sind, ziemlich faul und waren nur am Strand neben unserem Apartment. Heute haben wir dafür eine wunderschöne Bucht gefunden.🏝 Obwohl der Hinweg über eine halbe Stunde dauerte und sehr beschwerlich war hat es sich echt gelohnt. Menschen waren am Anfang kaum da, jedoch sind nach und nach immer mehr Boote eingetroffen. Mit dem Hund hatte trotzdem keiner ein Problem und so konnte Nika frei laufen und schwimmen so viel sie wollte. Das Wasser war dadurch, dass der Boden nur aus Sand bestand, so klar, dass wir echt viel Zeit darin verbracht haben. Ich war wirklich schon oft in Kroatien, aber das war bisher echt der schönste Strand!😍 Wir lassen den Abend jetzt noch auf unserem Balkon ausklingen und werden später vielleicht noch in die Altstadt gehen.

A post shared by 🄽🄸🄺🄰 (@border.dream) on

10 - 20 na ljestvici najpopularnijih

Ljestvicu najpopularnijih pasmina pasa diljem svijeta nastavljaju:

11. Sibirski haski

12. Labrador retriever

13. Zlatni retriever

14. Bokser

15. Jorkširski terijer

16. Jazavčar

17. Američki pit bull terijer

18. Bigl

19. Ši-cu

20. Šiba inu

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0