Life&style

Oblačiš se isto kao i tvoje prijateljice? Postoji objašnjenje zašto to radimo

  • Ne mrziš li kad se tvoja prijateljica pojavi u potpuno jednakoj odjeći kao i ti? 
  • Kako ste, od sve odjeće koju je svaka od vas sakupila u svom ormaru, na kraju odabrale potpuno isti gornji dio, traperice i tenisice za zajednički izlazak?
  • Kendall Jenner i Gigi Hadid takve stvari nimalo ne muče. Dapače…

Gigi Hadid i Kendall Jenner nedavno su primijećene u gotovo identičnoj odjeći u New Yorku. Pa jesu li se unaprijed čule radi koordinacije? Ili je puka slučajnost što su oboje imale potrebu navući svoje omiljene lagane traper hlače, crne topiće, vintage sunčane naočale i vrpcu?

Naravno, naše najbolje prijateljice nerijetko ima ukus u glazbi, stilu, hrani itd. poput nas - zato su nam i prijateljice, zar ne? A s obzirom na to da je imitacija najiskreniji oblik dodvoravanja, nije ni čudo da kada se međusobno dopunjavamo, izgled naše prijateljice nesvjesno se uvlači u naš vlastiti mozak, utječući i na našu sljedeću kupovinu.

 | Autor:

Međutim, postoji li više znanstvenih razloga iza takvog ponašanja? Jesmo li programirani na neki način da odražavamo stil naše prijateljice? Pa, većina istraživanja fokusirana je na ponašanja kopiranja koja smo voljeli kao tinejdžeri. „Ono što pokušavamo činiti jest upotrijebiti prijateljicu kao sredstvo za jačanje vlastitog ega“, piše psihoanalitičarka Brenda Berger u časopisu Psychology Today o istraživanju koju je provela na tinejdžerkama koje su se isto obukle. Zakačivši se za iste traperice, tražimo zrcaljenje i vanjsku potvrdu od svoje prijateljice kako bismo postaale sigurnije, osjećale se samopouzdanije i manje ranjivo.“

Dakle, naš „osobni“ stil potječe još iz djetinjstva i koliko smo bili sigurni u svoje izborne izbore kada smo imali 13 godina? „Premda o sebi volimo misliti da smo vrlo sofisticirani, još uvijek funkcioniramo na razini špiljskih ljudi, pri čemu je mnogo sigurnije biti u grupi nego biti izoliran“, kaže psihologinja Emily Lovegrove za The Telegraph. „Dakle, ljudi nose stvari koje se uglavnom slažu s njihovom grupom.“

Nakon daljnjeg ispitivanja slučaja supermodela Gigi i Kendall - zanimljivo je primijetiti da su (vrpce, jakne i sunčane naočale) u trendu. Svaka je djevojka učinila ono što radimo svi mi, i unijela trendovsku stavku u svoj vlastiti „osobni“ izgled, osim što su, jer su prijateljice, „osobni“ dijelovi njihova stila vrlo, vrlo slični.

 | Autor:

Kad promatraju svoje ormare u potrazi za odjećom prije susreta, svaka će djevojka zaključiti da je na temelju vremena, prilike, crtice vlastitog stila i dodira novog sezonskog trenda, najbolja odjeća upravo - ova. Čini se stvarno logičnim, zar ne? 

Ali, kako izbjeći sukob ako nošenje iste ili slične odjeće, poput one BFF, doista nije tvoj stil? Tvoje novo pravilo je: ako to ima tvoja BFF, nemoj to kupiti. Šanse su da su je i sve druge prijateljice već kupile.

Photo: None

Komentari 0