Life&style

Obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a slučajeva nasilja je sve više!

  • Ovo je pandemija u sjeni, objavio je UN povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama
  • Naime, od početka COVID-19 pandemije uznemirujući je rast svih, baš svih vrsta nasilja nad ženama
  • Najveći porast bilježi obiteljsko nasilje - kao i uvijek najgori nasilnici su ženama najbliskije osobe odnosno muškarci - muževi, partneri, očevi...

"Ovo je rastuća pandemija u sjeni i potrebno je djelovati globalno i kolektivno kako bi se ona zaustavila. Kako je COVID-19 do krajnjih granica opterećenja doveo zdravstvene sustave tako su iscrpljeni i kapaciteti skloništa za žene, sigurnih kuća i telefonskih linija koje pružaju pomoć žrtvama nasilja" objavili su na svojoj stranici Ujedinjeni narodi koji su i pokretač obilježavanja Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama 25. studenog. Cilj je prevenirati i eliminirati ovaj globalni društveni problem.

Svakih 15 minuta jedna je žena u Hrvatskoj zlostavljana

Kako su pojedine zemlje uvodile mjeru lockdowna kako bi se spriječilo širenje zaraze, tako se sve više širilo nasilje nad ženama, posebno ono obiteljsko - u nekim se zemljama ono povećalo za čak pet puta! Na žalost, nasilje nad ženama dio je naše svakodnevice, a kako je kriza s pandemijom korone pogoršala stanje u svijetu, trend prati i Hrvatska u kojoj se još od proljeća govori o znatnom porastu nasilja nad ženama kod nas. U Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Podaci su samo djelomično točni i zapravo umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura. Riječ je o jednom od najrasprostranjenijih, najustrajnijih i najrazornijih načina kršenja ljudskih prava, a što je još gore ostaje uglavnom neprijavljeno. Razlozi su nekažnjavanje počinitelja, šutnja, stigmatiziranje žrtve te srama koji ga okružuju.

Vrste nasilja

Nasilje nad ženama manifestira se u fizičkom, seksualnom i psihološkom obliku, od nasilja od strane intimnih partnera (fizičko i/ili psihičko zlostavljanje, silovanje u braku, femicid); seksualno nasilje i uznemiravanje (silovanje, prisilna seksualna djela, neželjene seksualne ponude, seksualno zlostavljanje djece, prisilni brakovi, uznemiravanje na ulici, vrebanje, cyber-uznemiravanje); trgovina ljudima (ropstvo, seksualno iskorištavanje); sakaćenje ženskih spolnih organa te dječji brak.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Tri ubijene sestre

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se odlukom Ujedninjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Za života sestre su bile aktivistice u borbi protiv Trujillovog autokratskog režima. Nazivali su ih Las Mariposas (španj. leptiri) i napadnute su kad su se vraćale iz posjete supruzima u zatvoru. Sve tri su, zajedno s vozačem, zadavljene, polomljene su im i kosti, a automobil je bačen u provaliju. Na životu je ostala samo jedna sestra, koja se i dan danas zalaže za očuvanje uspomene o ubijenim sestrama.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Nasilje nad ženama velika je prepreka u ostvarivanju jednakosti, ravnopravnosti spolova, razvoja, mira kao i ostvarivanju ljudskih prava žena i djevojaka. Glavna je poruka Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja kao krajnje neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja te prepoznavanje nasilja kao oblika diskriminacije žena. 

Ovo nije naš privatni problem

Važno je zaustaviti ignoriranje i umanjivanje nasilja nad ženama, a posebice tretiranje nasilja kao privatnog problema žena žrtava nasilja. Inače, ovaj se dan obilježava zapravo 16-dnevnim akcijama protiv nasilja te simbolično završava 10. prosinca, na Međunarodni dan ljudskih prava. Razliku možeš učiniti i ti, koristeći na svojim društvenim mrežama hashtagove: #GenerationEquality #orangetheworld #16days and #spreadtheword.

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0