Life&style

"Nutricionistica sam, ali svojoj djeci uz glavni obrok uvijek dam i slatkiš. Evo zašto "

  • Ova majka nutricionistica šokirala je mnoge roditelje kada je objavila kako svojoj djeci obavezno uz obrok posluži i sladak desert
  • Tvrdi kako je ponuditi, na primjer, kekse uz "konkretne" namirnice dobra stvar
  • Vrlo je moguće da će djeca prvo pojesti keks pa kaže kako treba vremena da bi ovakav način hranjenja postao djelotvoran 

Roditeljstvo nikad nije lako, način odgoja koji na jednom djetetu uspijeva, na drugom možda neće. To može otežati roditeljstvo, ali zahvaljujući internetu na raspolaganju je mnogo besplatnih resursa koji mogu pomoći u pronalaženju novih ideja. Neke od njih dijeli i mama i nutricionistica Alex Turnbull na Instagram računu, kako bi educirala roditelje o prehrani djece i učinila vrijeme obroka manje stresnim za obitelj. U jednom videu Alex potiče roditelje da svojoj djeci daju desert uz glavni obrok.

Iako  zvuči nerazumno, jer najčešće djeci govorimo da mogu pojesti desert tek ako su pojeli cijeli ručak ili večeru, Alex za to ima valjani razlog. Kaže da će njezin način pomoći djeci da usvoje zdrave prehrambene navike koje će zadržati i u odrasloj dobi. Alex u videu kaže: "Što se dogodi kada počnete posluživati ​​deserte uz jelo? Znam, znam. Teško je razumjeti da je ponuditi nešto poput kolačića uz obroke dobra stvar. Poanta je naučiti našu djecu kako upravljati konzumiranjem sve hrane, posebno kad nismo u blizini!"

majka je već ukrasila drvce Možda vas zanima Ova majka je već okitila božićno drvce i dom kako bi djeca mogla duže uživati u božićnom duhu Rubrika Life&style Life&style

I sama Alex je koristila ovu tehniku ​​s vlastitom djecom i snimila tanjur svojih kćeri na kojem je bila mješavina slanih i slatkih jela. Napisala je kako možemo primijetiti da je dijete prvo posegnulo za mrkvom. To se naravno, ne događa pri svakom obroku kad se ponudi desert, ali poanta je da kolačić ne bude nešto na što je dijete fiksirano. Kaže kako ona ovakav način prakticira već godinama te da je potrebno vrijeme da stvar profunkcionira.

Ideja je da odrastu bez razmišljanja da određenu hranu trebaju "zaraditi", zbog čega bi je djeca mogla jesti čak i kad su sita jer slatku hrane vide kao "nagradu". Potičući djecu da sami odabiru hranu koju jedu, potičemo ih da počnu slušati i razumjeti vlastito tijelo, te znati kada su siti, a kada nisu.

Mama je nosila kratki topić kako bi pokazala kćeri da moramo voljeti svoje tijelo - svi joj aplaudiraju

Alex je rekla da je normalno da se prehrambene navike djece svakodnevno mijenjaju, baš kao i odraslih. Priznaje da bi prvo mogli pojesti kolačić. Kao i da možda neće iprva ništa taknuti od ostatka obroka i da bi mogli tražiti još slatkog. No, potpuno je normalno da djeca i općenito ljudska bića uživaju u nekoj hrani više nego u drugoj.

Ono na što se želi fokusirati je da ne čini "veliku stvar" oko kolačića. To znači da ne govori djeci negativno o njima, poput, "kolačići su loši za tebe". Kaže kako će na taj način djeca sama prepoznati kada su siti te što traži njihovo tijelo, konkretnu hranu ili slatki zalogaj. Mnogi se roditelji slažu s njezinim pristupom hrani i ne označavaju određenu hranu kao "poslasticu" ili "lošu" jer to može uzrokovati probleme u odnosu djece prema hrani s godinama.

"Rečeno mi je da nikada neću moći postati majka, a sada sam posljednjih 14 godina trudna i mama sam desetoro djece" Možda vas zanima "Rečeno mi je da nikada neću moći postati majka, a u zadnjih 14 godina rodila sam desetoro djece" Rubrika Life&style Life&style

Jedan je korisnik napisao: "To smo činili od početka i iako moj sin i ja još uvijek ponekad vodimo borbu oko još slatkiša, nema potrebe za prejedanjem jer zna da će dobiti slatkiše. Meni je "nagrađivanje slatkišima" ostavilo toliko problema kao odrasloj osobi i drago mi je da svojem djetetu ne usađujem takve navike." Drugi je korisnik odgovorio: "Da! To sam učinila sa svojim drugim djetetom i njen odnos prema hrani je mnogo zdraviji. Ne radi od deserta "veliku stvar" što kasnije može dovesti do problema."

Što ti misliš o ovakvom načinu prehrane djece?

Photo: Instagram@thefamilynutritionist

Komentari 0