Life&style

Nutricionistica preporuča što je zaista najbolje jesti ljeti i na što posebno obratiti pažnju

  • Volimo kozmetiku i njegovati svoje lice i tijelo raznim kremicama, ali ne kaže se tek tako da ljepota dolazi (i) iznutra
  • Kako ono što unosimo u sebe djeluje na to kako izgledamo i kako se osjećamo, otkrila je Karmen Matković Melki, diplomirana nutricionistica, suvlasnica edukativnog centra Definicija hrane te jedna od stručnjakinja Leptir Grupe u dm podcastu Žensko zdravlje
  • Riječ je o četvrtom u nizu dm podcasta na temu ženskog zdravlja 

Ljeto nije vrijeme za odricati se užitaka, ali nedvojbeno ono što jedemo i pijemo utječe na to kako se osjećamo i kako izgledamo, poručila je nutricionistica Karmen Matković Melki u najnovijem dm podcastu Žensko zdravlje. Tema ovotjednog dm podcasta, "Zdravlje i ljepota iznutra – nutricionistički savjeti za najzdravije ljeto!" iznimno je zanimljiva, pogotovo što Matković Melki u svojim savjetima ne zaobilazi ono što je tako svojstveno čovjeku - da hrana, između ostaloga, predstavlja i užitak koji se ne smije zanemariti! 
Ipak, to ne znači da trebamo utrpavati u sebe sve što nam dođe pod ruku - umjerenost je, a pogotovo ona u količini porcija, naglašava Karmen Matković Melki, bitna: "Ljudi se ljeti znaju opustiti pa pretjerati s količinom hrane. Ipak, tri su postulata zdrave prehrane: raznolikost, uravnoteženost i na kraju, umjerenost".   
Moderatorica Anita Galić postavila je pitanje Mediteranske prehrane, njezinih benefita, ali i činjenice da joj Hrvati možda i nisu previše skloni. 
"Mediteranska prehrana po svim rang listama u svijetu iz godine u godinu uspijeva pobijediti sve neke nove metode prehrane, neke druge kvalitetne modele prehrane - pa valjda ima nešto u tome?! Vidimo da u nekim drugim zemljama Mediterana poput Španjolske i Portugala ova vrsta prehrane živi u tapasima, malim porcijama, u puno ribe i sezonskih namirnica, a kad dođete na našu obalu, prije ćete naići na ćevape i roštilj. Ništa nema loše u dobrom roštilju, ali bitno je izbjeći jednoličnost u odabirima. Uz meso se može puno toga roštiljati, a ne treba izbjegavati ni sezonske salate koje podižu nutritivni aspekt roštilja", odgovara nutricionistica. 
Naglasila je i kako je i hidracija ključna za ljeto kada se pojačano znojimo i kada, osim vode, gubimo i elektrolite. Uz vodu, preporuča čajeve poput mente i đumbira jer oni rehidriraju, i to mlake čajeve, ali i vodu s narezanim kriškama voća. 
Nutricionistica je dala i super recept za zdravi tapas, a njega i druge korisne savjete koje Karmen Matković Melki preporuča za ovo ljeto, poslušajte u dm podcastu koji se prikazuje i na dm.hrdm Facebook profilu te miss7 i missZdrava Facebook profilima.  

dm podcast Žensko zdravlje objavljuje se srijedom tijekom kolovoza kada doznajemo mnoge korisne informacije o ženskom zdravlju od stručnjaka. Moderatorica podcasta je Anita Galić, magistra farmacije te menadžmenta u zdravstvu s više od 18 godina profesionalnog iskustva na području zdravstva i zdravstvenih politika. Ova ponosna majka dvoje školaraca sudjelovala je u kreiranju i provođenju brojnih javnozdravstvenih projekata s ciljem zdravstvenog opismenjavanja građana, a prije dvije godine hrabro je pokrenula prvi regionalni ‘think tank’ za zdravstvo i zdravstvenu industriju Health Hub, koji sve krupnijim koracima postaje zamašnjak promjena i stjecište dobrih ideja i projekata u zdravstvu, okupljajući sve dionike zdravstvenog ekosustava.

Anitina gošća sljedeće srijede, 9. kolovoza, je Ivana Prkačin, doc.dr.sc u KBC Sestre Milosrdnice te Poliklinici Milojević i dame će razgovarati o tome kako ljeto djeluje na našu kožu. Važna i aktualna tema, preporučamo!

 

Photo: Unsplash
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    vise piti nego jesti