Life&style

Novogodišnje odluke za lijepu kožu

Svake godine, krajem prosinca donosimo odluke kojih se već u siječnju manje pridržavamo, dok u veljači zaboravimo na njih. Najveća hrvatska beauty guruica Seka Zebić i dr. Maja Ceković iz poliklinike DermAngio otkrile su kako da vaša koža zablista u 2014. godini.

Koža je naš najveći organ, koji nerijetko služi kao kriterij ženske ljepote. Kroz povijest je bijela baršunasta put smatrana izrazito privlačnom, da bi je u 20. stoljeću zamijenila preplanulost, glatka koža sinonim je ljepote, a bore su u većini civilizacija nepoželjne. Zašto se onda tako rijetko brinemo o njoj na ispravan način, jer svi se slažu – samo je zdrava koža, lijepa koža. Zato u 2014. godini učinite sve da vaša koža zablista i donesite odluke koje će vam pomoći u tome.

"Pit ću više vode!"

"Pogrešno je mišljenje da čaj, sokovi i druga bezalkoholna pića mogu zamijeniti vodu", objašnjava mr. ph. Seka Zebić i dodaje: "Voda tijelom prenosi hranjive tvari i dovodi kisik u stanice, a iz tijela odnosi toksine i ostale štetne tvari. Piti osam čaša vode na dan je pravilo koje je nastalo s razlogom."

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Seka kaže kako je to minimalna količina vode koja je potrebna da kosa izgleda čišće i zdravije te da mišići maju bolji tonus. Dehidriran organizam često se manifestira u suhoj koži koja djeluje sivo, umorno i bez sjaja te ćete teško naći kremu koja će riješiti ovaj problem, bez da djelujete iznutra.

"Prestat ću pušiti!"

Osim što je pušenje pogubno za vaše zdravlje (sjetite se samo karcinoma pluća) i novčanik (izračunajte koliko kozmetike možete kupiti umjesto cigareta), ono je pogubno i za vašu kožu. Seka Zebić je objasnila kako se to događa jer sastojci cigareta smanjuju dotok kisika u stanice kože. Rezultat je suha koža, bez sjaja, ali i sa specifičnim tzv. 'pušačkim' borama oko usana.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

"Neću ići u solarij i manje ću se sunčati"

Sunčanje je jedan od najboljih načina opuštanja, ali i najbolji način za dobiti bore. Izlaganje suncu uzročnik je čak 90% znakova starenja, koji uključuju bore, tanku kožu i pigmentacijske mrlje, a dr. Maja Ceković iz poliklinike DermAngio kaže kako niti solarij nije bolji izbor:

"Najbolja stvar koju možete učiniti svojoj koži je ne izlagati je suncu, ali s kožom lica to zna biti nemoguće. Izbjegavajte jako sunce, nosite kremu sa zaštitnim faktorom tijekom cijele godine, čak i kad je oblačno i najvažnije – nemojte ići u solarij! Starenje na koži koje izaziva solarij je jače od onog koje izaziva sunce i svakako trebate to imati na umu prije nego napravite termin."

"Skidat ću šminku svaki dan!"

Scenarij je svima dobro poznat: dolazite kući nakon večernjeg izlaska, već su sitni sati i jednostavno nemate snage skidati maskaru, puder i ostale proizvode s lica te se jednostavno srušite na jastuk. Preskakanje skidanja šminke ima mnoge negativne posljedice koje sigurno ne pridonose vašoj ljepoti.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Naša koža je prepuna pora koje luče sebum, zaštitni masni sloj na koži. Ako nisu u mogućnosti lučiti ga pravilno, primjerice zbog šminke koja već neko vrijeme stoji na licu u kombinaciji s ostalim onečišćenjima, nastaju akne. Skidanje šminke danas je jednostavnije no ikada, uz klasične čistače, postoje i vlažne maramice s kojima se šminka uklanja u trenu.

"Više ću spavati!"

Osam sati sna danas se mnogima čine kao nemoguća misija, ali Seka Zebić naglašava kako samo uz dobar i kvalitetan san naša koža može biti blistava: "Učinak sna najlakše je provjeriti ujutro, odmah nakon buđenja. Ako se pogledate u ogledalo nakon neprospavane noći, opušteno lice i podočnjaci najbolje će pokazati kako se osjeća cijelo tijelo."

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

"Prestat ću 'kopati' po licu!"

Svakome se dogodi da tu i tamo izađe pokoji prištić. Najgora stvar koju u toj situaciji možete napraviti je početi sa stiskanjem. Osim što nestručno istiskanje nikada neće prištić osušiti do kraja, riskirate kraste, upale, pa čak i ožiljke. Danas na tržištu postoji velik broj stickova i korektora koji potiču isušivanje prištića u veoma kratkom roku, pa iskoristite sve što nam suvremena kozmetička industrija daje i prestanite 'kopati' po licu.

"Brinut ću se o svojoj koži!"

Svakodnevna njega kože je osnova lijepog tena, ali bez obzira na to, velik broj žena se zadovoljava se korištenjem univerzalnih krema ili krema koje nisu namijenjene njihovom tipu kože, s kojima nisu zadovoljne ili koje mažu neredovito. Maska i piling su ponekad dodatna njega na koju ne stignemo ni pomisliti, dok serumi izazivaju nedoumice prilikom kupovine.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Bez obzira na sve to, njega kože ujutro i navečer treba postati navika. Razmislite malo – ako vi ne možete odvojiti nekoliko minuta dnevno za svoju ljepotu, tko će to učiniti umjesto vas? Krema koju koristite ne mora nužno biti skupa, jer većina stručnjaka će se složiti da je redovita njega važnija od cijene.

Više o količini vode koju unosite u organizam saznajte na portalu Zdrava Krava.

Više slika pogledajte u galeriji...

Photo: Thinkstock

Komentari 0