Life&style

Novo vruće mjesto u Splitu je Bigoli. Nudi istoimenu talijansku tjesteninu koju je najslađe jesti u hodu!

  • Bigoli je vrsta svježe tjestenine koja potječe iz talijanske regije Veneto, a prepoznatljiva je po svom debljem, špagetima sličnom obliku i hrapavoj površini
  • Možemo je jesti s nogu, u hodu, stoga je novootvoreni splitski gastro kutak Bigoli fresh pasta to go odlična ideja, daje odgovor što i kako jesti usred vrućeg ljeta
  • Pročitaj također: Je li ovo umjetničko djelo ili jelo? Ova slana pita užitak je za nepce, ali i za oko

Ispred male splitske zalogajnice Bigoli u kojoj se hrana uzima preko pulta, a u samom prostoru tek je nekoliko visokih stolaca na koje gosti mogu sjesti, nerijetko se stvara gužva. Ljude ne privlači samo zamaman miris tjestenine koja se poslužuje s različitim umacima već i prizor bigolija, tjestenine posebna oblika, koja se suši obješena iznad pulta. Jer, u Bigoliju svakodnevno sami proizvode vlastitu, domaću pastu koja je zvijezda ovog restorančića i odličan zalogaj za sve koji žele pojesti nešto ukusno i s nogu, dok razgledavaju grad, na primjer.

 | Autor: Instagram @bigoli.freshpasta Instagram @bigoli.freshpasta  | Autor: Instagram / bigoli.freshpasta Instagram / bigoli.freshpasta

Tradicionalno se tjestenina bigoli priprema pomoću posebnog alata nazvanog torchio ili bigolaro, po kojem je tjestenina i dobila ime. Ova preša oblikuje dugu, gustu tjesteninu hrapave površine. Izvorno se bigoli radila od mekog pšeničnog brašna, no današnje varijante uključuju integralno, bijelo brašno i katkad jaja.

 | Autor: Instagram @bigoli.freshpasta Instagram @bigoli.freshpasta

Prvotna verzija bila je čak izrađivana od heljdinog brašna, dok se u suvremenoj pripremi najčešće koristi kombinacija griza (semoline), integralnog pšeničnog brašna i po potrebi jaja, što bigoli čini tjesteninom koja sadrži gluten. Zbog dodatka integralnog brašna, bigoli ima tamniju boju u odnosu na klasične talijanske tjestenine izrađene isključivo od griza.

Priprema se kuhanjem u slanoj vodi nekoliko minuta, a najčešće se poslužuje s umacima na bazi mesa ili ribe, a tradicionalno sa usoljenim sardinama.

 | Autor: Instagram / bigoli.freshpasta Instagram / bigoli.freshpasta

U splitskom Bigoliju ovu tjesteninu možemo pojesti s različitim umacima: rajčica, pesto, pekorino sir i papar, bolonjez..., ali na meniju su i dvije morske verzije, sa šest vrsta plodova mora ili sa sipom i crnilom od sipe. Mljac!

@bigoli.pastatogo.split You don't need a reason to treat yourself with this pasta🥰 #fyp #viral #tiktokfood #pasta #foodlover #takeawayfood #supportlocal ♬ original sound - bigoli

 

 

Photo: Instagram @bigoli.freshpasta

Komentari 0