Life&style

Novi zakon omogućit će zaposlenicima da ignoriraju svog šefa nakon radnog vremena

  • Radnici u Belgiji moći će zanemariti pozive i e-mailove svog šefa izvan radnog vremena
  • Novim zakonom od 1. veljače zaposlenici će imati "pravo na isključenje"
  • Sve je više europskih zemalja uvelo zakon o "pravu na isključenje", no Hrvatska će na tako nešto, pričekati

Državni službenici u Belgiji više neće morati odgovarati na poslovne pozive svojih šefova izvan uobičajenog radnog vremena. Od 1. veljače savezni će zaposlenici imati "pravo na isključenje" propisano zakonom, stoji u dopisu ministrice državne službe Petre De Sutter.

U dopisu se navodi da se s radnicima može kontaktirati izvan uobičajenog radnog vremena samo u iznimnim i nepredviđenim okolnostima i kada je potrebno obaviti posao koji ne može čekati do sljedećeg radnog dana, te da zaposlenici "ne bi trebali biti u nepovoljnom položaju" ako se ne odazovu šefu izvan radnog vremena.

Možda vas zanima Princ Harry tvrdi da bi ljudi trebali dati otkaz ako im posao negativno utječe na psihu, slažeš li se s njim? Rubrika Stars Stars

Prema novim mjerama, državni službenik ne bi smio naći u nezgodnoj situaciji jer se ne javlja na telefon ili ne čita poruke vezane uz posao izvan uobičajenog radnog vremena. De Sutter je rekla da će ova promjena pomoći u borbi protiv "pretjeranog stresa na poslu i sindroma izgaranja", osobito u vrijeme kada je rad od kuće zamaglio granice između profesionalnog i društvenog života.

 | Autor: Freepik Freepik Državni službenici u Belgiji više neće morati odgovarati na poslovne pozive svojih šefova izvan uobičajenog radnog vremena

Nada se da će se ovim potezom omogućiti "bolji fokus, bolji oporavak i održiviju razinu energije", ali ne navodi kazne za zaposlenike koji prekrše ova pravila. Iako se pravilo odnosi samo na državne službenike, postoji nada da bi se moglo primijeniti i na zaposlenike u privatnom sektoru. 

Rad prije 10 sati ujutro jednak mučenju, dokazalo je istraživanje!

Sve je više europskih zemalja uvelo zakon o "pravu na isključenje", a poslodavci koji šalju poruke zaposlenicima nakon radnog vremena mogli bi se suočiti čak i s kaznama u Portugalu. Zakonom se želi zaštititi "pravo na odmor" radnika, što znači da poslodavac ne može poslati poruku, e-mail ili nazvati zaposlenika nakon završetka radne smjene. Sličan zakon imaju Francuzi, naime, Francuska je 2017. dospjela u međunarodne naslove svojim vlastitim zakonom o "pravu na isključenje". Radnici su novim zakonom dobili  "pravo na prekid veze" kada završi smjena. 

 | Autor: Unsplash/Surface Unsplash/Surface

Trebaju li zaposlenici dobivati plaćeni dopust za brigu o novom kućnom ljubimcu? Možda vas zanima Trebaju li zaposlenici plaćeni dopust kad nabave kućnog ljubimca? Šef je napravio anketu i saznao Rubrika Život Život

Talijanski Senat 2017.  godine odobrio je sličan zakon, a mnoge njemačke tvrtke, uključujući Volkswagen, dobrovoljno su uvele slične politike, gdje poslužitelji njihovih tvrtki automatski isključuju odlaznu e-poštu između 18 i 7 sati svaki dan. U Brazilu pak, radnici mogu tražiti naknadu za prekovremeni rad ako moraju odgovarati na e-poštu izvan radnog vremena.

Kod nas ćemo na tako nešto, ipak, pričekati. Novi Zakon o radu trebao bi biti donesen do ljeta ove godine, a njime će Hrvatska primijeniti i odredbe dviju novih europskih direktiva, o ravnoteži poslovnog i privatnog života te o transparentnim i predvidivim radnim uvjetima.

Photo: Freepik

Komentari 0