Life&style
Trendovi u vjenčanjima

Novi trendovi u hrvatskim vjenčanjima: "Raskošne vjenčanice i glamurozna vjenčanja su ponovno u modi"

  • Tijekom pandemije proslave vjenčanja bile su svedene na minimum te su se svi morali prilagoditi “novom normalnom”
  • Dok je to nekima teško padalo te su jedva čekali povratak raskošnih vjenčanja, drugi su odlučili pojednostaviti sve i održati svoje vjenčanje u skromnijoj atmosferi
  • O tome kakvi su trenutno trendovi u organizaciji vjenčanja, kao i to kakve vjenčanice buduće mlade sad najradije biraju, razgovarali smo s tri poznavateljice svijeta vjenčanja

Vjenčanje je jedan od najvažnijih dana u životu za mnoge te ga žele i prigodno proslaviti, uz obitelj, prijatelje i rodbinu. Pandemija koronavirusa koja je zapravo stopirala velika druženja i okupljanja, mnogima je poremetila planove o raskošnom vjenčanju. Dok su tako mnogi odlučili pričekati s proslavom, drugi su se ipak odlučili prilagoditi i organizirati manje vjenčanje. 

Pandemija je utjecala i na same mladenke i njihov izbor vjenčanica pa su se tako neke, u skladu s manjim vjenčanjima, odlučile odabrati i jednostavnije vjenčanice. 

Sve o trendovima prije i poslije pandemije te kakve vjenčanice buduće mladenke najviše izabiru sad otkrile su nam Matea Karamatić iz salona vjenčanica Royal Bride i Katerina Sočev iz salona vjenčanica Katjusha. Više o trendovima u organizaciji vjenčanja i kako je na sve utjecala pandemija, ispričala nam je Ivana Knezović, iz agencije za organizaciju vjenčanja i evenata, Promessi.

Trendovi u vjenčanicama

Matea iz Royal Bridea objasnila nam je kako mladenke već nekoliko sezona odabiru jednostavnije i elegantnije vjenčanice, ali s druge strane i ekstravagantnije haljine. “To su sateni, s nekim naglašenim detaljima, prorezima na nozi.” Matea je naglasila i kako se dosta djevojaka odlučuje i na dizajn po želji, a šivanje i izrada vjenčanica po mjeri je ono po čemu je Royal Bride i poznat.

U odnosu na razdoblje pandemije, Matea nam je ispričala kako se sad primjetno događa “veliki boom, možda čak i više nego prije same pandemije što se tiče vjenčanja.” Ono što je još naglasila jest da su vjenčanice sad sveprisutne na svim vrstama vjenčanja. “Prije su mladenke razmišljale u smislu ‘imam malo vjenčanje pa mi vjenčanica nije potrebna”. Matea smatra kako mladenke sad ipak biraju prigodne vjenčanice i za manja vjenčanja, koja su po njoj, posljedica prilagodbe na manja okupljanja tijekom pandemije.

Katerina Sočev, iz salona vjenčanica Katjusha, također je primjetila kako su mladenke isprva birale “jednostavnije modele i kraće haljine, koje padaju i nemaju puno ukrasa”, no po njoj, to je kratko potrajalo. “Sve djevojke ponovno uzimaju što raskošnije haljine. Vratilo se da na haljini bude ipak i kristalića i čipke, da vjenčanica bude bogata i baš posebna.” Katerina smatra i kako pandemija nije previše utjecala na izbor vjenčanica, već štoviše, da se sad biraju i raskošnije varijante nego prije.

Naglasila je kako su to modeli ženstvenih i romantičnih vjenčanica mekih linija, ali da su trenutno izrazito popularne i zatvorene vjenčanice koje idu pod vrat, a posebno one s čipkom na gornjem dijelu. Također, iako su vrlo lijepe, Katerina nam je rekla kako “vjenčanice s puno materijala nisu popularne. Traže se više ugodniji modeli u kojima se može lakše hodati i plesati.” Objasnila nam je i kako “djevojke gledaju da im u vjenčanici bude što lakše i ugodnije. Traže rukave koji se skidaju ili šlepove koji se otkopčavaju”.

Možda vas zanima Kako izabrati parfem za vjenčanje i 10 najboljih parfema za taj veliki dan Rubrika Beauty Beauty

Trendovi u organizaciji vjenčanja

Uz vraćanje starim trendovima ili prilagođavanje novim kod izbora vjenčanica i u samoj organizaciji vjenčanja također su se dogodile promjene. “Tijekom pandemije imali smo manjak evenata u Hrvatskoj općenito, no nešto više domaćih vjenčanja”, rekla nam je Ivana Knezović iz agencije za organizaciju vjenčanja i evenata Promessi, koja se specijalizira posebno za vjenčanja za strane klijente.

Budući da je pandemija onemogućila dolazak stranih gostiju u Hrvatsku te njihov boravak ovdje, broj evenata sa stranim klijentima je bio manji, dok je domaćih vjenčanja bilo više. No, Ivana nam je objasnila kako su “takva vjenčanja bila iznimno opterećena i stresna za mladence te su redom bila puno manja”. Naglasila je kako se sad vjenčanja ipak vraćaju u svoj svojoj raskoši, dok su to za vrijeme pandemije bila ipak manja okupljanja ili “elopmenti”.

Ivana je napomenula i kako je pandemija donijela i jednu pozitivnu stranu kod organizacije vjenčanja, a to je “mogućnost dužeg perioda planiranja samog vjenčanja, ali isto tako i akumulaciju budžeta naših klijenata pa su tako svoja sredstva usmjerili na još neke dodatne usluge”. Ivana je rekla kako je to rezultiralo time da se ove sezone očekuju doista “glamurozna vjenčanja s prekrasnim dekorom, s mnogo zabavnih elemenata, ali isto tako i drugih popratnih događaja”.

Ivana nam je objasnila kako Promessi u svojoj ponudi klijentima kroz wedding weekend može pružiti još barem tri popratna eventa, poput izleta brodom, probne večere ili posjeta vinariji.

U odnosu na razdoblje pandemije, Ivana je naglasila kako je “razlika u tome što su vjenčanja kroz ovaj neki tihi period postala produkcijski puno kompleksnija i raskošnija. Očekivali smo da će se trend skroz promijeniti, da ćemo imati samo mala vjenčanja zbog pandemije, a dogodilo se upravo suprotno. Ljudi su jako željni okupljanja i sad kad su slobodni svi se skupa vidjeti, ponovno imamo velika vjenčanja”, zaključila je Ivana.

koktel haljina Možda vas zanima Ako si gošća na vjenčanju, zanimat će te naš izbor najljepših koktel haljina Rubrika Moda Moda

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0