Life&style

Novi lanac francuskih slastičarni dolazi u Zagreb. I mi smo probali...

Ecelair, St Honore, Mille Feuille, Paris Breast… jesi li ogladnjela od ovih seksi naziva slastica? Mi jesmo, zato sam se uputila na novu adresu u Zagrebu gdje se nude slastice po francuskoj recepturi

 Ali, to je tek početak. Slastičarnica/pekarnica La Marquise na pomalo zabačenoj lokaciji iznad Kvaternikova trga, u ulici Dolčić, trebala bi biti tek prva u nizu istoimenih lokala čija je ideja ponuditi gostima kolače i peciva isključivo francuskih receptura. Naravno, čija su imena i reputacija poznati u čitavom svijetu. Uskoro bi se tako trebale otvoriti La Marquise slastičarnice u Maksimiru, centru grada i Bundek centru. Nismo mogli pričekati otvorenje ovih više "gradskih" lokacija pa sam se uputila na degustiranje na zelene obronke (ovo je već dio Sljemena, činilo mi se, ali nije) iznad Kvaternikova trga.

 | Autor: miss7 miss7

Uskoro sam dobila i odgovor zašto su vlasnici Celine i Sebastian Vermant odlučili prvu lokaciju La Marquise slastica otvoriti baš na tako udaljenoj lokaciji. Na adresi Dolčić 1 je pogon slastica, gdje supružnici od dobavljača s francuskim namirnicama proizvode prirodne bez konzervansa, ali i bezglutenske proizvode.

Kada je novi novinarski izazov pojesti što više kolača (različitih, da bih pružila čitateljima što bolji dojam o okusima koji se nude), nije mi problem potegnuti niti tako daleko. Mala kvartovska pekarna, pomislio bi čovjek po izgledu izvana na Marquise, sigurno se ovdje prodaju kruh, krafne i lisnata s hrenovkom. Ali ne! Prvi pogled na vitrine s kolačima je praznik za oči - ovdje priču pričaju raznobojni, izuzetno dekorativni i, naravno, primamljivi kolači. 

Da iskušam Marquisove vještine, odabrala sam četiri vrste kolača za degustaciju: 

Éclair Rose (20 kn): Ekler od – nećeš vjerovati, ruže! I to kakve fine ruže. Ekstrakt cvijeta osjeti se toliko intenzivno (na dobar način!) da sam odmah smazala pola kolača iako sam došla s idejom da ću od svakog kušati tek griz. Ha-ha. Uz ekstrakt ruže i  kandiranu ružinu laticu kao dekoraciju, ovo je više manje-tipičan kolačić svoje vrste. Dva dijela tijesta između kojih se nalazi ukusna krema. Ali, ruža je ta koja daje idealan okus!

 | Autor: miss7 miss7

St. Honore (22 kn): Kolač jako luksuznog izgleda, gotovo kao moderna verzija verzija šaum rola. Kuglice su punjene kremom od vanilije , ukrašene tučenim vrhnjem i jako hrskavom karamelom. Karamela je možda malo pretvrda, ali u kombinaciji s kremom čini  dosta ukusan kolač.

 | Autor: miss7 miss7

Možda vas zanima Prvi smo isprobali: otvorena nova palačinkarnica Rubrika Life&style Life&style

Tarte Amande (22 kn): Tartovi su nezaobilazan dio francuske kuhinje pa sam kušala ovaj, u varijanti s kremom od vanilije, šumskog voća i badema. I da, tart je doista teško uprskati. Klasično dobar kolač, i ujedno jedina slastica koju sam u Marquiseu odmah smazala do zadnje mrvice, iako je ruža za mene ruža...

 | Autor: miss7 miss7

Millionnair (24 kn): Ako želiš kolač bombu onda je to ovo. Baklava je dijetalni pripravak prema ovom "milijunašu" - možda se tako zove zbog kalorija? Ova slastica s biskvitom od maslaca, karamele i čokoladnog ganachea prava je kalorijska eksplozija. Svaki okus pojedinačno je jako sladak, ali bih kod ganachea voljela da je čokolada jako gorka, kako bi činila ravnotežu vrlo slatkoj (i jako finoj) karameli.

 | Autor: miss7 miss7

Možda vas zanima Probali smo genijalne kolače u novoj Time slastičarnici Rubrika Life&style Life&style

Konačni sud? Ovaj tip slastičarnice pekranice je za pohvalu. S time da će vjerojatno zaživjeti tek s lokacijom negdje bliže centru grada. Što se tiče vizualnog identiteta prostora, pomislila sam da tu nedostaje onog pravog francuskog chica. No, francuske slastičarnice pekarne i  u Parizu nisu mjesta koja odišu luksuzom. Barem onim vizualnim. Njima je ionako najbitnije zadovoljiti kriterije kupaca koji je u potrazi za luksuzom okusa. 

Fokus je ovog puta stavljen na slatke proizvode slastičarne pekarne La Marquise, ali to ne znači da nemaju i slanih jela. Doći će i njihov red na degustaciju, ne brini...

Photo: miss7

Komentari 0