Life&style

Probali smo genijalne kolače u novoj Time slastičarnici

Novootvorena slastičarnica Time by Robert Hromalić donosi čupavce, gibanice, kremšnite na način na koji nismo naviknuli. Mladi slastičar koji je zanat brusio u Francuskoj reinterpretira tradicionalne kolače, a okus je fantastičan

Kada je prije 10-ak godina prvi put ušao u profesionalnu kuhinju, ovaj mladi slastičar je znao da će mu baš kolači, pite i tartovi obilježiti karijeru. Kako sam priznaje, u kulinarstvu je prošao sve, ali uvijek ga je "pastry" dio posebno zanimao. Upijajući najbolje od internacionalne kuhinje, s naglaskom na francusku koju je savladao na licu mjesta, u prestižnoj školi Ferrandi, Robert je shvatio da baš ovako nešto nedostaje Zagrebu. Ne, ne francuske slastice, njih je ionako previše u Parizu i Francuskoj, nego novo a istovremeno tradicionalno slastičarstvo u Hrvatskoj. U dogovoru s vlasnicima restorana i bara Timea, Davorom Bienenfeldom i Matejom Đorđevićem, Robert je ovih dana otvorio slastičarnicu koja u potpunosti zadovoljava europske, tj. francuske standarde. Kako sam kaže, u Parizu je obišao većinu slavnih slastičarni, a Time by Robert Hromalić doista drži taj standard.  “Još nedostaje 40 posto stvari u prostoru koji je uredio Ante Vrban, s kojim sam nakon 10 minuta razgovora imao viziju kako sve treba izgledati”, a sve će sigurno biti spremno za svečano otvorenje i druženje s novinarima u ovaj četvrtak.  | Autor: Danijel Berković Danijel Berković

Kako je došlo do ove ideje? “U Francuskoj su na svakom uglu slastičarnice, od onih high class do nižih rangova dok hrvatska nema niti jednu slastičarnu ovog profila, tako da mi se učinilo najpametnije doći u Hrvatsku. Da  se razumijemo, u Hrvatskoj imamo nekolicinu, troje, četvero ljudi koji rade pastry, i rade ga dobro, ali se ne bih htio uspoređivati ni s kime. Imam svoje proizvode, svoj koncept”, dodaje te ističe kako doista cijeni rad hrvatskih slastičarki Tee Mamut i Petre Jelinić.

A po čemu su njegovi kolači specifični? Robert je uzeo tradicionalne domaće recepte i pretvorio ih u svoj, nov i suvremen proizvod. Poznati sastojci u neprepoznatljivom obliku.   | Autor: Danijel Berković Danijel Berković “Nisam htio donositi francuske kolače. A o našim kolačima apsolutno nitko ništa ne zna, osim što znaš da ih jedeš u svatovima ili tako negdje… Čupavac, kremšnita, gibanica, sve ćete to pojesti doma ili u nekim second level slastičarnama. Pomislio sam kako bih to trebalo istaknuti te predstaviti baš te naše kolače. Naravno, tu su osim tradicionalnih i neki drugi okusi koje treba ukomponirati i ljudima je to interesantno, čude se što je ovo. Recimo moj Čupavac ima i biskvit od kokosa, i čokoladu i suhi kokos, Kremšnita ima i lisnato tijesto, i kremu od vanilije i Chantilly tučeno vrhnje, no dodana je još slana karamela. Gibanicu čine biskvit od maka, pečene jabuke, karamelizirani orasi, krema od sira, a lisnatim tijestom je obložena sa strane. Svi su segmenti poznati, ali izvedeni su na moderniji način.”   | Autor: Danijel Berković Danijel Berković Čupavac, Kremšnita i Gibanica

Kako ne bi sve ostalo na priči, degustirali smo dva kolača – tart od limuna i meringue te lješnjak.

Kristinin zaključak: 
“Ovo nije nikakvo čudo, vjerojatno su se mnogi već susreli s tartom od limuna. Ali! Iznenadio me okus ovog limuna. Mogu reći, više nego ugodno! Inače, kad okusiš limun u kolaču, to bude više smjesa šećera koja daje tek esenciju, a ne pravi okus. No, ne i u ovom tartu. Limun se doista osjeti, tart je kiselkast, a ima predispoziciju da postane moj omiljeni ljetni kolač!”
“Lješnjak? Otkud krenuti? Dva komada čokolade kao dekoracija preko biskvita od čokolade, unutar kojeg je još čokolade koja se otapa u ustima, pa još malo lješnjaka, pa još malo čokolade s lješnjakom, i tako u nedogled… #foodgasm u punom smislu riječi. Za sanjiva zimska popodneva!”  | Autor: Danijel Berković Danijel Berković Lješnjak i Limun

Cijena jednog kolača? Od 30 do 35 kuna. Mladi slastičar ističe kako su cijene opravdane jer je sama proizvodnja ovakvih kolača vrlo skupa. Svježe namirnice su domaće, a sve zamrznuto uvozi se iz Francuske: “Sve s čime sam radio u Francuskoj koristim i ovdje”, dodajući kako, primjerice, koristi čokoladu čiji kilogram dođe basnoslovnih 250 kuna! Mladi poduzetnik vjeruje da će njegovi luksuzni kolači naći put do kupaca: “Teško je reći, vidjet ćemo, ja se nadam da hoće. Ali kod nas je često uvijek slična priča: svi se boje napraviti nešto novo, jer "Hrvati nisu spremni na novine". Ja mislim da su Hrvati spremni na sve, samo im nitko ništa novo ne nudi. Kažu, to prolazi u možda u Francuskoj, u Europi, ali ja ne vidim ni jedan razlog zašto ne bi i kod nas.”  | Autor: Danijel Berković Danijel Berković

Koliko vjeruje u nove stvari, Hromalić je dokazao i kada je u svoj tim uzeo čak 7 mladih kuhara i rekao im: “Zaboravite sve što ste do sad naučili i idemo ispočetka”. U ponudi Time by Robert Hromalić uskoro će se naći i torte (svi kolači iz ponude u formatu su za 6 ili 10 osoba), prirodna limunada i narančada koji također dolaze s Robertovim potpisom, te kava i šampanjac:To je standard koji ide uz pastry”, rekao je Robert koji je time zaokružio priču o ovoj novoj zagrebačkoj slastičarnici.  | Autor: Danijel Berković Danijel Berković

Photo: Danijel Berković

Komentari 0