Life&style

Nova teorija o tome koja je najbolja godina za majčinstvo

Nekad su to, bez dvojbe su tvrdili, bile 20-e. No, sad se osim godina kad je plodnost na vrhuncu u obzir uzimaju i neki drugi parametri koji mijenjaju tu teoriju

Pogledi na majčinstvo su se uvelike promijenili posljednjih 20 godina, to nije upitno. Žene su postale lideri, većina majki danas i privređuje, a i sve više muškaraca ostaju kod kuće s djecom. Izmijenile su se i roditeljske uloge i poslovne ambicije žene koje u kasnim dvadesetima često grade karijeru i potpuno su financijski samostalne.  

 

A post shared by ljupkagojicmikic (@ljupkagojicmikic) on

Dakle, kada bi bilo idealno roditi? Prema američkim znanstvenicima u 34. godini života! Što je mnogo, mnogo kasnije od do sad biološki preporučivanih dvadesetih. Stoga je još čudnije što razlozi nisu društvene i ekonomske prilike, nego zdravlje. Naime, dosta ozbiljnijih bolesti se, i kod mladih muškaraca i žena razvija u 20-ima. Zato bi to trebale biti godine kada se tijelo još uvijek prilagođava na životni stil i kada se stječu neke zdrave navike (prehrana, tjelovježba, spavanje).

Možda vas zanima Horoskop otkriva kakva ćeš biti majka Rubrika Life&style Life&style

U ranim tridesetima tijelo žene polako dostiže veću "zdravstvenu konstantu", točnije nagle promjene u organizmu su rijeđe. Zato je baš 34. idealna za rađanje prvog djeteta. No, stručnjaci se isto tako slažu da već u kasnim tridesetima trudnoća može biti riskantna, a i teže je zatrudniti prirodnim putem. I to nas dovodi do zaključka: ostaje li nam samo nekoliko godina za rađanje djece?

Ova teorija čovjeku daje za razmišljati, ali na kraju svega, pravo vrijeme za majčinstvo je ono koje sama odrediš. Sretno!

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0