Life&style
Najljepšoj ljubavnoj priči nažalost došao je kraj, nakon 19 godina ljubavi, uginula je roda Malena

Njihovoj ljubavnoj priči došao je kraj, nakon 19 godina uginula je Malena, Klepetan je ostao sam

  • Roda Malena i mužjak Klepetan dio su ljubavne priče koju Hrvatska i svijet prate već dugi niz godina, a iako se pošle godine sumnjalo da je Klepetan uginuo Malenoj je došao 5. travnja ujutro oko šest sati i romansa se nastavila
  • No, kako sve velike ljubavi prati tužan kraj, lišena toga nije ostala ni velikodušna ljubav dviju ptica
  • Nažalost, Malena je uginula, a to je potvrdio shrvani Stjepan Vokić iz Brodskog Varoša koji se godinama skrbio o rodi ozlijeđena krila

Prije 28 godina Stjepan Vokić pronašao je Malenu propucanog krila, spasio joj je život i od tada njih su dvoje svoje dane provodili zajedno, u iščekivanju novog proljeća. Malena je 2002. pronašla ljubav svog života, a to je, naravno, svima nam poznati Klepetan, kako ga je sam Stjepan nazvao. Ljubavna bajka trajala je tako skoro dvadeset godina, a na svijet su dosad zaljubljene rode donijele i odgojile 60-ak malenih roda. Dolaskom svake jeseni, Klepetan i ostale rode krenuli bi na dalek put natrag prema Africi dok bi Malena vjerno ostajala u selu sa Stjepanom.

Možda vas zanima Bezgranična ljubav Malene i Klepetana ušla je u finale reklamnog Oscara u Cannesu Miss7 miss7

No, Stjepan je ovoga puta, shrvan, ostao sam.  "Da, preminula je. Svima nam dođe kraj. U šestom mjesecu, kad je silazila s gnijezda, je pala. Bila je tu kod mene u kući desetak dana i potom je preminula. Klepetan je isto tu, ali ovog proljeća nisu imali mladih. Ostajemo Klepo i ja. Bit ću tu i dalje za njega. Malenu sam pokopao na posebnom mjestu - rekao je Stjepan Vokić (85), čovjek koji se skrbio o rodi Malenoj 28 godina, a prenosi 24sata.

"To je veliki udarac za mene. Ma za sve nas. Klepetan i njegov sin su mi stalno u dvorištu - rekao je teškim glasom, potiho, utučeni Vokić.

Svakoga proljeća Hrvatska bi željno pratila vijesti i iščekivala povratak najdražeg Klepetana. Njihova ljubav prošla je kroz brojne bure i oluje i čak se 2017. godine činilo da je priča dobila svoj tužan završetak jer je Klepetan na povratku iz Afrike kasnio više od dva tjedna. Ljubitelji poznatoga pernatog para bili su zabrinuti da je došao kraj priči o Malenoj i Klepetanu. No, kada je napokon došao, porazbijao je jaja i potukao se s drugim mužjakom.

Sličan scenarij dogodio se u proljeće i 2019. godine kada se mislilo da je Klepetan uginuo, no on se ipak na kraju vratio Malenoj.

"Čuo sam klepetanje ispod prozora. Pomislio sam tko bi to mogao biti tako rano, otvorio sam prozor i vidio sam rodu prljavog perja kako stoji ispod prozora. U čudu sam upitao Klepo jesi li to ti, on je samo nakrivio glavu, ali se nije pomicao, znao sam da čeka da mu dam nešto za jesti. Nasjekao sam mu sirovog mesa i iznio vani. Bilo je prohladno i Malena je bila u svojoj zimskoj nastambi čula je Klepetana i mene, počela je klepetati bez prestanka. Kada je pojeo meso uzletio je u gnijezdo, a ona je bukvalno kucala kljunom na vrata. Pustio sam je vani i ona mu je otišla gore, nakon uzajamnog klepetanja uslijedilo je što obično biva" – ispričao je prošle godine Stjepan Vokić dok se još nadao da će se i ove godine ljubavnici sastati.

O njihovoj ljubavnoj priči snimljeni su brojni prilozi, posvećena im je i kazališna predstava, ali i dva dokumentarna filma. Jedan je snimio BBC, a drugi Tomislav Jelinčić, koji je više od šest godina radio na filmu Starac i roda.

Photo: Instagram@lejla.fili

Komentari 0