Life&style

Nikada se nisam lakše i brže pripremila za more, a ovo je moj mali trik iz rukava

  • Putovanje na more je za nekoliko dana, a to znači samo jedno - vrijeme je za shopping
  • Kupiti sve potrebno za godišnji odmor i uz to uštedjeti dovoljno novca za samo ljetovanje nije lak zadatak, ali nije nemoguć
  • Uz mali trik iz rukava uspjela sam kupiti sve što mi je potrebno i svejedno krenuti na put s dovoljno novca

 

"Još samo pet puta spavamo i stiže" - tako mi je nekada majka govorila kada bih s uzbuđenjem čekala svoj rođendan, Božić ili neki drugi važan trenutak u životu. Danas, "još samo pet puta spavam i stiže" najčešće primjenjujem u šali, ali ovoga puta i na tako dugo priželjkivan godišnji odmor i put na more. Već se mogu zamisliti kako uživam u ležaljci uz šum valova i cvrčaka dok lagani povjetarac okreće kišobrančić u voćnom koktelu. No prije nego što se potpuno izgubim u ovoj fantaziji, čeka me najteži dio putovanja - pakiranje. 

Samo po sebi pakiranje je strašno dosadno, ali mi isto tako daje šansu da utvrdim što mi sve treba za bezbrižno ljeto. Ove godine, radi se o puno toga. Osim što sam potrošila sve kreme za sunčanje, ponestalo mi je i svih omiljenih skincare proizvoda odjednom (kako to obično i bude), a kupaći kostim od prošle godine baš i ne izgleda onako kako ga se sjećam. To znači samo jedno - vrijeme je za shopping. 

Kupaći kostim - službena uniforma ljetovanja

Budući da me putovanje čeka za samo nekoliko dana, obilaženje 30 trgovina u gradu nije opcija, pa sam se odlučila većinu proizvoda naručiti online. Prvi na redu bio je kupaći kostim, službena uniforma ljetovanja. Kako se ove godine među trendi modelima kupaćih kostima najviše izdvajaju crveni modeli i oni bez naramenica, bilo mi je strašno teško odlučiti se za jedan pa sam uzela jedan crveni i jedan bez naramenica. Druga postaja bila je kozmetika oko koje sam posebno rigorozna, a moji odabiri nisu uvijek cjenovno najpristupačniji. Ipak, bez dobre kreme za sunčanje se ne može, ali niti seruma, hidratantne kreme, losiona za tijelo... Popis je brzo postao dug. Naravno, u košarici se pronašla i pokoja nova stvar, ipak se moram počastiti jer je i to dio self care filozofije (ili se barem u to sama uvjeravam). 

 | Autor: missMIND missMIND

Dok sam čekala da sve moje nove stvari stignu, nisam mogla odoljeti i prošetala sam se obližnjim shopping centrom, svjesna da sam već potrošila i više nego što sam planirala. Za oko mi je zapela lepršava bijela haljina, posljednja u mojoj veličini, rekla bih da nas je sudbina spojila i jednostavno je morala sa mnom doma. Budući da volim svoju kupovinu podijeliti na rate i tako ju lakše otplatiti, problem je nastao kada mi je prodavačica rekla da se u toj trgovini ne može plaćati na rate. Ipak, sada kada nas je spojila sudbina, haljina je morala sa mnom na ljetovanje.

Moram priznati da mi je anksioznost oko potrošenog iznosa porasla u trenutku kada sam krenula doma jer ipak treba nešto novca ostaviti i za samo ljetovanje, no brzo je prošla kada sam se sjetila da moja nova Addiko Mastercard kreditna kartica ima opciju kojom bilo koju transakciju mogu podijeliti na rate, neovisno gdje je transakcija obavljena. Kroz nekoliko klikova u Addiko mobilnoj aplikaciji trošak haljine podijeljen je u nekoliko rata, a isto sam napravila i s kupaćim kostimima - ipak je lakše platiti jedan kupaći kostim mjesečno nego dva odjednom.

 | Autor: missMIND missMIND

Kupovina na rate nikada nije bila jednostavnija 

Nakon shoppinga bila sam još više uzbuđena oko samog putovanje jer jedva čekam da obučem novu haljinu, no isto tako su mi glavom prolazila razna pitanja. Na moju sreću, na njih sam dobila i odgovor od Ženje Rajilić Čolak, ekspertice za upravljanje proizvodima i procesima i Maje Horžić, samostalne specijalistice za upravljanje proizvodima i procesima iz Addiko banke. Prvo što me zanimalo je koje su prednosti i mane kupovine na rate u odnosu na jednokratno plaćanje.

"U Hrvatskoj je plaćanje na rate vrlo popularan oblik plaćanja. Plaćanje na rate korisnicima kartica omogućava veću fleksibilnost i bolju raspodjelu financijskog opterećenja jer umjesto plaćanja proizvoda ili usluge odmah u cijelosti, trošak raspoređuju u manje mjesečne iznose. Obročna otplata uvelike olakšava neočekivane izdatke, kao npr. u slučaju kad vam se pokvari perilica posuđa ili vam treba novi mobitel. Osim toga, otplata u ratama omogućuje pristup proizvodima ili iskustvima koja premašuju vaš trenutni financijski budžet i kupovnu stvari koje si inače ne bi mogli priuštiti", ispričale su mi Ženja i Maja.

 | Autor: missMIND missMIND Maja Horžić

Također me zanimalo kupnja kojih proizvoda/usluga je najpogodnija za kupovinu na rate, ali i što se najčešće kupuje na rate, na što odgovaraju: "Iako se obročna otplata često povezuje s kupnjom skupocjenijih predmeta poput elektronike, namještaja, sportske opreme i putovanja, ovaj način plaćanja sve je popularniji i u svakodnevnoj kupovini artikala manje vrijednosti, kao što su odjeća, obuća i kozmetički proizvodi". Dodaju kako su korisnici Addiko Mastercard kreditne kartice u 66 % slučajeva na rate podijelili transakcije koje su napravili u kupovini (na fizičkom prodajnom mjestu ili online), a 34% gotovinu koju su podigli na bankomatu. 

Moja nova Addiko Mastercard kreditna kartica pomogla mi je s lakoćom se pripremiti za ljetovanje, no zanimalo me je po čemu je još posebna i za što ju sve mogu iskoristiti, na što su Ženja i Maja odgovorile: "Ono što je posebno kod Addiko Mastercard kreditne kartice je da ona omogućuje otplatu bilo koje transakcije na rate, tako da ne morate paziti nudi li prodajno mjesto rate ili ne. Podjela na rate obavlja se tek nakon završene kupovine, u udobnosti doma ili u pokretu, tako da trgovci na prodajnom mjestu uopće ne moraju biti informirani da se kupovina dijeli na rate. Na rate možete podijeliti čak i online kupovine (aviokarte, putovanja, odjeća i obuća na webshopu…)  ili na rate otplaćivati gotovinu koju ste podigli s bilo kojeg bankomata. Sam proces podjele na rate je vrlo jednostavan: 1. kupite nešto karticom ili podignete gotovinu na bankomatu, 2. nakon toga u Addiko Mobile mobilnoj bankarskoj aplikaciji kliknete na tu transakciju i podijelite je na željeni broj rata (od 2 do 24 rate)". 

 | Autor: missMIND missMIND Ženja Rajilić Čolak

Budući da često plaćam na rate, zanima me i kakva je razlika između kupovine na rate putem kreditne kartice i drugih oblika kreditiranja. "Klijent koji ima Addiko Mastercard kreditnu karticu, a s njom i opciju podjele na rate, uvijek i odmah ima na raspolaganju sredstva za potrošnju i podjelu na rate, kako bi si olakšao bolju raspodjelu troškova ili si kupio stvari za koje trenutno nema budžeta. Kartica je uvijek tu za brzu i jednostavniju odluku u svakodnevnoj kupnji, dok se za kredit ipak odlučujemo kad trebamo veću svotu za neki unaprijed planirani izdatak (kupnja automobila, opremanje doma). Za Addiko Mastercard kreditnu karticu možemo reći da je svakodnevni alat, uz gotovinu i tekuća sredstva", objasnile su mi Ženja i Maja.

Pročitala sam da su Addiko banka i Mastercard uveli inovativno rješenje Etocha u pregled transakcija u mobilnom bankarstvu, no nije mi bilo točno jasno što to znači za mene i druge klijente, na što odgovaraju: "Klijenti u Addiko Mobile aplikaciji od sada imaju još detaljniji pregled transakcija učinjenih njihovim Addiko karticama. Konkretno, za svaku kartičnu transakciju klijent u mobilnom bankarstvu vidi naziv trgovca, logotip ili grafički prikaz trgovca, web stranicu trgovca te točnu lokaciju kupovine. Transparentniji i vizualni podaci pomažu klijentima da brzo i pouzdano provjere učinjene transakcije. Tako se smanjuje osjećaj nesigurnosti pružajući im još veću kontrolu i bržu reakciju u slučaju eventualne zloporabe kartice. Pozitivne reakcije klijenata najbolji su dokaz poboljšanja korisničkog iskustva ovom digitalnom novinom, koju je Addiko banka u suradnji s Mastercardom prva uvela na hrvatsko tržište". 

 | Autor: missMIND missMIND

Sada kada znam sve o mojoj novoj Addiko Mastercard kreditnoj kartici i imam sve što mi je potrebno za ljetovanje, preostaje mi samo "spavati još jednom" i moja ljetna avantura počinje! Čak i ako me putem dočeka neka prepreka ili iznenadna situacija, znam da ću biti spremna na sve.

Photo: Pexels

Komentari 0