Life&style

Nikada se ne smije piti pivo nakon vina: je li ova teorija za izazivanje mamurluka pogrešna?

  • Staro pravilo glasi: nemoj piti pivo nakon vina! 
  • Međutim, je li to doista točno? 
  • Sada je znanstveno ispitano postoji li doista išta u tom „mitu o mamurluku“ 

Često se čuje nepisano pravilo da se nikada ne smije prvo piti vino, a zatim pivo - ako se već piju oba pića, onda treba piti obrnutim redoslijedom. 

Navodno bi oni koji se toga strogo pridržavaju trebali imati lakšu i bistriju glavu sljedeći dan - mamurluk im lakše pada. Ali, koja je zapravo istina o ovoj teoriji? Znanstvenici su nedavno pokušali doći do pravog odgovora.

via GIPHY

Znanstvenici testiraju teoriju mamurluka „nema piva nakon vina“

Njemački znanstvenici nedavno su pokušali provjeriti je li to pravilo točno. U testiranju je sudjelovalo 90 ispitanika. Jedna skupina ispitanika prvo je morala popiti nekoliko čaša piva, a zatim nekoliko čaša vina. Druga je skupina učinila upravo suprotno. Posljedice konzumacije morale su se vrlo precizno zabilježiti, uključujući podatke o povraćanju i drugim neugodnim nuspojavama. Kao rezultat, grupe su morale probati drugu kombinaciju piva i vina.

Možda vas zanima 5 razloga zašto su žene koje vole piti pivo općenito baš simpatične? Rubrika Life&style Life&style

via GIPHY

Istraživanje pokazuje: redoslijed piva i vina nije bitan 

Rezultati istraživanja objavljeni su u prestižnoj američkoj znanstvenoj publikaciji „American Journal of Clinical Nutrition“. Dakle, u stvarnosti nije bitno hoće li se prvo popiti pivo ili vino. Količina konzumiranog alkohola presudna je za stanje mamurluka. Dakle, čini se da staro pravilo ne vrijedi. 

Možda vas zanima Savršeni zimski napitak: isprobaj recept za mirisno kuhano bijelo vino s vanilijom Rubrika Life&style Life&style

via GIPHY

Ozbiljna pozadina ovakvih istraživanja o alkoholu: opasnosti od konzumacije alkohola dobro su poznate - ljudi mogu brzo postati ovisni. Kratkoročne posljedice mamurluka, s druge strane, manje su istražene: na primjer, mamurluci mogu izazvati opasne nesreće. Istraživanje bi trebalo pomoći u razumijevanju i prepoznavanju istih.

POGLEDAJ VIDEO: Znaš li da si genijalna?

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0