Life&style

Nikad sa štiklama u avion! To je najgora obuća za let, kažu stjuardese, a ni sandale i japanke nisu dobre

  • Pretpostavljaš li koji par cipela, prema stjuardesama, pilotima i drugim stručnjacima u industriji trebaš spremiti u prtljagu, a ne obuti na noge 
  • Zgodne stujuardese otkrivaju da i same izuvaju štikle kad su u zrakoplovu
  • Osim sigurnosnih razloga, postoji ih još nekoliko zašto visoke potpetice i otvorena obuća nisu preporučljive u avionu

Ranije vjerojatno nismo puno razmišljali o tome koju obuću ćemo odabrati za let avionom, sve dok je udobna. No, otkad moramo skinuti cipele kako bismo prošli sigurnosne provjere tada je i naš izbor obuće postao puno kompliciraniji. Potrebne su ti cipele koje nemaju komplicirane vezice ili kopče i koje je lako skinuti i obuti. No, prema stručnjacima, postoji  vrsta cipela koja se ne preporučuje nositi u avionu jer bi mogla donijeti više od jednog velikog rizika. Koji to par cipela trebaš spremiti u svoju prtljagu, otkrivaju stjuardese, piloti i drugi stručnjaci u industriji: štikle.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Obuća koja nije pogodna za putovanje avionom

Nikada ne bi trebala nositi visoke potpetice u zrakoplovu zbog opasnosti u slučaju nužde. Visoke potpetice notorno su neugodne i u njima nismo najspretnije ni kad hodamo, a kamoli ako moramo potrčati, penjati se, skočiti. Ali to je najmanji problem koji se tiče ukrcavanja na avion u ovoj elegantnoj obući. Cipele također predstavljaju potencijalnu sigurnosnu opasnost u slučaju hitne situacije. "Stručnjaci se protive nošenju štikli u avionima zbog toga što ugrožavaju sigurnost putnika", objašnjava  Michelle Halpern, stručnjakinja za putovanja.

Možda vas zanima Evo zašto zvijezde uvijek nose barem jedan broj prevelike cipele na crvenom tepihu Rubrika Stars Stars

Napominje da bi štikle mogle probušiti tobogane na napuhavanje koji se koriste za hitne evakuacije. "Štikle su praktički zamke smrti u hitnim situacijama jer smanjuju vrijeme reakcije i ugrožavaju sigurnosnu opremu, poput tobogana za hitna slijetanja", kaže Halpern. Brett Manders, međunarodni zračni pilot, ističe da ćeš u slučaju hitnog slijetanja možda morati skinuti štikle zbog rizika koje predstavljaju.

Nošenje visokih potpetica u avionu također može dovesti u opasnost tvoje osobno zdravlje

Srećom, šanse za hitno slijetanje su minimalne, ali postoji još jedan razlog zašto je nošenje štikli riskantan potez, a ne samo zbog očitog potencijala da se spotakneš ili padneš.  Iako se nošenje štikli ne preporuča većinom iz sigurnosnih razloga, bilo bi dobro izbjegavati visoke potpetice kao i svu usko pripijenu obuću kako bi smanjila oticanje nogu i stopala, što je uobičajeno tijekom putovanja zrakom zbog neaktivnosti i položaja nogu. To je posebice važno ako si visoka, puno putujeteš ili letiš dugo. Također visoke potpetice mogu utjecati na tvoj položaj sjedenja u avionu, što ti s vremenom može uzrokovati probleme s leđima.

Čak i stjuardese skidaju visoke pete u avionu

Možda se pitaš: "Pa, što je sa stjuardesama?" Istina je da mnoge zračne kompanije  zahtijevaju od stjuardesa da nose štikle svugdje osim u kabini zrakoplova. Često ćeš vidjeti kabinsko osoblje na visokim potpeticama, no nakon što let počne, mijenjaju obuću i oblače cipele s nižim potpeticama ili ravne cipele. 

Sviđa li ti se Louis Vuitton torbica u obliku aviona za 250 tisuća kuna? Stoji više nego neki pravi zrakoplovi

 | Autor: shutterstock shutterstock Visoke potpetice i otvorena obuća nisu preporučljive za putovanje avionom

Stručnjaci također upozoravaju na nošenje određenih cipela s otvorenim prstima na letovima. Čak i ako odlučiš ostaviti svoje lakirane štikle s visokim potpeticama kod kuće, možda bi bilo dobro da u avionu izbjegneš i druge cipele s otvorenim prstima. Stjuardesa Fischbach kaže, to je jednostavno odvratno. "Budite oprezni s nošenjem sandala ako planirate ići u toalet".  

Možda vas zanima Najružnije cipele koje si vidjela ili super cool obuća za jesen? Neobične svakako jesu! Rubrika Moda Moda

Profesionalni stručnjak za putovanja Shawn Richards, kaže da se sandale i japanke ne preporučuju jer bi mogla postati podložnija ranama stopala od krhotina u hitnim slučajevima. Osim toga, ako nosiš cipele s otvorenim prstima, one mogu odletjeti tijekom hitnih situacija i "uzrokovati ozljede drugim putnicima ili ometati siguran izlaz iz loše situacije".

Photo: shutterstock

Komentari 0