Life&style

Nije svejedno kupuješ li avionske karte srijedom, nedjeljom ili ponedjeljkom, evo kada su najjeftinije

  • Cijene avionskih karata oduvijek su poznate po tome da im se cijena mijenja ovisno o brojnim faktorima
  • Jedan od tih faktora je i vrijeme kada kupujemo kartu
  • Istraživanja su pokazala da i sam dan u tjednu na koji kupujemo kartu određuje njenu cijenu pa tako postoji dan kada su karte najskuplje i dan kada su one najjeftinije
  • Pročitaj također: Najljepša mjesta za daleka putovanja u koja možemo otputovati s malo novca

Kada je riječ o putovanju avionom, jedna od stvari oko koje se najviše angažiramo je avionska karta odnosno njena cijena. Naravno, želimo pronaći one najjeftinije. Naime, cijene avionskih karata uvijek variraju ovisno o brojnim faktorima. Neki od tih faktora su ponuda i potražnja, sezona u kojoj letimo, jesu li one kupljene nekoliko tjedana unaprijed ili su last minute i slično. No, čini se da veliku ulogu u cijeni avionskih karata ima i čak i dan u tjednu kada ih kupujemo. 

 | Autor: Instagram @carlycristman Instagram @carlycristman

Naime, jedno je istraživanje, u kojemu su analizirani podaci sa stranice Google Flights, pokazalo kako cijene avionskih karata rastu kako se bliži kraj tjedna. Tako, recimo, cijena karte za jedan let između dvije države SAD-a u ponedjeljak iznosi 213,44 dolara, a u utorak je nešto jeftinija, odnosno tek za nekoliko centi pa iznosi 213,31 dolar.

No, već pred kraj tjedna, cijene počinju rasti pa cijena karte u petak za isti taj let iznosi 238,47 dolara, a u subotu, koja se smatra najskupljim danom, cijena karte iznosi 241,61 dolar. No, već u nedjelju, cijene ponovno počinju padati i to za 20 i više dolara pa se time nedjelja zapravo smatra najpovoljnijim danom za kupnju avionske karte. 

 | Autor: Instagram @silvanaoliman Instagram @silvanaoliman Instagram @silvanaoliman

Kao što smo već rekli, same cijene ovise o brojnim faktorima, ali o tome ovisi i drastičnost razlike. Jedan od tih faktora je i aviokompanija u kojoj kupujemo karte pa će tako neke od njih razliku u cijeni držati što manjom, odnosno tek na nekoliko dolara ili eura, dok će neke dozvoliti drastične skokove i padove u cijenama kroz tjedan. 

Photo: Instagram @lunaisabellaa

Komentari 0