Life&style

Najljepša mjesta za daleka putovanja u koja možemo otputovati s malo novca

  • Putovanja u daleke, 'egzotične' zemlje danas više nisu toliki luksuz
  • Mogu se pronaći povoljne avionske karte i smještaj u brojnim dalekim zemljama, a koje nude pregršt zabave i mogućnosti za istraživanje
  • Potroši manje, a vidi više - evo kamo bi mogla povoljno otputovati 

Muči te budžet za putovanje? Ovo su mjesta za koja je štednja vrijedna žrtve. Istraži party scenu u najjeftinijoj prijestolnici Europe ili uživaj u kulturi i hrani na Kavkazu. Zaokružili smo 10 najboljih putovanja za koja ti ne treba golemi budžet, bez kompromisa s izvrsnim odmorom.

Možda vas zanima Čarobna alpska jezera Jasna i Zelenci savršen su razlog za bajkoviti zimski izlet u Sloveniju Rubrika Life&style Life&style

Alentejo, Portugal

Najbolje za: štedljive gurmane

Posljednjih nekoliko godina Portugal je redovito zauzimao prvo mjesto u izvješću 'Post Office's Holiday Money Report', koje ocjenjuje najisplativija odredišta za britanske turiste. Godine 2020. bio je na četvrtom mjestu, a dok je Lisabon dugo bio hvaljen kao epikurejski centar zemlje, regija Alentejo južno od grada podcijenjena je. Obalni gradovi kao što su Vila Nova de Milfontes, Comporta i Porto Covo nude lijepe plaže, prirodne rezervate i restorane koji mame najvjernije stanovnike Lisabona. I bez velikih hotelskih kompleksa koji uništavaju pogled na liticu, stolovi su uglavnom puni mještana, a cijena je također pristojna.

„Jedan od mojih favorita je Tasca do Celso u Milfontesu“, kaže Monica Ali, autorica knjige Alentejo Blue. „To je odredišni restoran, kao što je A Ilha odmah iznad plaže u Ilha do Pessegueiro, gdje se pripremaju najbolje kozice s češnjakom na svijetu i najnevjerojatnija cataplana“. U Alenteju nije neuobičajeno da dva slijeda i vino koštaju u restoranu oko 14 eura. Dobit ćeš kusur za euro pri kupnji espressa; većina kampova ima besplatan pristup bazenu, kao što je Camping Beirã-Marvão Alentejo, a jednostavne, elegantne spavaće sobe poput onih u O Lugaru ne koštaju više nego u hostelu (od oko 60 eura po noćenju).

Cape Town, Južnoafrička Republika

Najbolje za: vinoljupce

Vinska zemlja, do koje se lako može doći iz Cape Towna, nudi izvrsne i jeftine degustacije koje počinju od oko 4 eura, a izleti u vinograde kao što su Seven Sisters i M'hudi predstavljaju pravu alternativu pubu. Sea Point, četvrt u gradu, nedavno je otvorena za iskusne putnike s novopridošlom Pineapple House, kreativnim izletištem u blizini plaže gdje spavaće sobe počinju od oko 90 eura, i kafićem Bootlegger, gdje možeš popiti kavu za manje od eura do 8.30 ujutro. Svakako prošeći do planina Lion's Head ili Table Mountain, samo 20 minuta od centra grada.

Vilnius, Litva

Najbolje za: isplativ gradski odmor

U 2019. 'Travel Supermarket's Best Value Indeks' proglasio je Vilnius, glavni grad Litve, najjeftinijom destinacijom za gradski odmor u Europi, a sa svojim velikim pivom po cijeni od oko 2 eura, mjesto je visoko na dnevnom redu vikendaša. Grad ima burnu kulturu pubova koja neizbježno vodi do živahne zabave - ulaznice počinju od oko eura. U Starom gradu koji je pod zaštitom UNESCO-a ima mnogo B&B-a iz kojih možeš istražiti gotičku, renesansnu i baroknu arhitekturu, kao što je Vilnius Home B&B (od oko 36 eura po noćenju) i Mai Ram Yoga House (od oko 50 eura). Smještene južno od Skandinavije, baltičke države koje se često zaobilaze, Estonija, Latvija i Litva, ljeti su hladnije od najvećih europskih zemalja, koje mogu biti neugodno vruće u vrhuncu sezone.

Buenos Aires, Argentina

Najbolje za: malen budžet

U posljednje dvije godine vrijednost argentinskog pezosa više je nego prepolovljena. Između političkih turbulencija, procvata crnog tržišta i Covida-19, ne čudi da se argentinsko gospodarstvo bori, ali za putnike to znači 'više za novac'. Obično odlazak iz glavnog grada znači manje trošenja, ali ovdje je obrnuto – Ushuaia i Mendoza mogu biti skupi, osobito ako se uračuna dodatno vrijeme putovanja do tamo, dok je Buenos Aires, u koji ćeš vjerojatno doletjeti, povoljniji za džep. Trik je u tome da potražiš parrille u susjedstvu, a ne poznate steakhousove, te posjetiš tržnice s uličnom hranom kao što je Feria de Mataderos za empanade i choripánes. Ponedjeljak je za glazbu, a La Bomba de Tiempo redovito svira u centru Konex. Pronađi besplatan, kasnonoćni tango u užurbanom San Telmu i pogledaj rastuću kreativnu scenu u Barracasu. U međuvremenu, Palermo ima monopol na butik spavaće sobe, kao što su CasaSur, L'Hôtel Palermo i Miravida Soho Hotel.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Buenos Aires (@buenosaires)

Poluotok Yucatan, Meksiko

Najbolje za: jeftino putovanje po otoku

Uobičajena je zabluda da je Isla Holbox isključivo za boemsku buržoaziju, ali maleni rezervat prirode bez automobila nisu samo otmjeni apartmani i otmjeni restorani na krovovima. Prijevoz trajektom iz Chiquilá košta tek oko 9 eura, a za kratkotrajno promatranje flaminga u svitanje, itekako se isplati. Hotel María Carlota, sa svojim mirnim zelenilom i umirujućim svjetlom, nudi utočište od goruće meksičke vrućine, a Big Fish nudi svježi ceviche s broda koji nisu preskupi. Nakon posla se mještani okupljaju u Taco Quetu za nachose i jeftine, hladno pivo nedaleko od Cancúna, ronioci na Open Wateru mogu obući ronilačko odijelo na otoku Isla Mujeres za oko 45 eura i pronaći neke od najboljih tacosa od plavog kukuruza u zemlji za nekoliko pesosa u El Toritu, obiteljskom otvorenom restoranu. Iznajmljivanje kolica za golf malo će smanjiti proračun, ali to je zabavan način da dobiješ malo vjetra u kosu i istražuješ cijeli dan.

Dahab, Egipat

Najbolje za: podvodnu avanturu

Uz niskobudžetne zračne prijevoznike Tui i EasyJet koji imaju izravne letove za Sharm El Sheikh, gradić na plaži Dahab, udaljen sat vremena vožnje od zračne luke, dostupniji je nego ikada. Dom nekoliko ronilačkih mjesta kao što je Blue Hole, koja ima olupinu broda i kanjon, popularno je i pristupačno mjesto za iskusne ronilačke entuzijaste da dodaju Crveno more u svoj dnevnik. Zbog klime je ovdašnji greben otporniji na izbjeljivanje koralja od drugih, što znači da je zadržao impresivnu biološku raznolikost čak i u uvjetima klimatske krize. Probudi se uz šum valova u Airbnb Sea Stars s pogledom na more ili u apartmanu uz plažu – s cijenama koje počinju od oko 40 eura, rezervirali bismo cijelo mjesto samo za sebe.

Hanoi, Vijetnam

Najbolje za: male džepove, velike apetite

Unatoč tome što je jeftiniji od Tajlanda, u Vijetnamu je i manje gužve, premda u to možda nećeš povjerovati ako kreneš ravno prema glavnom gradu Hanoju. S nekima od najboljih uličnih jela na svijetu (phở, bún chả, rezanci, bánh mì) koje možeš kupiti novčićima, ovo je pravi gurmanski raj. Smiješno je da jedan operater organizira obilaske grada s hranom za oko 3000 eura, dok se turisti sami mogu kretati njime za gotovo ništa. 'Grab' je najbolji način za kretanje - to je odgovor jugoistočne Azije na Uber. Preuzmi aplikaciju i izbjegni sve jezične barijere i potencijalne prijevare s cijenama karata - to je velika ušteda vremena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Claudia Del Nero (@claaaau)

Tbilisi, Gruzija

Najbolje za: kulturu na Kavkazu

Alkohol, Airbnbs i javni prijevoz jeftini su u Gruziji. Trgovi u bečkom stilu i bulevari u pariškom stilu odaju njegovu europsku kulturu, unatoč tome što se zemlja nalazi na granici Azije. U prosjeku, cijene restorana u glavnom gradu Tbilisiju su oko 238 posto niže nego npr. u Londonu, a dvokrevetna soba u hotelu košta oko 40 eura. Iznajmi si lijepo dizajniranu sobu s uključenim doručkom u Rooms hotelu, koji ima ispostave u glavnom gradu, Nacionalnom parku Kazbegi i skijalištu Bakuriani, od oko 90 eura, ali pansioni i Airbnbovi razasuti diljem zemlje koštaju puno manje.

Goa, Indija

Najbolje za: ljubitelje tradicije 

Čak i uz najmanji budžet, u Indiji se može živjeti nevjerojatno dobro za vrlo malo. Indija nije samo za putnike s ruksakom, nego i za one koji žele iskusiti toplu, prvoklasnu uslugu po cijenama od jedne zvjezdice. Autorica Monisha Rajesh provela je četiri mjeseca putujući zemljom dok je pisala svoju knjigu 'Oko Indije u 80 vlakova' i potrošila nešto malo više od 1500 eura. Traži tradicionalne butik hotele ili male grupe u indijskom vlasništvu umjesto lanaca ili robnih marki. Obično ćeš dobiti domaću hranu i uslugu jedan na jedan od vlasnika uz bonus posjedovanja vlastitog bazena. Rajesh preporučuje 350 godina staru indo-portugalsku kuriju Siolim House u Goi, gdje su cijene za dvokrevetnu sobu od oko 50 eura, ali čak i to može djelovati skupo u usporedbi s nekim boho kolibama na plaži i pansionima koji se mogu iznajmiti do trećine navedene cijene.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BEAUTY OF GOA (@beautyofgoa)

Možda vas zanima Odmor u ovim neodoljivim planinskim kolibama u Sloveniji je poput prave zimske bajke Rubrika Life&style Life&style
Photo: Pexel/ArtHouse Studio
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Goa i maldivi super