Life&style

Odmor u ovim neodoljivim planinskim kolibama u Sloveniji je poput prave zimske bajke

  • Velika planina u Sloveniji predivan je gorski raj s još ljepšim pogledom i opuštajućom okolinom
  • Na manje od tri sata vožnje od Zagreba nalazi se pravi mali turistički zimski raj na 1500 metara nadmorske visine
  • Ako želiš uživati u sanjkanju, skijanju, šetnji ili planinarenju prekrasnim krajolikom, Velika planina idealno je mjesto za tebe

Velika planina smjestila se u Sloveniji u Kamniško-Savinjskim Alpama, sjeveroistočno od Kamnika. Do planine se može tijekom cijele godine doći žičarom, a polazna točka nalazi u dolini Kamniške Bistrice uz kamp Alpe. Do vrha se može i pješice, ali to bismo ti preporučili jedino ako si doista iskusan planinar. 

Možda vas zanima Želimo ovdje pobjeći i ostati do proljeća. Čarobna koliba doista izgleda kao najčarobnija bajka Rubrika Life&style Life&style

Velika planina je najveće pastirsko naselje u Europi, a tamo te očekuju tradicionalne pastirske kolibe (s modernim štihom) koje su smještene diljem planine, a ima ih oko 200 (od čega ih se 63 može iznajmiti). Većina ih se nalazi u 13 sela ispod Velike planine i Krvavca, a okružene su sa oko 500 hektara livada i šuma. Kolibe su prilično bukirane pa ako si željna prave alpske avanture, imaj na umu da je ranija rezervacija poželjna. 

Sanjkanje, skijanje i druge zimske radosti su na Velikoj planini sada svakodnevica. Međutim, ako nisi ljubitelj zimskih aktivnosti, možeš uživati u istraživanju i otkrivanju prirodnih ljepota, gastro ponude i drugih blagodati Velike planine. Ukratko: očekuje te pravi odmor za tijelo i dušu!  

Naravno, smještaj u tradicionalnoj pastirskoj kolibi nezaboravan je doživljaj, a mi smo izdvojili neke prelijepe kolibe iz tamošnje ponude…

Koliba Ojstrica

Koliba Ojstrica nalazi se na jednom od najljepših položaja Velike planine, odmah ispod njenog najvišeg vrha. Šarmantna vikendica ima izuzetan pogled na cijeli planinski lanac Kamniško-Savinjskih Alpa. Luksuzno je opremljena i ima sve što je potrebno za opušten i bezbrižan odmor u planini. Čekaju te potpuno opremljena kuhinja i dnevni boravak s kaminom, udobna finska sauna, besplatni WiFi, podno grijanje i topli tuš. 

 | Autor: Pr Pr

Nakon dobro prospavane noći u jednom od udobnih kreveta, pogled na izlazak sunca mazit će ti oči dok kuhaš jutarnju kavu. U večernjim satima vatra u kaminu i zalazak sunca svojim živim bojama pružit će savršenu romantičnu scenografiju. Kućica je mali raj i za djecu te nudi mnoge avanture koje tek treba otkriti…

 | Autor: Pr Pr

Koliba Žafran

Koliba Žafran je najnovija, a ujedno i najveća vikendica na Velikoj planini. Ova moderno i luksuzno opremljena vikendica nalazi se u srcu jedinstvenog turističkog naselja i ima pogled na najviši vrh Velike planine i Kamniško-Savinjske Alpe. U unutrašnjosti vikendice isprepliću se kamen i drvo, tipični za Veliku planinu.

 | Autor: Pr Pr

Za ugodan bijeg od svakodnevne gužve tu je prostrani zajednički prostor s kaminom i kaučem, potpuno opremljena kuhinja s velikim stolom, pet spavaćih soba, dvije kupaonice s toplom vodom, podno grijanje i besplatni Wi-Fi. Izuzetno dobro opremljena i lijepa vikendica savršeno je mjesto za istraživanje ljepota Velike planine i odmor u prirodi. Vikendica može primiti 20 osoba i poznata je kao 'najljepša vikendica na Velikoj planini'.

 | Autor: Pr Pr

Koliba Vetrnice

Skriveni dragulj u slovenskim Alpama, koliba Vetrnice, odražava tradicionalnu kulturno-povijesnu arhitekturu koja svojom zaobljenošću ističe pravu ljepotu ovog alpskog bisera.

Savršen pogled na alpske vrhove i kulturno-povijesno pastirsko naselje dočarava nezaboravan doživljaj, a unutrašnjost brvnare s panoramskim kaminom na drva čini posebno toplim i ugodnim. U kolibi Vetrnice, za maksimalno osam osoba, provest ćeš nezaboravne romantične trenutke i stvoriti lijepe događaje i uspomene. Zamisli savršenstvo mira, prirode i čarobnih romantičnih večeri uz pogled na zvjezdano nebo i alpske vrhove.

 | Autor: Pr Pr

Kućica, terasa, sauna i okolica kolibe u potpunosti su na raspolaganju samo gostima pa ćete imati potpunu privatnost tijekom boravka. Uživajući u velikoj finskoj sauni nakon planinarenja ili opuštajući se na terasi, obitelj i djeca mogu uživati u sladoledu i slasticama u obližnjem Slatkom kutku 'Sladki kot', igrati društvene igre u kolibi ili istraživati okolicu.

 | Autor: Pr Pr

Za najbolja slovenska kulinarska iskustva može ti se osigurati vrhunski kuhar koji priprema tradicionalnu večeru u samoj kućici.

Koliba Irena

Ova visokotehnološka luksuzna vikendica najnovija je ponuda na Velikoj planini (od travnja 2021.) te ima izuzetan pogled na Kamniško-Savinjske Alpe i Gorenjsku regiju. Uključuje sve čemu se možeš nadati kako bi uživala u opuštenom, bezbrižnom odmoru u planinama.

 | Autor: Pr Pr

Kamin dodaje toplinu i dašak romantike. Unutar kućice pronaći ćeš kuhinju opremljenu svime što ti je potrebno, kao i dnevni boravak s velikim stolom i prostorom za djecu. Tu je topli tuš s radijatorom za grijanje ručnika. Dodatni luksuz nudi i vinski podrum uklesan u kamenu s prosječnom temperaturom tijekom cijele godine od 3-5 stupnjeva. Osim toga, tu je i finska sauna ugrađena u kolibu. Koliba može primiti do šest odraslih osoba i jedno dijete do devet godina.

 | Autor: Pr Pr

Koliba Gorenjka 

Gorenjka je jedna od najposebnijih koliba na Velikoj planini, koju osim pomalo osamljenog položaja, prekrasnog pogleda i dobre opremljenosti kolibe, odlikuje i udobnost saune i tzv. vikinškog bazena. Iza kolibe je drvena bačva, u koju je ugrađena peć na drva.

 | Autor: Pr Pr

Kad zapališ peć, voda se za sat do dva toliko zagrije da možeš uživati u kupanju i prekrasnom pogledu na obližnje planine. Koliba ima opremljenu kuhinju, blagovaonicu s velikim stolom, hladnjakom, kupaonicu s tušem, spavaće sobe i spremište za skije u zimskoj sezoni. Koliba može primiti devet osoba.

 | Autor: Pr Pr

Detalnjije informacije o smještaju i cijeni možeš pronaći na ovom linku...  

Možda vas zanima Zimska bajka u Gorskom Kotaru: Buđenje u ovoj kućici okruženoj snijegom nestvarno je lijepo Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram @kocavelikaplanina

Komentari 0