Life&style

Nije sve na Jadranu skupo i loše! Ješka je restoran koji me oduševio okusima jela, ali i cijenama

  • Makarska je jedna od najpopularnijih lokacija za ljetovanje na Jadranu, ali goste sve više odbijaju visoke cijene u restoranima te veliki broj njih na ljetovanju sve češće sam priprema hranu
  • I dok je gastronomska scena u turističkim mjestima često jednolična i klasična, posebno se cijeni kada netko izađe iz te zone i otvori nešto inovativno
  • Upravo takav koncept ima restoran Ješka, koja na meniju ima na prvi pogled nespojive namirnice, ali božanstvene okuse, a s obzirom da je na granici da bude fine dining, cijene su i više nego prihvatljive
  • Pročitaj više: Drop je presladak kafić i mjesto na kojem ćemo popiti stvarno dobru kavu dok smo na ljetovanju

Ljeto je vrijeme kada cijeli Jadran želi zaraditi što je više moguće, a čini nam se da takav turizam polako dolazi svome kraju jer su cijene postale zaista (pre)visoke čak i strancima, naročito kada su u pitanju hrana i piće. Da, namirnice su poskupile, kao i radna snage i sve ostalo, ali odnos ponuđenog i plaćenog u malo kojem restoranu na Jadranu ima smisla. Ipak, uvijek se može pronaći nešto zanimljivije i kreativnije, što se razlikuje od već poznate ponude jela. U prvoj polovici godine se u Makarskoj otvorio upravo takav restoran, Ješka. Koji je sve samo ne ona ponuda na koju smo naviknuti. Nema klasičnih jela, već su namirnice spojene na zanimljive načine, a svako jelo ima svoj razlog i priču iza sebe.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @jeska_finebistro

Za Ješku sam čula od prijateljice koja je dolazila k meni na nekoliko dana te mi je poslala link na Instagram s pitanjem "ej, jesi jela, hoćemo ići? Izgleda finćukast, ali jela su zanimljiva i cijene okej", i ja sam odmah pristala. Otišle smo, bilo je fenomenalno, ali smo bile u žurbi i nismo mogle u potpunosti uživati u iskustvu te sam odlučila da se moram vratiti još jednom. I tako je bilo. Ovoga puta, na večeri sam bila s roditeljima koji su u Ješki prvi put i svo troje smo još nekoliko dana pričali kako je bilo ukusno i smišljali kada bismo opet mogli ići. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @jeska_finebistro

Po dolasku odmah vas posluže s vodom (i to onom običnom koja se ne naplaćuje, što je odmah veliki plus), a mlada dama koja nas je posluživala nam je nakon nekoliko minuta predložila jela i dala da isprobamo nekoliko vina s obzirom na to da su sva njihova vina organska pa su malo drugačijeg okusa u odnosu na ono što smo naviknuli. Za početak nam je predložila da krenemo s Amuse-bouche što je uštipak punjen Béchamelom, garumom od kanoča, ribljom ikrom i vlascem - morali smo se suzdržati da ne uzmemo svatko još po jedan koliko nam je bilo ukusno. 

Foto: Amuse-bouche | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva Foto: Amuse-bouche

Zatim smo za predjelo naručili tri stvari s menija - Pate od pileće jetrice je bio ukusan, ali možda malo preteško jelo za velike vrućine i nešto što bih radije jela zimi, ali kako sam onaj prvi put jela pitu od pedoča, htjela sam probati nešto drugo. Inače, pita od pedoča je nešto po okusu najzanimljivije što sam ikad probala i sigurno ću ju ponovno jesti, fenomenalna. A kada se na nju namaže kajmak (što možda zvuči čudno), okusi se fantastično sljube. Osim pileće jetrice smo naručili i škampe s čvarcima i pikantnim kečapom od dinje - i ovo je bila fantazija okusa. Osvježavajuće, lagano, ali prožeto. Iako su najintenzivniji okus imale Jakobove kapice s fermentiranim satarašem i paljenim Holandezom. Nisam ljubiteljica Jakobovih kapica, ali fermentacija pojačava okus svega ostaloga i trebalo je nekoliko minuta poslije prvog zalogaja da osjetim pravi okus i bilo je odlično.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva Foto: Pita od pedoča i Pindžur

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva Foto: Pate od jetrice, škampi i Jakobove kapice

Foto: Škampi, čvarci i ketchup od dinje | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva Foto: Škampi, čvarci i ketchup od dinje

Predjela smo podijelili i već smo tu razmišljali  možemo li nastaviti dalje - nemoj da te slike malih porcija zavaraju, punoća okusa u malo vremena zasiti. Uzeli smo dva glavna jela, u pitanju su bili crni rižoto koji po sebi ima krušne mrvice i ulje bosiljka i mislim da nikada ovako ukusan rižoto nisam jela. Iako sam jedna od onih osoba koja crni rižoto jede isključivo kod kuće, ovaj je ipak promijenio igru. Bilo je zanimljivo jesti nešto tako poznatog okusa, ali s dodatkom krušnih mrvica koje krckaju pod zubima.

Drugo glavno jelo koje smo uzeli nešto je što sam jela i prvi put, ali me toliko oduševilo da sam nagovorila roditelje da ga uzmemo i sad. Riječ je o hobotnici koja kao da pliva u siru "Veli Jože". Spoj tekuće teksture sira i čvrste hobotnice bio je fenomenalan, ali smo se već toliko najeli da glava jela nismo mogli pojesti do kraja.  

Foto: Crni rižot s uljem bosiljka i krušne mrvice | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva Foto: Crni rižot s uljem bosiljka i krušne mrvice

Foto: Hobotnica i sir 'Veli Jože' | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva Foto: Hobotnica i sir 'Veli Jože'

Večera ne bi bila potpuna da nismo pojeli i desert, a riječ je bila o torti Makarana koju su u Ješki malo izmijenili. U njihovoj je verziji mnogo laganija i ukusnija. I dobro da smo podijelili porciju jer su nam samo još oči bile gladne.

Iza priče o Ješki stoji mladi par, Ljudevit Blažević i Ela Ožić, koji imaju dugogodišnje iskustvo rada u restoranima s Michelinovim zvjezdicama, a sada i Makarska ima mjesto koje sigurna sam, nekima od njih može parirati.

Foto: Torta Makarana | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva Foto: Torta Makarana

Okusi su posebni, zanimljivi i o ovoj večeri ćeš pričati još danima. Uz sve to, cijene su i više nego prihvatljive, cijena pojedinog jela se kreće od 3 do 21 eura, što je za cjelokupno iskustvo i više nego prihvatljivo. Naročito ako uzmemo u obzir odličnu poslugu (i detaljno objašnjavanje svakog jela) i ugodan ambijent. I da, pet friendly su što je uvijek dodatan plus. Ipak, još nisu sigurni hoće li raditi tijekom zime. U listopadu će odlučiti o tome tako da ti savjetujem da požuriš prije zimskog zatvaranja. Do Ješke zaista vrijedi potegnuti iz okolnih gradova i mjesta, ako tako brzo ne ideš na vikend u Makarsku. 

Photo: Instagram @jeska_finebistro
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Bravo