Life&style

Nije stvar u onom što jedeš: 5 znakova da su hormoni uzrok nakupljanju masnoće na trbuhu

  • Masnoća na trbuhu ne nastaje samo od previše jela i premalo sporta
  • Nažalost, za nakupljanje naslaga upravo na području trbuha krivi mogu biti i hormoni
  • Ovih 5 znakova pokazuje da su imaš posla  s "unutarnjim neprijateljem" i glavni problem nije prehrana

Masnoća na trbuhu može biti jako tvrdoglava i mnogim ženama teško je smršaviti odnosno izgubiti upravo trbuh. Dapače, neke žene koje prekomjerna težina čak ni ne muči, debljaju se u tom području). Ako uspijemo prevladati pretjerani hedonizam i lijenost u sebi te se počnemo zdravije hraniti i baviti se sportom, razočaranje će biti veće ako nam ne nestane masnoća sa trbuha. Možda su za to krivi hormoni – koji su često pravi uzrok masnoće na trbuhu.

Možda vas zanima Pošaljite poruku svom djetetu u budućnost i čuvajte je u muzeju Rubrika Life&style Life&style

1. Debljaš se usprkos zdravoj prehrani i sportu

Zapravo se hraniš zdravo i uravnoteženo, puno se baviš sportom, a traperice su sve uže? Moguće je da su za to krivi hormoni. Hormonalnu masnoću na trbuhu možeš prepoznati tako da dolazi neočekivano i brzo. Na primjer, s godinama se mijenja regulacija inzulina u tijelu, a koja se brine za to da skladišti masnoću – umjesto da je sagorijeva. Zbog toga se za vrijeme klimakterija događa povećanje masnoće na trbuhu.

via GIPHY

2. Odjednom ti se jede više šećera

Nekoliko slatkiša nije problem, ali primijetila si da u zadnje vrijeme stalno imaš želju jesti nešto slatko? Uzrok tome može biti inzulinska rezistencija koja negativno djeluje na hormon leptin. A leptin je odgovoran za regulaciju osjećaja gladi te govori mozgu da smo site. Ako se to ne dogodi, jedemo više nego što zapravo trebamo, a onda nastaje masnoća na trbuhu.

Možda vas zanima Šest jela u kojima možeš uživati i kasno navečer bez straha da ćeš se udebljati Rubrika Life&style Life&style

3. Patiš od promjena raspoloženja

Ako uz masnoću na trbuhu dolaze još i promjene raspoloženja, to je također znak za to da su hormoni krivci. Naime, kad se poremeti razina estrogena, na primjer za vrijeme menstruacije ili klimakterija, može nastati tvrdoglava masnoća na trbuhu, a i mijenja se naše raspoloženje.

via GIPHY

4. Konstantno osjećaš da si u stresu

Imaš li u zadnje vrijeme osjećaj da te i najmanje stvari opterećuju? Moguće je da je za to kriv hormon kortizol. Ako ga tijelo previše izlučuje, razvija se stres, a zbog stresa se stvara masnoća na trbuhu. Naime, tijelo se prebaci u „način za preživljavanje“ te se brine da nam je dobro. Tijelo pokušava smanjiti stres, ali i radi rezerve masnoće.

Možda vas zanima Zbog ove pogreške koju radimo za vrijeme jela brže se debljamo Rubrika Life&style Life&style

5. Umorna si, a ne možeš zaspati

Navečer satima ležiš budna u krevetu, ne možeš držati otvorene oči, ali ne možeš ni zaspati? Moguće je da je krivac tome razina kortizola. Naime, može uzrokovati smetnju pri funkciji štitnjače koja je pak odgovorna za debljanje. Dakle, ako uz neobjašnjivo debljanje patiš i od nesanice, onda svakako potraži savjet liječnika.

via GIPHY

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0