- U nekim obiteljima to su londoneri, u nekima išleri, u nekima mađarica ili breskvice... Must-have u mojoj su od sitnih božićnih kolača vanilin kiflice, a kao "veliki", svečani kolač reform torta
- Svi unuci odreda ispituju hoće bi biti bakinih vanilin kiflica, onih tako sitnih da čine jedan zalogajčić, tako prhkih da se tope u ustima i tako finih da se ne može stati na manje od pet kad ih počnemo jesti
- Recept u obitelji postoji jako dugo, sve tetke i strine peku vanilin kiflice po njemu, a ovi kolačići se odnose i u goste i već imaju veliku sljedbu poklonika i izvan obitelji
Vanilin kiflice onaj su božićni kolačić koji u našoj obitelji simbolizira blagdane. Svakako nisu jedini koji moja svekrva i baka šetoro unučadi (nisu svi moji!) krene peći oko 10. prosinca, ali su najdraži! Ma kako ovi kolačići bili jednostavni i možda ne po ukusu današnjih klinaca - koji misle da čokolade, ili još bolje, Nutelle treba biti u svakom kolaču. Bakine Vanilin kuflice su top. I nema apsolutno nikakve šanse da se ne "dogode". Veća je šansa da Djed Mraz padne s neba i nijedno dijete ne dobije poklon nego da nema vanilin kiflica...
Tako sitne da svaka čini jedan zalogajčić, tako prhke da se tope u ustima i tako fine ne da se ne može stati na jednoj ili dvije nego ni nakon pet prvih... Recept u obitelji postoji jako dugo, sve tetke i strine peku vanilin kiflice po njemu, a ovi kolačići se odnose i u goste i već imaju veliku sljedbu poklonika i izvan obitelji. Možda kao iskusna domaćica već imaš svoj, "the recept" za vanilin kiflice od kojeg ne odustaješ, svima ostalima preporučam da isprobaju ovaj moje svekrve. Sad sam se već i ja izvještila kako da ispadnu savršene.
Recept za vanilin kiflice moje svekrve
Tijesto:
- 28 dkg brašna
- 21 dkg putra
- 17 dkg sitno mljevenih oraha
- 10 dkg šećera
- 1 cijelo jaje
- mješavina vanilin šećera i šećera u prahu za uvaljati kiflice
Priprema:
1. Umutiti jaje sa šećerom pa umiješati sitno mljevene orahe.
2. Dodati maslac koji je omekšao na sobnoj temperaturi, pa zatim i brašno. Dobit ćeš prilično tvrdo tijesto.
3. Tijesto oblikuj u kuglu, omotaj plastičnom folijom i neka odleži pola sata u hladnjaku.
4. Izvadi tijesto i oblikuj vrlo sitne kiflice, ne više od 5 cm dugačke i ne debele.
5. Stavi ih peći u pećnicu zagrijanu na 180°C, vrlo kratko, između 5 i 10 minuta. Najbolje je da ih gledaš, čim počnu poprimati zlatnu boju, gotove su.
6. Tople ih uvaljaj u mješavinu šećera u prahu i vanili šećera.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.