- Postoji gotovo mitska predaja o tome kako se radi pravi vojnički grah. I opet nijedan nije toliko ukusan taj
- Jedna od tajni svakako je i u količini – što je veća, grah je ukusniji. Barem tako kaže narodna predaja
- No, umjesto pokušaja krađe te vojne tajne, isprobaj naš recept za vojnički grah (i nahrani cijelu četu!)
Jedna od najvećih vojnih tajni sasvim sigurno je ona o originalnom receptu za vojnički grah. Dobro, koja je to tajna?! Je li moguće da grah jednostavno ima bolji okus kad se kuha u većim količinama ili je tu ne djelu neka druga "čarolija"? Ne znamo koje su to stroge mjere bile kad se radilo o čuvanju tog željenog recepta, ali znamo da je, baš kao mnoge druge tajne, nekako ‘procurila’ u javnost.
Uglavnom, svi koji vole grah bez premca će titulu najboljeg dati onom vojničkom – pa iako se dobro zna da je jedna od njegovih glavnih karakteristika što veća količina (jer je tada grah ukusniji) postoje razne varijante i s manjim porcijama. Mi smo prilagodili recept količini za 10 osoba i nadamo se da će ti biti ukusan baš kao i onaj koji pripremaju pravi vojnici.
Sastojci za vojnički grah:
- 1 kg graha
- 1 kg svježeg junećeg mesa
- manji češanj češnjaka
- 200 g luka
- 2 mrkve
- 1 peršinov korijen
- pola vezice peršina
- 30 g koncentrata rajčice
- 150 g svinjske masti
- lovorov list
- sol i papar
- žličica paprike u prahu
- 2 žlice brašna
Talijanski recept: 'Pasta e Fagioli' juha je koja će izmamiti osmijehe u kišne dane
Priprema:
1. Grah potopi u hladnu vodu i ostavi ga da odleži najmanje 3 sata, a može i preko noći. Vodu potom ocijedi, nalij hladne vode i kuhaj.
2. Na vreloj masti poprži polovicu nasjeckanog luka i narezanu mrkvu, dodaj meso odvojeno od kostiju i narezano na kockice. Sve zajedno propirjaj dok ne ispari tekućina. Makni s vatre.
3. Procijedi vodu od prokuhanog graha pa dodaj preostali sjeckani luk, pirjano meso s ostalim sastojcima, ulij tople vode ili temeljac od kostiju da prekrije meso i kuhaj uz povremeno dolijevanje tople vode dok svi sastojci ne omekšaju.
4. Masnoću preostalu od pirjanja mesa zagrij, dodaj brašno da blago porumeni, makni s vatre, uspi paprika u prahu i nasitno nasjeckaj češnjak pa sve dobro izmiješaj. Gotovom grahu dodaj lovor, koncentrat rajčice (prethodno razmućen u toploj vodi), po želji posoli i kuhaj 20 minuta uz stalno miješanje. Dodaj mljeveni papar i nasitno nasjeckani peršin.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.