Life&style

Ni grčki bogovi nisu mogli odlučiti je li najljepši otok Mljet, Korčula ili Lastovo. Evo njihovih aduta

  • Mljet, Korčula i Lastovo slove za jedne od najljepših jadranskih otoka, a uz njih se veže i jedna zanimljiva legenda o grčkim bogovima koji se nisu mogli odlučiti koji im je najljepši
  • Na ovo uistinu teško pitanje pokušat ćemo odgovoriti ističući najjače adute sva tri otoka
  • Koji je tvoj favorit?

Mnogi će se složiti kako su upravo Mljet, Korčula i Lastovo najljepši hrvatski otoci. No, ako ih pitaš koji je od ta tri najljepši, najvjerojatnije se ni sami ne bi mogli odlučiti, a kamo li postići konsenzus. Prema narodnoj predaji, ni grčki se bogovi nisu mogli složiti oko tog uistinu teškog pitanja. Tako je jedan bog žustro iznosio argumente u korist Odisejeva otoka Mljeta, drugi se suprotstavio i počeo veličati Korčulu, a treći pak nije mogao prestati hvaliti ljepote Lastova.

Rasprava bi vjerojatno trajala godinama da Zeus ili Posejdon (spominju se oba) nisu odlučili poslati svojeg izaslanika da ocijeni ljepotu samih otoka na licu mjesta.

Možda vas zanima Rastoke: Čarobna oaza na Slunjčici i savršena stanica na putu za more Rubrika Life&style Life&style

Božji izaslanik izronio je na poziciji današnjeg otočića Glavata, devet nautičkih milja od Lastova, dvanaest od Korčule i osam od Mljeta. Danima bi promatrao otoke, divio im se, u glavi slagao njihove mane i prednosti, ali odluku o tome koji je najljepši nije uspio donijeti. Grčki bogovi, opasni kakvi jesu, odlučili su kazniti njegovu neodlučnost tako što su ga okamenili usred te ljepote, tj. pretvorili u maleni otočić Glavat.

Mljet, Korčula ili Lastovo? Zvuči kao pitanje za milijun dolara. Pokušat ćemo doći do odgovora.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Ni grčki bogovi nisu se mogli odlučiti koji je od ova 3 jadranska otoka najljepši

Korčula - bodovi za kulturno i povijesno bogatstvo, kao i vrhunsku gastronomiju

Drugi najnaseljeniji jadranski otok, Korčulu, karakterizira prostrana borova šuma, no to definitivno nije nešto što joj daje prednost naspram još šumovitijeg Lastova ili Nacionalnog parka Mljet. Što je to što Korčulu čini jedinstvenom i eventualno joj daje prednost naspram drugih otoka? Osim legende da je upravo Korčula iznjedrila najvećeg svjetskog putnika i istraživača Marca Pola, mi ju vežemo za jednu nam 'bližu' personu.

Korčula, točnije Vela Luka, rodni je dom hrvatske glazbene legende bez koje Dalmacija ne bi bila ista, pokojnog nam Olivera Dragojevića. Radi Oliverove Vele Luke, modrog mora, zelenih borova, žala i vala ovaj otok će kroz pjesmu uvijek biti u srcima svih nas. Vela Luka je mjesto bogate povijesti koja bilježi neprekinuti kontinuitet življenja više od osam tisućljeća. Ovaj nekad industrijski grad, danas je marina za nautičare, a u nju je najviše volio uplovljavati i sam Oliver.

Osim Vele Luke, tu je, naravno, i grad Korčula. Okružen zidinama i kulama baš poput Dubrovnika, grad Korčula sazdan je od kamena i jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova na Mediteranu. Stari grad i njegove uske uličice, nebrojene stube i šarmantne prolaze mogli bi istraživati i u njima se gubiti danima. Muzej Marca Pola i njegova (vjeruje se) rodna kuća, katedrala sv. Marka koja datira još iz 15. stoljeća, Kopnena vrata i Kule Zakerjan samo su neka od povijesnih mjesta kojima se ponosi Korčula.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Korčula

Još jedan dokaz bogate korčulanske tradicije i kulturne baštine zasigurno je i moreška, viteški ples s mačevima koji Korčulani igraju već stoljećima. Dramsko-glazbeni spektakl priča priču o crnom i bijelom kralju te njihovoj borbi za djevojčinu ljubav nezaobilazno su iskustvo za sve posjetitelje grada Korčule, posebice ljubitelje povijesti, kulture i starih običaja.

"Rajske stepenice": Sigurni smo kako je ovo najljepši ulaz u more na Jadranu

Osim uistinu bogate kulture i povijesti, ono što Korčuli daje prednost pred ostala dva otoka je i njena bogata gastronomija. Upravo se u Korčuli nalazi jedan od ukupno 10 restorana u Hrvatskoj koji su zaslužili Michelinovu zvijezdicu. Osim u izvanrednoj kuhinji restorana LD u Lešić Dimitri palači, gosti imaju prilike uživati na terasi koja se proteže duž srednjovjekovnih zidina Starog grada s panoramskim pogledom na Pelješki kanal i Korčulanski arhipelag. 

Nemojmo zaboraviti ni vina. Iako se gotovo svaki hrvatski otok može pohvaliti dobrim lokalnim vinima, Korčula predvodi u bijelim vinima zavidne kvalitete. Prije svega, tu su autohtona vina Pošip i Grk, koja ne možeš pronaći nigdje drugdje. Ljubitelji vina zasigurno će uživati u biciklističkim vinskim turama koje se protežu od grada Korčule do Lumbarde u kojoj će proći kraj pitoresknih vinograda i maslinika. 

Iako je Korčula prepuna lijepih plaža, uvala i savršenih zalazaka sunca, njih možemo naći i na Lastovu i Mljetu stoga smatramo kako je Korčulin 'as u rukavu' u ovoj bitci upravo bogatstvo njene tradicije, kulture i povijesnih znamenitosti kojima ovaj otok obiluje te vrhunska gastronomija.

Mljet - bodovi za Nacionalni park, prirodne ljepote i bioraznolikost

Poznat i kao "zeleni otok", Mljet je radi svojih nevjerojatnih prirodnih ljepota i bioraznolikosti nadaleko poznat te veći dio ovog otoka spada u Nacionalni park. Mljet je idealan za sve one koji žele uživati u netaknutoj prirodi i prekrasnim plažama, a na hladovinu borova i miris čistog modrozelenog mora naići ćeš na gotovo svakoj mljetskoj plaži. O njegovoj ljepoti govore i legende poput one o lijepoj božici Kalipsi koja je zarobila Odiseja upravo na ovom otoku.  Ljepota otoka bila je jedina ljepota koja je nadmašivala njezinu,  a mnogi istraživači tvrde da je upravo Mljet Kalipsin otok Ogigija.

Legenda kaže: "...bio je to najljepši otok svih mora i oceana ..." I uistinu, epski opis ljepota podneblja, pitomih morskih uvala, kristalnih pećina i žala toga mitskog otoka Ogigije podudara se s jedinstvenim ljepotama Mljeta, kakvima se ne odlikuje nijedan drugi otok u Sredozemlju.

Klifovi, hridi, spilje, brojni otočići, morska jezera koja predstavljaju jedinstveni geološki i oceanografski fenomen, te šume i šumski putovi razlozi su zašto ovaj otok ipak pobjeđuje kada su u pitanju čiste, divlje prirodne ljepote.

Mljet | Autor: Instagram@visitmljet Instagram@visitmljet

Lastovo - bodovi za čisti hedonizam i najljepši pogled na zvijezde

Kada uspoređujemo Lastovo i Mljet jasno nam je zašto su grčki bogovi bili toliko neodlučni. Iako je Mljet poznat po svojoj netaknutoj prirodi, ni park prirode Lastovo puno ne zaostaje. Ipak, rekli smo kako Korčula ima bogatu povijest i kulturu, a Mljet ipak malčice prednjači kada je riječ o divljoj prirodi. Koji as u rukavu krije Lastovo? 

 

Ako mene pitaš, apsolutnu prednost ovog otoka nužno ne vidiš već osjećaš, i to u trenutku kada na njega kročiš nogom. Neopipljiv osjećaj apsolutne slobode, opuštenosti i sreće za mene ima znak jednakosti ispred Lastova. Iako prirodom bez problema parira Mljetu, jedinstveni doživljaj Lastova dolazi do izražaja noću. Krilatica ovog otoka je  "Lastovo pod zvijezdama" jer je nebo iznad ovog otoka proglašeno drugim najtamnijim nebom u Europi što omogućuje gledanje neba na spektakularan način. Naime, zvijezde i galaksije je moguće uočiti i prostim okom. Ležati na jednoj od lastovskih plaža noću pruža osjećaj da se i sama nalaziš među zvijezdama. 

I za kraj, jesmo li mi uspjeli doći do 'pobjednika'? Baš kao i grčki bogovi, mislim da ni mi nećemo moći ovu raspravu uspješno privesti kraju, no s obzirom na osobne afinitete i glavne adute ovih otoka, svatko će zasigurno imati svog pobjednika. 



 

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Mljet zakon