Life&style

Nezapamćena tragedija u Zagrebu: Kako je moguće da otac vlastitim rukama zadavi svoje troje male djece?

  • Hrvatsku je potresao monstruozan zločin, otac je ubio svoje troje male djece
  • Što se dogodilo u glavi tog čovjeka da digne ruku na svoju vlastitu djecu i je li se ikako mogla spriječiti tragedija?
  • Žrtve obiteljskog nasilja su gotovo isključivo žene i djeca, koji ni krivi ni dužni svojim životima plaćaju cijenu manjkavosti sustava koji je spor, neefikasan i ne pruža dovoljnu zaštitu slabijima

Nezapamćen zločin dogodio se u zagrebačkim Mlinovima u noći na subotu. Harald Kopitz rukama je zadavio svoje troje djece, četverogodišnjeg sina i sedmogodišnje blizance, dječaka i djevojčicu. Otac se nakon toga pokušao ubiti otrovom ili tabletama.
Ta vijest potresla je cijelu Hrvatsku u subotnje jutro. Vijest kao iz horor filmova, katastrofa koja je šokirala zemlju i odmah povukla pitanje: Kako je moguće da se dogodi ovakva tragedija?

Otac ubio troje djece | Autor: Pixsell/Ben Stansall Pixsell/Ben Stansall Očevid policije trajao je cijelu noć i jutro

Počinitelj trostrukog ubojstva je Harald Kopitz (56), austrijski državljanin sa stalnom hrvatskom adresom. Visokoškolovani je financijski konzultant koji je rastavljen, a djeca su najvjerojatnije trebala provesti vikend s ocem. 

Na Facebooku je nedugo prije tragedije ostavio poruku koja je nagovijestila strašan zločin. Naveo je loš odnos bivše supruge i nove partnerice, koja ga je zbog toga ostavila. Spominjao je i financijske probleme, "braću iz masonske lože", neuspješan povratak na posao...

Ono što se ne zna i vjerojatno nikad neće saznati je - što se dogodilo u glavi tog čovjeka da digne ruku na svoju vlastitu djecu, da njima, nedužnima i nevinima, u sekundi oduzme život?

Neki od najčešćih uzroka zlostavljanja u obitelji su egzistencijalna nesigurnost, nezaposlenost, pritisak na poslu, povijest nasilja u obitelji, konzumiranje alkohola ili droge te psihička oboljenja. Upravo se neki od tih elemenata mogu prepoznati u ovom tragičnom slučaju, a pravo je pitanje - je li se, s obzirom na sve te pokazatelje, mogla spriječiti ova nezapamćena tragedija? Je li se mogla prepoznati psihička rastrojenost oca,  jer ako je netko golim rukama zadavio svoju djecu, tada nije bio ništa drugo osim - potpuno nenormalan. 

Nažalost, samo tri dana od Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, Hrvatsku je pogodila nova strašna tragedija.

Od 2003. godine kad je donesen Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji svaka je godine prijavljeno između 11.500 i 17.500 počinitelja, broj žrtava je između 14.55 i 22.200. U više od 90% slučajeva nasilnici su muškarci, a žrtve gotovo uvijek žene i djeca.
miss7 se već godinama zalaže za promjene u sustavu, za pomake koji bi zaštitili žene i djecu od zlostavljača i nasilnika. I onda kad pomislimo da se nešto, barem malo kreće prema naprijed, sasiječe nas ovakva šokantna tragedija.

Monstrum koji je 28. veljače 2019. godine bacio svoje četvero djece s prvog kata kuće u Pagu lani je za četiri pokušaja ubojstva osuđen na 30 godina zatvora uz obavezno psihijatrijsko liječenje. Taj monstruozan čin bio je povod osnivanja fonda #SPASIME za zaštitu žrtvi obiteljskog nasilja. Svrha mu je pružanje konkretne i interventne pomoći žrtvama obiteljskog nasilja i to tako da se obuhvati ekonomska, pravna, psihološka, liječnička i stambena pomoć. Ali ni oni ne mogu sami. Ne mogu bez pomoći države, bez promjene sustava, pravnog i socijalnog...

Na Uskrs ove godine preminula je dvoipolgodišnja djevojčica Nikoll, žrtva zlostavljanja iz Nove Gradiške. Nakon što je dvije godine provela u udomiteljskoj obitelji, vraćena je svojim biološkim roditeljima, a oni su je - ubili. 

Preminula djevojčica Nikoll | Autor: Pixsell/Luka Stanzl Pixsell/Luka Stanzl Građani su ispred bolnice u Klaićevoj palili svijeće i ostavljali plišane igračke za preminulu djevojčicu

I kroz koliko ćemo takvih tragedija još proći?  

Premijer Andrej Plenković nedavno je istaknuo: "Obitelj razara nasilje iza zatvorenih vrata, dok se dio društva pretvara da ga ne vidi i ne čuje." U ovom slučaju je jasno da su žrtve obiteljskog nasilja redovito i djeca, koja ni kriva ni dužna svojim životima plaćaju cijenu manjkavosti sustava koji je spor, neefikasan i ne pruža dovoljnu zaštitu slabijima - ženama i djeci.

Obiteljsko nasilje | Autor: Pixsell Pixsell Prosvjed protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja

Jesmo li kao društvo zakazali? Jesmo. Jesmo li se trebali više boriti za zaštitu slabijih, žena i djece, od zlostavljača, nasilnika i - ubojica? Morali smo. Tri mala života su se ugasila, tri su anđela sinoć odletjela na nebo. Zbog nasilnika koji je, poput mnogih drugih, odlučio da su djeca njegovo vlasništvo. Da je žena njegovo vlasništvo. I da on s njima može raspolagati kako želi. Da može upravljati njihovim životima i njihove živote oduzeti ako on tako odluči. 

I zato se kao društvo moramo ustati iz blata u kojem su nebitne stvari bitne, a bitne stvari nezanimljive. Dok mi pijemo kavu, žene umiru, djeca umiru...

Photo: Pixsell/Luka Stanzl

Komentari 0