Life&style 21. svibnja 2013.

Neugodne posljedice depilacije i kako ih spriječiti

Thinkstock.

Ljeto, minice, kupaći kostimi i kratke hlačice podrazumijevaju i glatke, besprijekorno depilirane noge. Nažalost, crvenilo, urasle dlačice, pa čak i podljevi ružne su posljedice depilacije s kojima se nosi gotovo svaka žena. Dunja Franulović iz kozmetičkog studija Bella Vita otkrila nam je koje metode su najmanje rizične te kako sanirati ružne posljedice.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock Brijanje, čupanje dlaka epilatorom, voskom, šećernom pastom, kreme, pjene i sprejevi – preparata za uklanjanje dlačica je nebrojeno mnogo. Svaki od njih ima svoje prednosti i mane, a žene svoju omiljenu metodu biraju prema tome što im odgovara.

Brijanje je brzo, jeftino, ali treba ga provoditi često. Uklanjanje laserom je idealno za crnke, ali je i jako skupo iako i dugotrajno. Šećerna pasta je omiljena, ali ako radite depilaciju kod kuće, velika je šansa da će cijela kupaonica biti u neredu.

Jedna od najčešćih posljedica depilacije je urastanje dlaka. Urastanje dlačica se javlja, objašnjava Dunja, kada dlaka, umjesto da probije kožu, skreće s putanje i raste na način da izaziva upalu. Tako nastaju kvrge, crvenilo i prištići. Urasle dlake su česte kod nepravilnog brijanja, korištenja epilatora ili čupanja dlaka voskom.

"Postoji metoda depiliranja šećernom pastom koja znatno smanjuje taj problem jer je tehnika depiliranja drugačija. Naime kod depiliranja šećernom pastom dlačice se čupaju u smjeru rasta dlake što pogoduje dlačicama sklonim urastanju. Isto tako bih savjetovala da se izbjegne depiliranje aparatićem i da se prije svake depilacije napravi piling nogu i područje bikini zone. Treba se pripaziti da piling ne bude pregrub da ne bi došlo do iritacija na osjetljivim područjima kao što je bikini zona. Znači, upotrijebite blaži piling i laganim pokretima tretirati mjesta na kojima ima uraslih dlaka. Nakon toga otići na depilaciju i posavjetovati se sa svojom kozmetičarkom", otkriva Dunja i dodaje kako je jedna od metoda rješavanja uraslih dlaka i laser koji uklanja sam korijen.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Česta nuspojava je i crvenilo koje je neizbježno i uglavnom kratko traje.

"Svakako možemo sami utjecati na to da što brže prođe, a to je da koristimo preparate koji sadrže aloe veru. Aloe vera je poznata po hidratantnim i umirujućim svojstvima koji će smanjiti iritaciju i stvoriti ugodan osjećaj hlađenja na koži. Isto tako možemo koristiti i termalnu vodu koja svojim regenerativnim i protuupalnim svojstvima dobro djeluje na crvenilo kože nakon depilacije. Ako se tretiraju jako osjetljiva područja kao što su nadusnice ili pazuh možemo upotrijebiti kockicu leda i smiriti kožu u jako kratkom vremenu. Nakon depilacije bi trebalo izbjegavati sunce i ne koristiti teške kreme ili pudere", objasnila je Dunja iz Bella Vite.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Pojedine žene zbog osjetljive kože nikako ne mogu pronaći pravu metodu. Dunja predlaže da isprobaju šećernu pastu koja je ujedno i piling:

"Šećerna pasta je nježnija za kožu jer skida samo rožnati sloj kože (mrtve stanice kože), a depilacija voskom skida i dio živih sto uvjetuje jače crvenilo kože. Ako ženi više odgovara depilacija voskom treba se pripaziti da vosak ne bude prevruć. Osjetljivu kožu nakon depilacije treba tretirati preparatima koji smiruju kožu."

Postoje i ograničenja, prije svega za žene koje imaju problema s venama i pucanjem kapilara. Dunja im savjetuje da se svakako savjetuju s kozmetičarkom, a iz osobnog iskustva joj se čini kako takva koža najbolje reagira na šećernu pastu. Žene s izrazito proširenim venama trebale bi izbjegavati depilaciju, dok trudnice moraju paziti na popis sastojka kako bi izbjegle alergije.

Ostale ljetne fashion&beauty trendove i savjete, pročitajte ovdje.

Vježbe za ljepše noge potražite na portalu Zdrava Krava.

Komentari 0