Life&style
Serija 3 Body Problem

Netflixova '3 Body Problem' pametan je i uzbudljiv triler i jedna od naiščekivanijih serija 2024. godine

  • Još samo malo: 21. ožujka na Netflixu prikazat će se serija '3 Body Problem' ('Problem 3 tijela'), jedna od najočekivanijih serija ove godine, a vjerojatno i desetljeća
  • Riječ je o adaptaciji jedne od najslavnijih knjiga 21. stoljeća, 'The Three-Body Problem', kineskog autora Cixina Liua
  • Otkrit ćemo ti što sve znamo o seriji koju, poput milijuna fanova knjige, jedva čekamo

Netflixova serija '3 Body Problem' mogla bi biti najveća TV serija koja će se ove godine pojaviti na malim ekranima. Znanstveno-fantastični ep ujedinjuje kreatore 'Igre prijestolja' Davida Benioffa i D.B. Weiss sa sukreatorom serije 'The Terror: Infamy', Alexanderom Wooom, a riječ je o adaptaciji jedne od najslavnijih knjiga 21. stoljeća, 'The Three-Body Problem', pisca Cixina Liua, dobitnika Huga, objavljene u njegovoj domovini 2006. godine. Knjiga je zatim proširena u trilogiju koja je prevedena na desetke jezika te čini fascinantan roman pun nevjerojatnih ideja. 

Radnja knjige jest isprekidano napisana, prepuna je teorijske fizike i filozofije, te je ovisna o prikazu izvanzemaljske rase čiji tjelesni oblik nikada nije opisan, pa također predstavlja jedinstvene izazove za svakoga tko je želi prilagoditi za ekran. Benioff, Weiss i Woo bili su iznimno uspješni u preoblikovanju Liuova djela u zadivljujući znanstveno-fantastični (nimalo dosadan ili zatupljen) triler koji će svoju premijeru imati 21. ožujka na Netflixu.  

Radnja serije i glumačka postava

Prva od dvije međusobno povezane priče, razdvojene desetljećima, prati briljantnu mladu astrofizičarku, Ye Wenjie (glumi je Zine Tseng, a kasnije Rosalind Chao), tijekom Kineske kulturne revolucije 1960-ih. Nakon što revolucionarna antiintelektualna vladavina terora uništi njezinu obitelj, a jedan susret dodatno rasplamsa njezin pesimizam prema ljudskoj rasi, Ye je regrutirana da radi u udaljenoj vojnoj bazi na vrhu planine na tajnoj misiji poznatoj kao Red Coast. Jedan izbor koji tamo napravi odjeknut će ne samo cijelim svijetom, nego i svemirom.

 | Autor: Netflix Netflix Foto: Netflix/serija 3 Body Problem

U međuvremenu, 2024. znanstvenici stradavaju, odnosno izvršavaju samoubojstva. To bi moglo imati veze s činjenicom da je, kako kaže Saul Durand (Jovan Adepo), „znanost slomljena“. Rad oxfordskog diplomanta fizike odjednom je prestao davati razumljive rezultate. Slična neobjašnjiva iskustva doživljavaju i njegovi prijatelji s fakulteta. Auggie Salazar (Eiza González), osnivačica vrhunskog startupa za nanomaterijale, počinje vidjeti kako vatreni brojevi bljeskaju u njezinom vidnom polju - odbrojavanje, ali do čega?

Fizičar Jin Cheng (Jess Hong) biva uvučen u nevjerojatno impresivnu virtual reality igru tajanstvenog podrijetla, koja je također mjesto za najnadahnutije vizuale serije koje oduzimaju dah. Ekipu zaokružuju Jack Rooney (John Bradley, voljeni Samwell Tarly iz „Igre prijestiolja“), koji je napustio Oxford kako bi osnovao carstvo grickalica vrijedno više milijuna dolara, te Will Downing (Alex Sharp), samozatajni srednjoškolski profesor fizike koji je potajno zaljubljen u Jin.

Uz pomoć grubog obavještajca koji krši pravila (Da Shi/Benedict Wong), takozvana oxfordska petorka traži objašnjenje za krizu. Ovi likovi, koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu, čine najveće odstupanje Netflixove adaptacije od Liuova romana, u kojem njihove uloge ispunjava jedan protagonist: znanstvenik koji se bavi nanotehnologijom u Kini te koji većinu knjige provodi ispunjavajući misije u stilu RPG-a. Odluka kreatora serije da presele ovaj dio priče u Englesku i dodaju kliku cool 30-godišnjaka mogla bi se zapadnoj publici činiti kao podilaženje. A možda i jest. Ali, također omogućuje likovima iz knjige da progovore o najtežim filozofskim i znanstvenim pitanjima, a svoju središnju brigu – sudbinu čovječanstva – temelji na odnosima između običnih ljudi.

 | Autor: Netflix Netflix Foto: Netflix/serija 3 Body Problem

Možda vas zanima Posljednja, treća sezona popularne švedske serije 'Young Royals', danas je sletjela na Netflix Rubrika Life&style Life&style

Poanta priče je pogođena je masakriranja romana

Ono što najviše rezonira u seriji jest njezina ambivalentnost o izgledima da vanzemaljska civilizacija uništi čovječanstvo. Rasprava oxfordske petorke o tom pitanju doista se čini pravovremenom, u današnjem svijetu u kojem su se nanovo rasplamsali veliki ratovi, a žrtve se broje u stotinama tisuća. Čak i bez vanzemaljskog uplitanja, desetljeća upozorenja znanstvenika o klimatskoj krizi nisu spriječila da 2023. godina postavi rekord u emisijama ugljika iz fosilnih goriva.

 | Autor: Netflix Netflix Foto: Netflix/serija 3 Body Problem

U Kini, unatoč njegovom inzistiranju da je to samo priča, Liuova trilogija tumači se kao alegorija kineske geopolitičke situacije: dok Kinezi utjelovljuju superiornu i upornu ljudsku rasu, zapadne su sile izvanzemaljci koji koriste tehnologiju da ih prisile na pokornost. Ali, serija ističe uvjerljivije paralele između prijetnje klimatskim promjenama i prikaza planeta koji mora uvesti neke inovacije za dobrobit budućih generacija. To je rijedak ep o apokalipsi koji opravdava enormnost međunarodnog projekta spašavanja svijeta. Kao što jedan lik ističe: „Posljednji put kad smo najboljim fizičarima na svijetu dali sulude resurse, oni su nama dali Hirošimu.“

Srž ove priče ipak nije jednadžba. To je ispitivanje prirode ljudske civilizacije i uloge znanstvenog napretka u našem spasenju - ili našoj propasti. Netflixov '3 Body Problem' ponekad se previše trudi biti cool, ali kreatori u konačnici uspijevaju izvući poantu priče bez lobotomiziranja izvornog materijala.

 | Autor: Netflix Netflix Foto: Netflix/serija 3 Body Problem

Možda vas zanima Nova serija prikovala nas je za ekrane: George Villiers bio je kraljev ljubavnik, njegovo ubojstvo Engleska dočekala pljeskom Rubrika Life&style Life&style
Photo: Netflix

Komentari 0