Life&style
Omiljeni mirisi Francuskinja

Neodoljivi kao svježe pečeni kroasani: Parfemski mirisi koje obožavaju Francuskinje

  • Otkrit ćemo ti kako miriše Francuska - barem prema stručnjakinji za parfeme Delphine Jelk
  • Stručnjakinja nam otkriva koje mirisne note najviše vole Francuskinje 
  • Kladimo se da će te barem jedna iznenaditi?

Kroasani, osjećaj za modu i café au lait – ima puno stvari koje volimo u Francuskoj, a i kod Francuskinja. Ali, to nije dovoljno, jer od njih i o njima možemo još puno toga naučiti. Na primjer, koji su im omiljeni mirisi, jer i oni su dio našeg stila, ženstvenosti, a i zavodljivosti. Kao što snamo, Francuska je zemlja parfema, ovdje su nastali brojni najpoznatiji parfemi, a francuski "nosevi" koji ih kreiraju međunarodne su zvijezde i izvan parfumerskih krugova. Modni brendovi ovdje traže pomoć kad žele kreirati miris sa svojim imenom, jednako kao i zvijezde, a i niche parfemi jedna su od uspješnih grana ove mirisne industrije.

Ukratko, tako je mnogo parfema da nećemo izdvojiti konkretna imena već mirisne note i trendove koje u parfemima preferiraju Francuskinje, a nalaze se, naravno, u brojnim parfemima. O ukusu žena s najviše stila, titula kojom često častimo Francuskinje, govori stručnjakinja za parfeme u Guerlainu, Delphine Jelk.

Vanilija kao broj 1

Ako postoji miris broj jedan u Francuskoj, onda je to miris vanilije, tvrdi Delphine Jelk. „To je miris koji budi sjećanja na kolače iz djetinjstva“, objašnjava. "To je takozvani Madeleine efekt, kada okus ili miris iznenada izazove vrlo specifična sjećanja". Prema ovoj stručnjakinji za mirise ono što Francuskinje također traže u parfemima su note cvjetova naranče i badema, također među omiljenima.

 | Autor: Unsplash/Elena Popova Unsplash/Elena Popova

Miris ruže - samo mit

Navodno je klasični, starinski miris ruže također vrlo popularan kod Francuskinja. Međutim, to je klišej koji očito uopće nije istinit, tvrdi  Delphine Jelk. Naime, umjesto ruža, Francuskinje puno više vole muške mirise, smatra stručnjakinja. Inače, ovaj je trend sve jači i među ženama izvan Francuske.

Možda vas zanima Sortilège, parfem kojeg je obožavala i Marilyn Monroe: 85 godina mirisne čarolije spašene od zaborava Rubrika Life&style Life&style

Trend koji je donijela pandemija

Kad smo kod trendova, nakon dvije godine bez puno društvenih kontakata, Francuskinje su naučile voljeti teške mirise poput nerolija i mošusa. „Kad nosite takav parfem, on budi osjećaj kaoo da nas grle tople ruke. To je ono što nam svima treba“, kaže Delphine.

Ipak, mirisi jesu i ostaju stvar ukusa, a ukusi su vrlo individualni. Zato u Francuskoj, naravno, nema mirisa koji se ne nose – baš kao i u drugim zemljama. To znači sljedeće: bez obzira kome dopustimo da nas inspirira, uvijek će biti malo drugačije na ovaj ili onaj način.

 | Autor: Unsplash/Jan Kopřiva Unsplash/Jan Kopřiva

Photo: shutterstock

Komentari 0