Life&style

Neobičan hit ukras iz 90-ih danas ima sofisticiran izgled i vraća se na velika vrata

  • Lampa čija osnovna uloga nije rasvjetljavanje prostorije bila je među najpopularnijim ukrasima 90-ih
  • Neki su se i satima zabavljali gledajući kugle od voska kako se spajaju pod utjecajem topline u lava lampama
  • Danas one imaju nešto sofisticiraniji izgled, a mnogi se pitaju mogli li ponoviti ‘uspjeh’ koji su postigle prije tri desetljeća

Kada je Alicia Keys sjela za svoj glasovir kako bi svojim pratiteljima pokazala kolika je ljubiteljica svijeća, ipak jedno drugo rasvjetno tijelo mnogima je ukralo svu pozornost. Na rubu klavira pažnju je plijenio ultimativni hit iz 90-ih, lava lampa, kojom su se opremale studentske sobe, unajmljeni stanovi, domovi…Nije bilo onoga tko nije birao boje kuglica voska koje su se odvajale/spajale utjecajem topline. 

Možda vas zanima 4 modela stolnih svjetiljki koje će unijeti dašak luksuza u tvoj dom Rubrika Life&style Life&style
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alicia Keys (@aliciakeys)

Kako je već dala naslutiti slavna r&b pjevačica u svom Instagram videu, ova lampa ponovo pronalazi svoj kutak u domovima. U 21. stoljeću ipak je nešto modernija. Umjesto metalnog postolja i vrha, danas se može vidjeti s kućištima od bakra a vosak, u manirama minimalizma, crne je boje u prozirnoj tekućini. Nešto sofisticiraniji izgled ove zabavne lampe, rekli bismo. 

Možda vas zanima Jesu li ovo i tvoje omiljene staklene Tiffany lampe? Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: trouva.com trouva.com

Šareni i razigrani izgled kakav je lava lampa imala u 90-ima izvrsno je nadopunjavao sobe s obiljem postera i pomalo je unosio psihodeličan ugođaj. Možda je to bilo najpopularnije razdoblje za ove lampe, no one su se pojavile puno prije. Naime, prvi put je predstavljena početkom  60-ih godina na jednom konvenciji izuma u Njemačkoj, a proizvod je mašte i kreativnosti engleskog računovođe Edwarda Cravena Walkera.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sanket Srimany (@srimany)

Do kraja 60-ih,Walkerova tvrtka je godišnje proizvodila milijune lampi, a 1965. godine njegov proizvod dospio je i na američko tržište preko kompanije “Lava Lite”.

Slijedi li nakon 30 godina još jedan veliki povratak lava lampe, ostaje za vidjeti. U međuvremenu možemo osvježiti uspomene ovom zgodnom stvarčicom koja je obilježila godine na izmaku 20. stoljeća. 

POGLEDAJ VIDEO: Znaš li da si genijalna?

 

Photo: Pinterest

Komentari 0