Life&style

Nekad su to bili mladi Brad Pitt i Leo DiCaprio, a kako danas izgleda "savršeno zgodan muškarac"?

  • Što muškarca čini zgodnim ili lijepim? Kako izgleda fizički "savršen" muškarac?
  • Posljednjih desetljeća najpoznatije ikone muške ljepote u zapadnom svijetu bile su plavooke zvijezde s ekrana poput Brada Pitta ili Leonarda DiCapria
  • No ideja o tome kako izgleda "savršeni" mužjak mijenja se kako svijet filma i mode prihvaća veću raznolikost

U cijelom svijetu idealizirani standard isklesanog muškarca rijetko je odražavao tijelo prosječnog čovjeka. Međutim, društvene mreže poput TikToka pomažu u u tome da se standard muške ljepote mijenja, predstavljajući muškarce koji prije nisu imali šanse (ni platformu). Na primjer, britanski model, aktivist i zvijezda TikToka Ben James mijenja način na koji promatramo muškarce. Godine 2019., kao plus size model, sudjelovao je u reklamnoj kampanji za robnu marku Simply Be, pojavivši se uz druge raznolike modele, a radio je i s Tedom Bakerom i Asosom. James kaže da njegov rad "pruža utjehu i samopouzdanje dječacima i muškarcima, govori im da su željeni i da su vrijedni".

Dok su ženske plus size zvijezde Lizzo i manekenka Ashley Graham bile nadaleko slavljene, njihovi muški kolege nisu bili u centru pozornosti. Međutim, nedavno je Rihannin brend donjeg rublja Savage Fenty pomogao prihvaćanju i pružanju podrške "jačim" muškarcima. Je li to znak rastuće demokratizacije muške ljepote? Kako kaže Ben James: "Volio bih vidjeti poboljšanje u industriji mode i ljepote, filma i drugih medija na način da se angažiraju muškarci različitih građa tijela. Zašto ne bismo mogli imati glavnu ulogu u filmu? Fokus se mora pomaknuti s ovih neprirodno izgrađenih tijela koje čak ni sami glumci ne mogu izdržati".

Seksualne maštarije muškaraca Možda vas zanima Top lista seksualnih maštarija koje okupiraju muški um. Znaš li što je na broju 1? Rubrika Love&Sex Love&Sex

Ipak, unatoč stalnom uspjehu tradicionalno zgodnog, norma muškog standarda ljepote se otvara. Stariji modeli bilježe značajan porast popularnosti. Naravno, navikli smo na konvencionalno lijepe "srebrne lisice" poput Piercea Brosnana i Georgea Clooneyja koji su nam krasili zaslone, ali sada se stariji muški modeli često koriste u reklamnim kampanjama i na pistama. 

Muški model Orlando Hobechi nedavno je za Guardian rekao: "Prije otprilike četiri godine primijetio sam porast korištenja starijih modela. Odjednom se pojavio interes za priče starijih ljudi." Prema Hobechiju, dulji životni vijek napravio je razliku. "Starost nije više onakva kakva je bila. U posljednjih 30 godina vidjeli smo hladne mlade ljude kako stare-sada možete biti stariji i još uvijek cool."

Među "silverfox" muškarcima se ističu  Anthony Varrecchia, Wang Deshun (koji je postao poznat kao "najzgodniji djed u Kini"), Ron Jack Foley i Lono Brazil. Također, savršen muškarac uvijek bi bio bijelac, za što je u prošlosti možda bilo mnoštvo prepreka da bi se to promijenilo, no sada vidimo promjene. Danas crni supermodeli poput Tysona Beckforda i Altona Masona redovito krase naslovnice časopisa, a modni svijet postupno postaje sve raznolikiji, možda dijelom i zbog toga što su globalne društvene promjene, poput pokreta Black Lives Matter, učinile da brendovi prepoznaju potrebu za raznolikošću.

Čini se da muški supermodeli postepeno hvataju uspjeh i moć zarade svojih kolegica posljednjih godina. Američkog modela Tysona Beckforda Ralph Lauren je angažirao za zaštitno lice marke, a od tada je postao najpoznatiji crni muški supermodel svih vremena. Maneken Sean O'Pry u međuvremenu je gradio karijeru dugu više od 15 godina, što ga čini jednim od najbogatijih muških supermodela na svijetu. Podrijetlom iz gradića u američkoj Georgiji, stigao je u New York sa 17 godina i samo 150 dolara u džepu - i uspio dobivati ekskluzivne ugovore s velikim brendovima.

'Bali-beg' najavio novi projekt u kojem ponovo ima dugu kosu, ženski dio publike oduševljen

O'Pry je rekao kako muškarci moraju zadržati poniznost u industriji. Također kaže: "Idem protiv muškaraca koji izgledaju potpuno poput mene i morate se moći izvojiti. To je dio toga tko ste na setu i kako se ponašate i predstavljate."

Konvencionalni pojam mediteranskog tipa "visok, taman i zgodan" i dalje je tražen, unatoč rastućoj raznolikosti. Izraz se počeo koristiti u Europi početkom 1900-ih, a u Hollywoodu se radio tijekom 1920-ih za opisivanje talijanske zvijezde Rudolpha Valentina. Ostao je često korišteni idiom, iako se točno značenje "visok, taman i zgodan" sada pomnije ispituje.

Možda vas zanima Hm, ima li u ovome istine? "Ako tvoj muškarac samo gleda nogomet i ispija pivo - on nije čovjek za tebe" Rubrika Life&style Life&style

Antropologinja Shafee Hassan kaže:" Mediteranski muškarci imaju veliku prednost zbog tamnih obrva i tamne brade. Tamna brada povezana je s muškošću". Lijep je prema ovim standardima i talijanski glumac Michele Morrone. Morrone kaže: "Ne mogu poreći da mi je izgled pomogao pri dobivanju uloge jer odgovaram točno karakteristikama Massima; visok je sa smeđom kosom."

 

Photo: instagram@ orlandosilverfox

Komentari 0