Life&style 06. studenoga 2017.

Ne opereš odjeću prije prvog nošenja? Trebala bi...

Thinkstock.

Kupila si novu bluzu? TOOO! Ali, prije nego je odjeneš, nemoj je zaboraviti oprati – inače bi ti se moglo dogoditi sljedeće

Sigurno ti je poznat sljedeći scenarij: nakon uspješnog šopinga došla si umorna (ali sretna) kući te si odmah počela iz vrećica vaditi kupljenu robu. I naravno: najradije bi odmah odjenula novu vestu, bluzu ili neki drugi komad odjeće. Međutim, stručnjaci preporučuju kako to baš i nije pametno – naime, prije nego kupljena odjeća dođe u direktan dodir s kožom, moramo je temeljito oprati. 

Razlog za to su pesticidi, sredstva protiv plijesni i druge kemikalije koje se koriste za bojanje tkanine i koriste se kod proizvodnje odjeće te kod transporta kao zaštita od plijesni. Upravo zbog toga netom kupljena odjeća malo čudno miriše. 

Stručnjaci tvrde da se u našoj odjeći nalazi između 5000 i 7000 kemijskih tvari. Gornja granica korištenja kemikalija varira od države do države, stoga nošenje neoprane odjeće koja dolazi direktno iz trgovine može uzrokovati neželjene zdravstvene posljedice. 

via GIPHY

Možda vas zanima... 7 navika kojima sasvim nesvjesno uništavaš svoju odjeću - i kako ih promijeniti Rubrika Moda Moda

Primjerice, moguće posljedice mogu biti iritacija kože i „koprivnjača“ koja se može proširiti po cijelom tijelu – uz dodatni neugodan svrbež. Stručnjaci savjetuju da se nova (osobito dječja) odjeća opere najmanje tri puta prije nošenja. 

Komentari 0