Life&style

Ne možemo vjerovati što dovodi do pojave moljaca

Nije samo brašno krivac - čak i ovo može privući moljce u tvoj dom

Prošlog travnja i svibnja broj klijenata koji su nazvali britansku službu za dezinsekciju Rentokil Pest Control zbog problema sa moljcima porastao je za čak 110 posto. Iako to iskustvo nije nimalo ugodno za Britance, možemo reći da nije svako zlo za zlo pa je ta najezda moljaca otkrila i što još povećava broj ovih nanasnika u stanovima. Naime, istraživanje na više od dvije tisuće Rektonilovih klijenata su pokazala kako bi temperatura na kojoj se pere rublje mogla biti povezana sa porastom broja moljaca. Pokazalo se da 54 posto klijenata više sada pere svoju odjeću na 30 stupnjeva Celzijusa - ranije su je prali na višim temperaturama.  

A kad je ciklus pranja postavljen na nižu temperaturu to moljcima daje veću šansu za preživljavanje nego na visokim temperaturama. No, ne možemo kriviti samo temperaturu na kojoj peremo rublje - može se raditi i o kvaliteti odjeće koju kupujemo jer ličinke moljaca posebno privlače materijali koji sadrže prirodni protein - keratin. Keratin se nalazi u materijalima poput vune, svile i krzna

 | Autor: Instagram Instagram

Nakon što se moljci izlegu, kreću se malom, svilenkastom cijevi koristeći vlakna  krzna, vune i svile. U kućama su zbog toga najuništeniji tepisi i odjeća.

Možda vas zanima Ova žena tvrdi da su joj akrilni nokti uzrokovali melanom. Evo što dermatologinja kaže na to Rubrika Life&style Life&style


Donosimo ti i neke savjete kako izbjeći moljce po uputstvima Paula Batesa, stručnjaka za štetočine iz kompanije Cleankill.

PRLJAVA ODJEĆA

Nikad ne biste trebali spremati prljavu odjeću natrag u ormar. Moljci vole vlažne ostatke ostavljene na znojnim područjima odjeće.

PROVJERITE PROSTOR IZA NAMJEŠTAJA

Područje iza namještaja koji je smješten na tepih je mračno i to ga čini idealnim mjestom za ličinke koje se hrane. Vrijedno bi bilo pogledati svako toliko takve dijelove kako bi se izbjegla navala moljaca. 

USISAVANJE

Obrati pozornost kod usisavanja da dobro usisaš ispod kreveta, između radijatora i na bilo kojem drugom mjestu gdje se mogu skupiti prirodna vlakna u prašini. 

TOPLA PRANJA

Za odjeću koja ne zahtjeva hladno pranje, preporučuje se postavljanje temperature perilice iznad 48 stupnjeva Celzijusa. 
 

 

Photo: Instagram

Komentari 0