- Uskrs je pred našim vratima!
- Kao i svake godine, i ove se veselimo bojanju jaja, uskrsnim slasticama i čokoladnim zečićima
- A ove godine je ipak sve malo drugačije
Uskrs nećemo provesti – zbog našeg zdravlja – u velikom krugu rodbine i prijatelja, nego ćemo savjesno ostati kod kuće te uživati u druženju s najužim članovima obitelji… Ali, bez brige, uz ovih 5 'uradi-sama' ideja za Uskrs sigurno ti neće biti dosadno.
1. Eko uskršnje gnijezdo
Danas je u trendu izbjegavanje plastike te općenito puno otpada. „Zero-Waste“, dakle „nula otpada“, preporuka je za ovaj Uskrs. Pokazat ćemo ti kako ćeš superjednostavno napraviti gnijezdo – bez da napraviš smeće. Dakle, kao podlogu možeš iskoristiti kartonsku ambalažu od jaja, papirnate vrećice od novinskog papira ili torbice od stare tkanine ili odjeće. I kod punjenja gnijezda koristi održive materijale. Umjesto umjetne papirnate trave koristi svježu mahovinu ili trakice novinskog papira. Osim što će to razveseliti Majku Zemlju, pružit će tebi i tvojim ukućanima puno zabave pri izradi. A što ćeš staviti u gnijezda? To ćemo ti otkriti u nastavku…
2. Peci, peci…
…uskršnje slastice! Kakav bi to bio Uskrs bez ukusnih slastica i grickalica? Bit će još ukusnije ako ih sama spraviš, zar ne? Ne moraš svake godine raditi uobičajene klasike. Kako bi bilo da ove godine spraviš ukusna gnijezda od špinata od lisnatog tijesta?
Sastojci za 6 gnijezda:
• 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta (270 g)
• 2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
• 2 žlice ulja
• 200 g svježeg špinata
• 1 jaje za premazivanje, razmućeno
• 6 prepeličjih jaja (ili 3 tvrdo kuhana kokošja jaja, nasjeckana)
• sol i papar
• malo octa
• 2 rotkvice, narezane na ploške
Priprema
1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva (gore/dolje) te pripremi tijesto prema uputama s pakiranja. Kratko propirjaj češnjak na ulju, dodaj špinat te pirjaj dok se ne stisne. Začini solju i paprom te ostavi da se ohladi.
2. Odmotaj tijesto te ga nareži na 6 jednakih kvadrata. Po dva nasuprotna kuta tijesta preklopi oko 5 mm od ruba paralelno. Stavi špinat posred kvadrata. Rub tijesta premaži jajem.
3. Gnijezda peci oko 20 minuta u pećnici. Oko 5 minuta prije kraja pečenja stavi po jedno prepeličje jaje na gnijezdo te ispeci do kraja. Rotkvice mariniraj u malo octa i soli pa tim ukrasi gnijezda.
Savjet: umjesto prepeličjih jaja možeš koristiti 3 tvrdo kuhana kokošja jaja – nasjeckaj ih te umiješaj u smjesu od špinata.
3. Kukičanje, pletenje i sl.
Možda ti zvuči čudno na prvi pogled, ali ručni rad trenutačno doživljava renesansu. Na primjer, kako bi bilo da sama „isheklaš“ uskršnjeg zeca za malu nećakinju? I pletenje je također „in“. Na Internetu ćeš naći bezbroj ideja i uskršnjih motiva koje sama možeš izraditi.
Pogledaj ovaj video, nama se sviđa.
4. Napravi sama čokoladna jaja
Tko može odoljeti čokoladi? Nitko, zar ne? Osobito za Uskrs ne smiju u gnijezdima nedostajati čokoladni zečevi, čokoladna jaja i druge čokoladne delicije. Međutim, to ne moraju uvijek biti slastice iz supermarketa. Sa samo nekoliko sastojaka možeš spraviti razne kolače ili praline te razveseliti svoje najdraže – na Pinterestu ili općenito na Internetu možeš pronaći bezbroj ideja za slatka čokoladna iznenađenja.
Pogledaj ovaj recept.
5. Oboji jaja malo drugačije!
Bojanje jaja neizostavan je dio uskršnje tradicije. Međutim, ne moraju to uvijek biti klasično obojana šarena jaja. Zašto se ne bi poigrala te jaja obojala čistim, grafičkim uzorcima i monokronim bojama. Malo glamura na stolu donijet će jaja obojana zlatnom ili srebrnom bojom. Pusti mašti na volju i ove godine kreiraj nešto doista originalno…
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.