Life&style

Ne bi vjerovala, ali meksičke sapunice više nisu iste

Siromašna i dobra žena, zgodan i bogat muškarac i zla svekrva dugo su bili recept za uspješnu telenovelu. Međutim, čak i taj žanr, u prošlosti prepun stereotipa i predrasuda, u posljednjem desetljeću doživio je promjene.

Ne, Televisa presenta više nije kao prije. Iako se činilo da je žanr sapunica strogo ukalupljen i žrtva svoje veoma jasne bajkovite morfologije, društvene promjene u Meksiku uspjele su ga uzdrmati. Već na početku novog tisućljeća Marisol, Esmeralda i njima slične više nisu uspjevale prikovati publiku na male ekrane. To se, naravno, odrazilo na budžet Televise, svojevremeno najjače tvornice snova na svijetu. Dakako, još više patile su manje kuće poput Telemunda i TV Aztece. 

Upravo je Telemundo, inače američka kuća, presjekao prvi. Već 2008. godine izbacili su dvije telenovele koje su pokazale značajan odmak od prethodnih produkcija. Prva od njih bila je Doña Barbara, telenovela nastala prema književnoj uspješnici Romula Gallegosa. Junakinja priče je Barbara, četrdesetogodišnjakinja koja je u cvijetu mladosti preživjela peterostruko silovanje. Priča prati Barbaru u osvetničkom pohodu na svoje silovatelje. Ona ih pronalazi i ubija na najkrvoločnije načine, ali publika se neprestano poistovjećuje s njom i ne može njen čin prosuditi kao nemoralan. Naravno, Barbara upoznaje ljubav, ali za nju se mora natjecati sa vlastitom kćeri čije je postojanje godinama ignorirala. 

 

A post shared by telenovelas y mas (@telenovelasy) on

Iste godine Telemundo je izbacio telenovelu s dozom znanstvene fantastike i futurizma. Pod naslovom Analijino lice krije se priča o dvjema ženama koje zajedno dožive prometnu nesreću. Jedna od njih je policajka Analia, a druga obiteljska žena Mariana. Prava drama nastaje kada im samoprozvani kirurg i pseudoznanstvenik slučajno napravi isto lice, a obiteljska žena zabunom krene živjeti život policajke Analije. 

 

A post shared by Telenovelas (@telenovelas_2) on

Telemundo se postupno okrenuo i narkoserijama koje često problematiziraju ilegalnu preprodaju droge i svijet organiziranog kriminala. Najpoznatnija od takvih telenovela je Kraljica juga. Telenovela je postigla još veću popularnost kada se glavnu glumicu, slavnu Kate del Castillo, počelo povezivati s poznatim mafijašem El Chapom. Tema serije zapravo je žena koja, u potrazi za osvetom upada u svijet mafije, a tamo se snalazi uz pomoć socijalne inteligencije i ženskih čari. 

Uočivši nove struje u Telemundu, i Televisa je krenula s inovacijama. Početkom 2010. godine, s prikazivanjem je započela Teresa, telenovela po mnogome slična slavnoj Rubi. Međutim, Teresa Chavez, u odnosu na Rubi, obrazovala se u neimaštini i inteligencijom porazila zlonamjerne i bahate kolege. Na svom putu do uspješne odvjetničke karijere, udala se za svog profesora Artura u kojeg nije bila zaljubljena. Serija je Meksikance pune skrupula ostavila bez teksta jer su na malim ekranima vidjeli inteligentnu zlicu koja je odlučno kretala prema karijeri iz snova i pritom nipošto nije htjela imati djecu.

 

A post shared by la vida mix (@lavidamix) on

Ipak, Teresa je bila samo početak. Prave promjene stigle su tek s autorskim radom producentice Giselle Gonzalez koja je istodobno i voljena i omražena zbog onog što je učinila sa cijelim žanrom. U 2016. godini s prikazivanjem je krenula njena telenovela Kandidatkinja. Originalna priča prati glavnu junakinju, Reginu, koja otkrije da je njen muž zapravo korumpirani političar te se odluči kandidirati za mjesto predsjednice kao njegova glavna konkurentica. S obzirom na to da Regina ulazi u opasan svijet, svoje ustrajanje plaća smrću najmilijih. U posljednjoj sceni postaje predsjednica, ali jasno se vidi kako se sprema atentat na nju. Telenovela je otišla toliko daleko da je za dlaku izbjegla cenzuru zbog ''krvavih scena''. Međutim, radilo se zapravo o pokušaju političke cenzure jer su se brojni političari osjetili prozvani sadržajem.

Jedna prošlogodišnja telenovela također je podignula dosta prašine. Riječ je o telenoveli Otac po mjeri majke koja prati život četiriju očeva koji su, na ovaj ili onaj način, bez ženske podrške u procesu odgoja djece. Jednog je žena napustila, drugi je u procesu razvoda, treći je postao tata nakon šezdesete i žena mu se razboljela, a četvrtom se iznenada pojavila kćer iz avanture na jednu noć. S obzirom da je sapunica snimljena kao komedija, očevi se neprestano nalaze u duhovitim i realističnim situacijama. Bez preuveličavanja ili previše drame, sapunica je brzo osvojila srca publike.

 

A post shared by Papá a Toda Madre (@papaatmof) on

 

Na malim ekranima u Meksiku trenutno vlada telenovela Sutra je novi dan  koja prati priču Monice, neugledne tajnice koja se zaljubi u svog oženjenog šefa. Početak je već sto puta prežvakana priča, ali već u prvih deset nastavaka događa se značajan obrat. Šefova žena oboljeva od raka dojke te se baca u potragu za novom ženom za svog muža. Lik Monice tumači Angelica Vale, jedna od glumica čiji je talent odavno prerastao uske granice žanra. Zbog neposrednosti i simpatičnosti te toga što je njen izgled puno prirodniji i bliži izgledu stvarnih žena brzo je postala miljenica publike.

 

A post shared by Angelica Vale (@angelicavaleoriginal) on

Prije samo nekoliko dana, u korak sa Svjetskim prvenstvom u nogometu, krenula je telenovela Šampionova stara koja prati samohranu majku koja čini sve da omogući sinu da slijedi svoj san i postane nogometaš. Jedna od scena prikazuje ju kako lovi muža u prevari, a potom odlazi i kopa po smeću u potrazi za kopačkama u kojima bi njen sin mogao igrati. Telenovela je od početka posve drugačijeg karaktera i čini se da simpatični dječak i njegova prostodušna majka dobro pronalaze put do srca publike.

Između navedenih telenovela, bilo je i onih koje su se marginalno doticale tema organizirane prostitucije, silovanja, odnosa moći u društvu, pokvarnosti u svijetu glazbe ili visoke mode. Čini se da tvorci telenovela ipak znaju osluhnuti dinamike suvremenog društva i prepoznati potrebu publike za realnijim temama s kojima se mogu poistovjetiti. 

 

 

A post shared by Sin Tu Mirada (@sintumiradaof) on

P.S. Jako važna stvar. Aktualna telenovela Bez tvog pogleda remake je popularne Esmeralde. Međutim, Esmeralda (koja se sad zove Marina) završi faks i ne ostane sa svojom prvom ljubavlju. Ne oprašta mu što ju je ostavio samu i trudnu zbog muškog ponosa. Bravo, Esmeralda, iskrene čestitke, doslovno si progledala!

Photo: Instagram

Komentari 0