Life&style

Navika koja od djeteta stvara mnogo stabilnijeg tinejdžera

Danas roditelji imaju sve manje vremena za odgoj djece i sve je više djece koja imaju problema s ponašanjem. Ipak, ako ustrajemo na ovoj obiteljskoj rutini, bit će mnogo manje problema, posebno u tinejdžerskoj dobi

Podizati djecu u današnja užurbana vremena mnogo je zahtjevnije nego prije samo 20 ili 30 godina; na poslu se od nas traži više, mira je sve manje zbog sveprisutnih telefona i ostale tehnologije i kao da živimo brže, razapeti između posla, kuće, društvenih obveza i, da, naravno, djece. Negdje između svega ostalog, roditelji moraju odgajati djecu, a važan dio odgoja je i disciplina.

Danas sve više djece ima poteškoća s ponašanjem i poslušnošću, ali pokazalo se kako će se svako dijete ponašati bolje ako u svakodnevicu uvedemo samo jednu jedinu redovitu naviku – a to je da sjednemo zajedno za stol za jedan obrok na dan, bio to ručak ili večera. I to je znanstveno utemeljeno. Iscrpno izvješće o studiji što ju je proveo Nacionalni centar za ovisnosti pri Sveučilištu Columbia tvrdi kako pet zajedničkih obiteljskih objeda na tjedan dramatično smanjuje izglede da će tinejdžer pušiti, piti alkohol i konzumirati drogu.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Tinejdžeri koji rjeđe od tri puta na tjedan sjedaju s obitelji za jedaći stol 3.5 puta više koriste nelegalne supstance kao i opijate koji se dobivaju na recept, 3 puta više puše marihuanu, 2,5 više puše cigarete, 1,5 puta više piju i 20 posto češće u školi dobivaju trojku ili još nižu ocjenu.

Osim što su manje sklona alkoholu i drogi, djeca koja jedu s obitelji bar pet puta na tjedan rjeđe pate od pretilosti i ostalih poremećaja prehrane, rjeđe se upuštaju u delinkvenciju, ne pate od niskog samopouzdanja, bolji su u školi, rjeđe im se dešavaju maloljetničke trudnoće i uglavnom teže popuštaju pod pritiskom vršnjaka.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Dakle, nešto tako jednostavno kao što je ručak s obitelji omogućit će djetetu ljepši i bogatiji život i osnažiti mu samopouzdanje. Djeci treba stabilnost, postojanost i mnogo vremena s roditeljima, a u naše doba kasni ručak ili čak večera vjerojatno su za mnoge obitelji jedina prilika da se okupe svi zajedno i ispričaju jedni drugima što im se sve događalo tijekom dana. Tu priliku dobro iskoristite pa nemojte samo sjesti za stol nego uključite djecu i u pripremu hrane jer ćete, dok sjeckate, perete i kuhate, moći porazgovarati o mnogo čemu, a usput ćete zajednički pripraviti hranjivi i zdravi obrok.

Možda vas zanima Roditelji sudskim putem tjeraju sina da se odseli od njih Rubrika Život Život

Što je potrebno za uspješan obiteljski objed? Zapravo ne mnogo – dovoljno je tek malo dobre volje da svi uskladimo rasporede i okupimo se oko stola pa uz hranu pripremljenu s ljubavlju poslušamo što jedni drugima imamo za reći.

Jednostavna hrana

Nemojte se mučiti s kompliciranim receptima i satima stajati za štednjakom; ukusno jelo u kojem će uživati cijela obitelj može se pripraviti od samo nekoliko sastojaka. Katkad skuhajte više kako bi vam ostalo dovoljno za još jedan zajednički obrok.

Odložite tehnologiju

Ako se doista želite povezati s djecom, zaboravite telefone i ostale tehno-igračke. Budete li neprestano provjeravali elektronsku poštu, Facebook i ostale društvene medije, od obiteljskog zajedništva neće biti ništa. Ostavite tehnologiju u drugoj prostoriji i usmjerite pozornost na djecu. Pošta i Facebook bit će ondje i poslije objeda, ali djeca brzo rastu i trebaju vašu punu podršku upravo sada, naročito ako su mala.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Neka svi pomažu

Zadajte nekoliko lakših kuhinjskih zadataka djeci – mogu prati salatu, miješati jaja, postavljati stol i spremati suđe u suđericu. Tako se uče odgovornosti, a cijela obitelj povezat će se u jednu ekipu.

Možda vas zanima Odgajaju dijete tako da ne zna kojeg je spola Rubrika Život Život

Neka svi sudjeluju u razgovoru

Pustite svakom članu obitelji da nešto kaže, kako god malen bio, i pozorno slušajte; to je presudno za djetetov razvoj, a i razgovor za stolom bit će zanimljiviji. Potaknite djecu da govore o čemu god žele, o tome što im se dogodilo toga dana ili o životu općenito. Nema nezanimljivih ili zabranjenih tema. Nijedna obitelj nije savršena, ali obiteljski ručak učvrstit će međusobne spone i olakšati komunikaciju.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0