Life&style

Psihologinja otkriva: ''Možemo naučiti upravljati emocijama, a time i svojim životom''

  • Želiš promjenu na bolje, ali nešto te uvijek sputava i sprječava da kreneš u pravom smjeru?
  • Emocije su često ta nevidljiva ruka koja upravlja našim životima i zato je važno naučiti njima bolje upravljati
  • Zato ti donosimo 7 savjeta psihologinje Sandre Župarić uz koje ćeš lakše upravljati svojim osjećajima
  • Primijeni ove savjete i nauči kako tvoja osjetila, poput mirisa, mogu u trenu utjecati na to kako se osjećaš 

Da, svi smo svjesni koliko su nam emocije važne, ali sposobnost iskustva i izražavanja emocija još ima veći utjecaj na naše živote nego što mislimo. Osjećaji igraju ključnu ulogu u odabiru načina na koji ćete reagirati na određeni podražaj, na određenu situaciju i utječu na naše donošenje odluka, uspjeh u odnosima, svakodnevnim interakcijama, brizi o sebi...
Tvoji osjećaji mogu raditi za tebe, ali kad se otmu kontroli i protiv tebe i uzeti danak tvom emocionalnom zdravlju i međuljudskim odnosima. Ali - tu nema spasa, osjećamo se kako se osjećamo, zar ne, i tu ništa ne možemo? Pogrešno. Možemo naučiti bolje upravljati svojim emocijama, a time i svojim životom. Zato donosimo 7 koraka do boljeg upravljanja emocijama psihologinje Sandre Župarić, prouči ih, primijeni i - kreni na put promjene na bolje! 

 | Autor: psihologinja Sandra Župarić

1. Kako biste smanjili osjećaj nesigurnosti, frustracije i manjka samopouzdanja, usmjerite svoju pažnju na stvari koje možete kontrolirati.

2. Vaše misli, osjećaje, ponašanje i fiziologiju međusobno su povezani i promjenom samo jednog aspekta već činite razliku kod drugih. Primjerice, samo 3 minute probajte hodati uspravno s glavom gore (ponašanje) i već ste napravili značajnu hormonalnu promjenu (fiziologija) koja može djelovati na razinu vašeg samopouzdanja (osjećaji).

 | Autor:

3. Vodite računa o vašim odnosima – budite empatični, ali jasno i otvoreno komunicirajte vlastite potrebe, želje i granice.

4. Živite u skladu s vašim vrijednostima, kako biste povećali zadovoljstvo vlastitim životom i potaknuli vašu okolinu da žive iste.

5. Kako biste se bolje nosili sa stresom, brinite o svojoj kvaliteti života na način da ulažete u tjelesnu aktivnost, adekvatnu prehranu i dovoljnu količinu kvalitetnog sna.

6. Svakodnevno vježbajte tehnike relaksacije, poput vježbe trbušnog disanja s produljenim izdahom kako biste u izazovnoj situaciji uz pomoć samo nekoliko udaha i izdaha razbistrili um i mirnije reagirali!

 | Autor:

7. Budite Mindful (u sadašnjem trenutku) kako biste smanjili brigu i ostali mirni. Primjerice, uz pomoć svojih osjetila u trenutku osvijestite što sve možete vidjeti, čuti, dodirnuti, okusiti i namirisati.

Sandra Župarić, mag. psych.
Mentalni trening

Već smo rekli da su emocije i tvoja čula neraskidivo povezani, a miris pogotovo. Zato ti predstavljamo Avon Attraction Game, parfem i losion za tijelo za nju i njega i nikako nije riječ o običnom mirisu, ova parfemska linija sadržava Hypnotic Accord koji
stimulira senzorne neurone i osjećaj užitka. Kreiran je pomoću tehnologije za dizajniranje mirisa koja se koristi za testiranje moždane aktivnosti koristeći fMRI metodologiju. Ženski parfem Attraction Game se otvara svježinom voćnih nota koje se stapaju s aromom ružičastog papra, neodoljivom tamnom čokoladom i posebnim Hypnotic akordom ostavljajući na koži dugotrajan i senzualan drvenasto - jantarni mirisni trag. Muški odlikuje topla, aromatična mješavina papra i kardamona i naglašava neodoljive note tamne čokolade i Hypnotic akorda u srcu mirisa te počiva na kremastim i drvenastim tonovima kreirajući senzualno mirisno iskustvo. 
 | Autor:    

Photo: shutterstock

Komentari 0