Life&style

Pronašli smo otkačenu društvenu igru zbog koje su na kušnji i najbolja prijateljstva

  • Iako i muškarci i žene podržavaju svoje prijatelje, ženska su prijateljstva posebna na svoj način
  • Da posebnost ženskih prijateljstava nije tek urbani mit, već nazivanje stvari pravim imenom najbolje govore i brojne studije koje su ih odlučile pomnije istražiti, a koje su nam servirale neka nevjerojatna otkrića poput onoga da produžuju naš život
  • A kako kvalitetno provesti zajedničko vrijeme s našim prijateljicama? Imamo nekoliko odličnih ideja

Iako i muškarci i žene podržavaju svoje prijatelje, ženska su prijateljstva uistinu posebna na svoj način. Ona su nam nerijetko izlaz za dijeljenje problema, misli i osjećaja s drugim ženama s kojima smo osobito bliske, a što znači da su žene jedna drugoj ne samo zabavno društvo, nego i sustav emocionalne podrške - od davanja savjeta, pružanja ramena za plakanje i čuvanja tajni do slušanja,  jačanja samopouzdanja i samopoštovanja, ona nam pomažu u održavanju emocionalne ravnoteže i zdravog razuma.

 | Autor: Pexels, Anastasiia Rozumna Pexels, Anastasiia Rozumna

Da posebnost ženskih prijateljstava nije tek urbani mit, već nazivanje stvari pravim imenom najbolje govore i brojne studije koje su ih odlučile pomnije istražiti, a koje su nam servirale neka nevjerojatna otkrića. Jedna je tako otkrila da su ženska prijateljstva mjesto za procjenu značenja sebe i stvarnosti, mjesto za iskustvo različitih perspektiva i gledišta i prilika za rast kroz međuovisnost; druga je došla do zaključka da su ženska prijateljstva mjesto lakoće, bijega i utočišta; treća da su najuspješnije i bolje plaćene one žene koje imaju uski krug prijateljica; četvrta je istraživala biokemiju ženskih prijateljstava otkrivši da oslobađaju umirujuće hormone i time značajno pomažu u poništavanju utjecaja stresa, a jedna od najintrigantnijih otkrila je da žene koje imaju 10 ili više prijateljica imaju veću vjerojatnost da će preživjeti bolest nego što to imaju žene koje nemaju bliskih prijateljica.

Drugim riječima, budući da svi znamo koliko je smanjivanje stresa na minimum važno za našu dugovječnost, ženska su prijateljstva uistinu najbolji lijek i ključ dužeg i sretnijeg života, a s obzirom na to da imaju blagotovoran utjecaj kako na naše fizičko, tako i mentalno zdravlje, ne iznenađuje što stručnjaci preporučuju da provodimo vrijeme sa svojim prijateljicama barem dva puta tjedno kako bismo uživali u svim spomenutim blagodatima. A kako kvalitetno provesti to zajedničko vrijeme? Pa, imamo nekoliko ideja!

Vrijeme bez gadgeta

Želimo li kvalitetno provesti vrijeme s bilo kojom dragom osobom, trebali bismo barem ponekad žrtvovati svoje vrijeme ispred ekrana, a isključivanje gadgeta prvi je korak ka tome. U slučaju da jedna od vas treba odgovoriti na hitan poziv, prebacite svoje smartphone u nečujni način rada. Isključivanjem gadgeta, usmjerit ćete pažnju na vaše povezivanje i više brinuti jedna o drugoj bez ikakvih nepotrebnih distrakcija. Otiđite zajedno u šetnju, upišite se na neku sportsku aktivnost ili se prijavite na Female Speed Friending, upoznajte zanimljive i zabavne žene i proširite svoj krug prijatelja.

 | Autor: Franck & Female Speed Friending Franck & Female Speed Friending  | Autor: Franck & Female Speed Friending Franck & Female Speed Friending

Uživajte u klasičnim društvenim igrama

Prije trenda visokotehnoloških naprava, društvena igra je desetljećima bila izvor zabave kad god su se prijatelji htjeli zabaviti. Igranje društvenih igara izvrstan je početak za smirivanje negativnih misli i osjećaja. Budući da je jedna od njihovih nuspojava smijeh, ovo je najzabavniji način za oslobađanje od stresa i opuštanje. Osim toga, nerijetko je tajna uspjeha u igrama suradnja, a što znači da su one odličan način za izgradnju bliskijih i snažnijih odnosa s prijateljima.

Druženje uz hranu

Zajednički obrok je prilika za zbližavanje, oslobađanje od stresa i opuštanje. Jedno je istraživanje pokazalo da se druženje uz hranu  razvilo kao mehanizam za olakšavanje društvenog povezivanja, a ista je studija također otkrila i da druženje uz hranu uključuje smijeh i prisjećanje na lijepe trenutke. Poznato je da smijeh pokreće sustav endorfina koji zauzvrat potiče društveno povezivanje i baš je zbog toga zbližavanje s prijateljima uz hranu izvrstan put za razgovore, a osobito tijekom večere. Večernji obroci smatraju se značajno vrednijima za izgradnju prijateljstva nego obroci tijekom dana. Možda zato što u večernjem razgovoru prevladavaju društvenije teme. 

 | Autor: Unsplash, Roxxie Blackham Unsplash, Roxxie Blackham

Iskreni razgovor

Zabava nije jedini način za interakciju s prijateljima. Iako je važno uživati u zajedničkom druženju, važno je i započeti svrsishodan razgovor. Ne znate kroz što prolaze vaše prijateljice, a stvaranje prilike za iskren razgovor moglo bi biti ono što im treba. Neki ljudi žele provoditi vrijeme sa svojim prijateljima jer žele nakratko zaboraviti svoje probleme, ali nekima možda samo treba društvo i netko tko će ih saslušati. Budite tu jedna za drugu i u najtežim trenucima, a ne samo najzabavnijim.

Igrajte igre s pitanjima

Još jedan izvrstan način za započinjanje razgovora i kvalitetnog druženja s prijateljima je igranje igara s pitanjima. Pravila ovise o igračima, ali glavna ideja je izmjenjivati se u postavljanju pitanja. Osim što su ove igre jednostavne za igranje, one također pomažu da upoznate i naučite više jedna o drugoj. Postoji mnogo različitih verzija ovakvih igara poput igre 'Nikad nisam', a za igranje koje je moguće pronaći mnoštvo pitanja online, a odličan primjer su i Franckove Crema kartice. Naime, u posebnom pakiranju Frank Crema kave, uz ukusnu tursku kavu i šalice za tebe i frendicu, nalazi se i set kartica za ispitivanje i preispitivanje, koje kriju super zabavna pitanja, kao primjerice: ''Bi li radije da uvijek hodaš s kamenom u cipeli ili s čarapom koja ti je skliznula niz stopalo?'', ''Bi li radije da ti partnera odabere mama ili tata?'', ''Želiš li radije putovati u prošlost ili u budućnost?''. Na vama je samo da odaberete kartu i otvorite zabavnu diskusiju u kojoj ćete upoznati bolje sebe i svoje prijatelje - i odlično se zabaviti!

 | Autor: Franck & Female Speed Friending Franck & Female Speed Friending  | Autor:

Photo: Unsplash+ / Slashio Photography

Komentari 0