- Narančasti koktel koje se ljeti često naručuje, aperol spritz dobio je svoju bolju inačicu u torti
- Bilo da slaviš, ugošćuješ prijatelje ili samo želiš nešto ukusno i slatko, ovo će biti pun pogodak!
- Sve sastojke za ovu slasticu vjerojatno već imaš u kuhinji, a možda i bocu ovog likera u hladnjaku
Ako si imala sreće i obišla bar malo Italije već si se odavno upoznala s narančastim talijanskim likerom s okusom naranče, a i koktelom čija je baza, aperol spritzom. Naručuje se posljednih godina često i kod nas, ta kombinacija gorko-slatkog likera narančaste boje, kockica leda, ohlađenog prosecca, gazirane vode i kriške naranče.
Izvorno iz Italije, koktel je stekao popularnost u cijelom svijetu pa ne čudi da je inspirirao i slastičare za nevjerojatan desert istog imena, aperol spritz tortu. Kokteli i fine slastice oduvijek se odlično slažu, pa zašto ih onda ne bismo spojili u jedno?
Ništa lakše uz ovaj recept za tortu, koja posuđuje sav gorko-slatki, citrusni okus iz klasičnog ljetnog napitka. Kolač s okusom naranče je nježan, a narančasta glazura je lagano osvježavajuća i dovoljno slatka (slično kao i njezin imenjak).
Sastojci:
Tijesto:
- 2 šalice brašna
- 3 žličice praška za pecivo
- ½ žličice soli
- 2 velika jaja
- 1 šalica običnog grčkog jogurta
- ¾ šalice biljnog ulja
- korica jedne naranče
- ⅓ šalice svježe iscijeđenog soka od naranče (od otprilike 1 naranče)
- 1 šalica granuliranog šećera
Glazura
- 1 šalica šećera u prahu, prosijanog
- 2 žlice talijanskog likera od naranče
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 180°C. Četvrtasti lim od 20 cm obloži papirom za pečenje i lagano premaži uljem.
2. U velikoj zdjeli miješaj brašno, prašak za pecivo i sol dok se ne sjedine.
3. U drugoj velikoj posudi umuti jaja, jogurt, ulje, koricu naranče, sok od naranče i šećer dok se ne sjedine.
4. Mokre sastojke ulij u suhe i miješaj silikonskom lopaticom dok ne nastane glatka smjesa bez grudica.
5. Izlij tijesto u pripremljeni kalup i peci dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista, 40 do 45 minuta. Ostavi da se ohladi u plehu oko 5 minuta, a zatim pažljivo izvadi na rešetku da se potpuno ohladi.
6. NAPRAVI GLAZURU: U manjoj posudi umuti šećer u prahu i liker od naranče da se sjedine.
7. Kada je kolač potpuno oglađen, prelij ga glazurom.
Dobar tek!
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.