- Sezona mandarina u punom je jeku i mislimo da zbog toga nitko nije tako sretan kao mi
- Ove slatko-kisele i mirisne plodove obožavamo jesti u sirovom obliku, ali od njih rado pripremamo i razne slastice
- Jedna od tih slastica je i obrnuti kolač zanimljivog izgleda i još boljeg okusa
- Pročitaj također: Tiramisu od mandarina - lagani i osvježavajući desert koji popravlja dan
Sivu i hladnu jesen svake nam godine uljepšavaju slasne i mirisne mandarine koje nam još k tome 'boostaju' imunitet. Sigurni smo da su svima drage u svom najobičnijem obliku - sirove, ali smo još sigurniji da nitko neće odbiti niti ukusni kolač napravljen baš od njih. Osobito ako se radi o kolaču zanimljivog izgleda kao što je ovaj naopaki, a za koji, u nastavku, donosimo recept.
Obrnuti kolač od mandarina - sastojci
- 50 g šećera
- 80 g maslaca
- 6 mandarina
- 180 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 2 žlice ulja
- 2 jaja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- naribana korica mandarine
- 150 ml mlaćenice (buttermilk)
Obrnuti kolač od mandarina - priprema
Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva pa za to vrijeme pripremi kalup u kojemu ćeš pripremati kolač. Kalup promjera 20-ak centimetara dobro namasti, obloži ga papirom za pečenje pa i sam papir ponovno premaži tankim slojem maslaca. Zatim, na vatri umjerene jačine, zagrij šećer i dvije žlice maslaca i miješaj dok se maslac ne otopi pa dodaj malo naribane korice mandarine. Dobivenu smjesu izlij u kalup i ostavi da se malo ohladi.
Za to vrijeme, mandarine izreži na tanke kolutove pa ih, počevši od sredine, poredaj po maslacu i to tako da se malo preklapaju. Nakon toga, u jednoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol, a u drugoj posudi mikserom umuti preostali maslac, ulje i šećer dok ne dobiješ prozračnu smjesu. Potom, miksajući na srednjoj brzini, dodaj jedno po jedno jaje, ekstrakt vanilije i naribanu koricu mandarine.
Mikser smanji na najmanju brzinu pa postepeno dodavaj brašno i mlaćenicu. Miksaj tek dok se sve ne sjedini. Dobivenu smjesu izlij u kalup i peci između 40 i 50 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u kolač ne izađe potpuno suha. Kada je kolač gotov, izvadi ga iz pećnice i desetak minuta ostavi da se ohladi u kalupu. Potom nožem pređi po unutarnjem rubu kalupa kako bi se kolač odvojio, poklopi ga tanjurom i okreni kako bi kolač izašao van. Pričekaj još barem 15 minuta da se sve dodatno ohladi kako bi se kolač mogao lijepo rezati.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.