Life&style

Napraviti ovaj naopaki kolač od mandarina nije komplicirano, a oduševljava i okusom i izgledom

  • Sezona mandarina u punom je jeku i mislimo da zbog toga nitko nije tako sretan kao mi 
  • Ove slatko-kisele i mirisne plodove obožavamo jesti u sirovom obliku, ali od njih rado pripremamo i razne slastice 
  • Jedna od tih slastica je i obrnuti kolač zanimljivog izgleda i još boljeg okusa
  • Pročitaj također: Tiramisu od mandarina - lagani i osvježavajući desert koji popravlja dan

Sivu i hladnu jesen svake nam godine uljepšavaju slasne i mirisne mandarine koje nam još k tome 'boostaju' imunitet. Sigurni smo da su svima drage u svom najobičnijem obliku - sirove, ali smo još sigurniji da nitko neće odbiti niti ukusni kolač napravljen baš od njih. Osobito ako se radi o kolaču zanimljivog izgleda kao što je ovaj naopaki, a za koji, u nastavku, donosimo recept. 

Obrnuti kolač od mandarina - sastojci 

  • 50 g šećera
  • 80 g maslaca
  • 6 mandarina
  • 180 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli 
  • 2 žlice ulja
  • 2 jaja
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • naribana korica mandarine
  • 150 ml mlaćenice (buttermilk)

Obrnuti kolač od mandarina - priprema

Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva pa za to vrijeme pripremi kalup u kojemu ćeš pripremati kolač. Kalup promjera 20-ak centimetara dobro namasti, obloži ga papirom za pečenje pa i sam papir ponovno premaži tankim slojem maslaca. Zatim, na vatri umjerene jačine, zagrij šećer i dvije žlice maslaca i miješaj dok se maslac ne otopi pa dodaj malo naribane korice mandarine. Dobivenu smjesu izlij u kalup i ostavi da se malo ohladi. 

Za to vrijeme, mandarine izreži na tanke kolutove pa ih, počevši od sredine, poredaj po maslacu i to tako da se malo preklapaju. Nakon toga, u jednoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol, a u drugoj posudi mikserom umuti preostali maslac, ulje i šećer dok ne dobiješ prozračnu smjesu. Potom, miksajući na srednjoj brzini, dodaj jedno po jedno jaje, ekstrakt vanilije i naribanu koricu mandarine. 

Mikser smanji na najmanju brzinu pa postepeno dodavaj brašno i mlaćenicu. Miksaj tek dok se sve ne sjedini. Dobivenu smjesu izlij u kalup i peci između 40 i 50 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u kolač ne izađe potpuno suha. Kada je kolač gotov, izvadi ga iz pećnice i desetak minuta ostavi da se ohladi u kalupu. Potom nožem pređi po unutarnjem rubu kalupa kako bi se kolač odvojio, poklopi ga tanjurom i okreni kako bi kolač izašao van. Pričekaj još barem 15 minuta da se sve dodatno ohladi kako bi se kolač mogao lijepo rezati. 

Photo: profimedia
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Odlicno 👍