Life&style 08. listopada 2020.

Naopako pečenje: S ovim trikom profesionalnih kuhara odrezak će biti ekstra mekan i sočan

Shutterstock/instagram.
  • Jesi li već čula za takozvano naopako pečenje?
  • Ovaj trik kuharskih profesionalaca učinit će steak mekšim i sočnijim 
  • Otkrit ćemo ti o čemu je riječ 

Odrezak se obično kratko i jako zapeče (na roštilju ili u tavi) te se zatim stavi u pećnicu kako bi se tamo ispekao do kraja. Međutim, meso se može i naopako peći! Najprije ide u pećnicu na otprilike 100 stupnjeva kako bi se „pretpekao“ te se zatim (bez mirovanja) naglo poprži na vrućoj tavi. 

via GIPHY

U čemu je razlika?

Kod klasične metode prženja (najprije tava, a zatim pećnica) može se dogoditi da iz mesa iziđe puno vode te da se više kuha nego što se prži. Međutim, u pećnici se sok od mesa ravnomjernije rasporedi u mesu pa iziđe manje tekućine i kasnije se brže napravi savršena „korica“. 

Možda vas zanima... Ovih 6 znakova jasan su pokazatelj da konzumiraš previše mesa, a da toga nisi ni svjesna Rubrika Life&style Life&style

Važno: što je odrezak veći i deblji, treba mu više vremena i temperature u pećnici (orijentir: odrezak od 180 grama treba temperaturu od 60 stupnjeva oko 50 minuta). Za naopako pečenje trebat će ti i kuhinjski termometar kako bi mogla provjeriti unutrašnju temperaturu mesa i znati kada je gotovo. Tako će za rare pokazati 52 °C, 55 °C za medium-rare, 60 °C za medium, 66 °C za medium-well i 72 °C za well done.  

via GIPHY

 

 

Komentari 0