Life&style
Ryan Gosling

Nakon što je briljirao kao Ken, ovo je 7 najboljih glumačkih izvedbi Ryana Goslinga

Glumca Ryana Goslinga danas gledamo kao Kena u dugoočekivanom filmu 'Barbie'. Međutim, to je tek jedna u nizu sjajnih, ali i totalno šarolikih uloga koje igrao u svojoj karijeri. 

Karijera glumca Ryana Goslinga može se podijeliti u četiri različite faze. Prva faza je 'romantični Gosling, a proteže se od 'The Mickey Mouse Cluba' do 'Bilježnice'. Druga faza je 'eksperimentalni Gosling', od 'Ostani mrtav' do 'Lars ima curu'. Treća faza je 'prestižni Gosling', od 'Tužna veza' do 'Prvog čovjeka'. Gosling je trenutačno u četvrtoj fazi, 'Filmska zvijezda Gosling', sa 'Sivim čovjekom' i 'Barbie' iza sebe.

Ryan Gosling | Autor: Warner Bros Warner Bros Ryan Gosling

Unutar svake faze postoje nezaboravne uloge koje prikazuju talentiranog glumca. U čast 'Barbie', evo sedam Goslingovih najboljih izvedbi (napomena: 'Barbie' nije uzeta u obzir za rangiranje).

7. 'Bilježnica' (2004.)

Ovo će biti najkontroverzniji izbor na listi. Je li 'Bilježnica' možda ipak najbolja Goslingova uloga i treba se nalaziti skroz dolje? Ne! To je manjkav film, ali 'Bilježnica' je monumentalan trenutak u Goslingovoj karijeri. Prije 'Bilježnice' je Gosling je još uvijek imao stigmu Disney Channela oko sebe iz dana u 'The Mickey Mouse Clubu'. Ali, Gosling je od dječje zvijezde - s uspjehom 'Bilježnice' - postao holivudski srcolomac preko noći.

Temeljen na romanu Nicholasa Sparksa, 'Bilježnica' prikazuje ljubavnu priču između Noaha Calhouna (Gosling) i Allie Calhoun (Rachel McAdams) u Južnoj Karolini 1940-ih. James Garner i Gena Rowlands igraju starije verzije likova dok Noah čita njihovu ljubavnu priču iz bilježnice. Za mnoge je ovaj film 'razotkrio' Goslinga, jer je svijet primijetio njegov izgled glavnog glumca, magnetski šarm i prirodnu karizmu.

6. 'Oklada stoljeća' (2015.)

'Oklada stoljeća' je Goslingova najbolja sporedna uloga do sada. Njegovu izvedbu drskog i arogantnog Jareda Vennetta uspoređuje se s 'izvedbom Diona Waitersa'. Waiters je bivši NBA igrač koji je obično ulazio s klupe i mijenjao svoju skromnu statistiku, u dobru i zlu. Bio je nepredvidiv igrač. Neke večeri bi pogodio jedan koš od 10 pokušaja. Druge večeri ubacio bi četiri trice za manje od 5 minuta.

Da to povežemo u glumačkom smislu: Premda se pojavljuje samo u nekoliko scena, krade show kad god je na ekranu. To je Gosling u 'Okladi stoljeća', satiri Adama McKaya o financijskoj krizi 2007.-2008. Gosling je izvrstan kao smotani prodavač s egom većim od Manhattana. 

Možda vas zanima Eva Longoria otvorila je dušu o karijeri i privatnom životu: "Bila sam veliko razočaranje za svoju obitelj" Rubrika Life&style Life&style

5. 'Blade Runner 2049'  (2017.)

Prije nego što je Gosling snimio 'Blade Runner 2049' ('Istrebljivač 2049'), nikad ga nismo gledali kao visokobudžetnu akcijsku zvijezdu. Međutim, uvijek smo vjerovali u njegov talent i znali smo da Gosling to može. Međutim, čini se da je u određenom trenutku svoje karijere više težio neovisnim ulogama ili filmovima srednjeg budžeta. To se promijenilo s 'Blade Runnerom 2049', nastavkom sjajnog znanstveno-fantastičnog noira iz 1982. godine, 'Blade Runner'. 

Gosling glumi usamljenog policajca  zvanog K, replikanta programiranog da bude 'blade runner' ('istrebljivač'). Dok radi na slučaju, K otkriva ostatke ženke replikanta koja je umrla tijekom carskog reza, signalizirajući da se replikanti mogu biološki razmnožavati. Izvana, Goslingov K je neemotivan i tih, što njegovu otkvačenost čini još snažnijom. K-ovi prazni pogledi prenose osjećaj praznine dok preispituje svoje mjesto u svijetu. Upravo ta vrsta emocionalne dubine čini Goslinga tako privlačnom akcijskom zvijezdom.

4. 'Prvi čovjek' (2018.)

Javnost duguje Goslingu i Damienu Chazelleu ispriku zbog ravnodušne reakcije na 'Prvog čovjeka', biografski film o Neilu Armstrongu iz 2018. godine. Ovo je trebao biti pravi hit nakon uspjeha dvojca u La La Landu. Premda se našao na top 10 ljestvici mnogih kritičara na kraju godine, film je znatno lošije prošao na kino blagajnama. Jedina rasprava koju je izazvao bila je nepotrebna rasprava o američkoj zastavi.

Pet godina kasnije, 'Prvi čovjek' je ostario s puno elegancije i gracioznosti. Goslingova izvedba je tiha, ali briljira kao američki heroj koji se bori s tjeskobom i tugom. To je jako daleko od razmetljive izvedbe, što je vjerojatno razlog zašto Akademija nije nominirala Goslinga za najboljeg glumca. Scena slijetanja na Mjesec je spektakularna, a rezultat je fantastičan. Pretpostavljamo da će ga u sljedećem desetljeću neki nazvati remek-djelom…

3. 'La La Land' (2016.)

Dio Goslingove snage je kemija na ekranu koju pokazuje s kolegama. Do danas mu je najbolja filmska partnerica Emma Stone. Nakon glume u 'Ta luda ljubav' i 'Gangsterski odred', suradnja Goslinga i Stone dosegla je vrhunac u 'La La Landu'. U Chazelleovom Oscarom nagrađenom mjuziklu koji se odvija u Los Angelesu, Gosling glumi Seba, jazz pijanista koji sanja o otvaranju vlastitog kluba. Mia (Emma Stone) je glumica koja se probija i pokušava postići veliki uspjeh i karijeru. Seb i Mia se zaljubljuju, nadahnjujući jedno drugo da jure svoje snove.

Međutim, sumnja i neuspjeh u njihovim karijerama prijete da će ih rastaviti. Od njegovih svilenkasto glatkih pokreta na klaviru do uglađenih plesnih vještina, Gosling se u 'La La Landu' doista dobro osjećao i zabavio.

2. 'Dobri momci' (2016.)

Godine 2016. je Shane Black upario Goslinga s Russellom Croweom u akcijskoj komediji. 'Dobri momci'. U biti, Black je napravio smješniju verziju 'Smrtonosnog oružja'.

Gosling glumi Hollanda Marcha, nesretnog privatnog istražitelja u Los Angelesu 1970-ih koji se udružuje s nevjerojatnim partnerom, Jacksonom Healyjem (Crowe), kako bi istražili nestanak tinejdžerice (Margaret Qualley). Gosling i Crowe su spoj stvoren na nebu, s besprijekornim komičnim tajmingom i prirodnom kemijom. 'Dobri momci' ostaju najbolja upotreba Goslingovog komičarskog talenta.

1. 'Vožnja' (2011.)

Gosling nikada nije izgledao cool kao što izgleda u filmu 'Vožnja'. Sa škorpionom na leđima jakne, kožnim rukavicama koje mu čvrsto prekrivaju ruke i čačkalicom u ustima, Goslingov izgled inspirirao je mnoge. 'Vožnja' prikazuje Goslingovu tjelesnost dok se njegov karakter oslanja na pokrete lica kako bi prenio ljubav, sreću i ljutnju.

Gosling glumi vozača, kaskadera i mehaničara koji također radi kao vozač za kriminalce. Vozač bez emocija iznenađujuće uspostavlja blizak odnos sa svojom susjedom Irene (Carey Mulligan) i njezinim mladim sinom Beniciom (Kaden Leos). Nakon što neuspješna pljačka pođe po zlu za Ireninog supruga, vozač mora zaštititi Irene i Benicia od kriminalaca koji im prijete smrću. Uz nevjerojatan rezultat i upečatljive slike, 'Vožnja' je savršena mješavina nasilja i romantike, sa sjajnim Goslingom u centru akcije.

Dina: Drugi dio Možda vas zanima Trailer za drugi dio 'Dine' otkriva najmoćnijeg lika u svemiru kojeg glumi slavni glumac, jedva čekamo nastavak Rubrika Life&style Life&style
Photo: imbd

Komentari 0