Life&style
Film Opasne djevojke

Nakon 20 godina 'Opasne djevojke' vraćaju u filmu punom zaokreta: ovo je 10 novosti

  • Prvi film 'Mean Girls' odnosno 'Opasne djevojke' snimljen je 2004. i danas ima kultni status
  • Čak 20 godina kasnije cure se vraćaju u novoj verziji, uz nekoliko neočekivanih zaokreta
  • Novi glazbeni film zapravo nije nastavak, čak ni remake, nego više kao nova posveta poznatoj priči

Novi film 'Opasne djevojke' je sljedeći korak u evoluciji 'Mean Girls'. Priča je inspirirana knjigom 'Queen Bees and Wannabes' iz 2002. godine, koju je Tina Fey pretočila u film 2004., mjuzikl na Broadwayu u New Yorku 2018. godine i sada mjuzikl na velikom platnu.

Film je doista izvrsna zabava. Pametan i samosvjestanm a scenarij za novu verziju je nadograđen s puno nostalgije pomiješane s kultnim scenama iz originala. Ovdje je Busy Phillips, koja je sjajna kao Reginina 'cool mama' i Angourie Rice, koja je u nezgodnoj poziciji u ulozi koja je od Lindsay Lohan (glumila je lik Cady Heron) napravila superzvijezdu.

 | Autor: Paramount Pictures Paramount Pictures Foto: Paramount Pictures, Busy Philipps, Opasne djevojke

Evo 10 najboljih stvari iz novog glazbenog filma 'Opasne djevojke'

1. Nova lica koja glume Damiana i Janis su zvijezde filma

Apsolutne zvijezde Jaquel Spivey i Auli'i Cravalho glume Cadyne najbolje prijatelje Damiana i Janis, i jednostavno su fenomenalni. Njihove izvedbe upotpunjuju film, pripovijedajući početak i kraj priče. Jaquel je i smiješan i šarmantan, a predviđamo da će svi htjeti biti najbolji prijatelji s Janis. Njezina nevjerojatna izvedba pjesme' I'd Rather Be Me' odbacuje ideje o tome kako bi se žene trebale ponašati i himna je samoprihvaćanja. Janis također napominje Cady kako je loše praviti se glupa za nekog tipa. Svima nam je potrebna ta feministička energija u našim životima.

 | Autor: Paramount Pictures Paramount Pictures Foto: Paramount Pictures/Jaquel Spivey, Angourie Rice, Auli'i Cravalho, Opsne djevojke

2. Seksualnost na fluidniji način i s manje srama

Umjesto da se koristi kao poanta (sjeti se Janis Ian, koja je heteroseksualka u filmu iz 2004., a više puta je nazivaju 'dyke'), seksualnost u svijetu 'Opasnih djevojaka' iz 2024. tretira se na mnogo pametniji, inkluzivniji način. Od dodavanja muškog gay para koji se ljubaka za stolom do Janisine odluke da na maturalnu večeru ide sa ženom. Bez drame i pompe oko toga – doista poboljšani prikaz spektra seksualnosti na ekranu.

3. Problematične rečenice 

Prošlo je dvadeset godina od originala, a vremena su se promijenila. Stoga određeni dijelovi odnosno rečenice poput „ako si iz Afrike, zašto si bijelac“, body shaming izjave tipa „možeš si ići obrijati leđa“ i izrazi kao što je 'poludjevica' su izbačeni, kao i priča o odnosu učitelj-učenik. Svjesno se spominju malo drugačiji pristupi spolnom odgoju. 

4. Ipak ostaje priča o debljanju

Ovo se čini nekako čudno, a možda je i propust, s obzirom na sve druge načine na koje je priča o 'Opasnim djevojkama' malo dotjerana kako bi bila politički korektna. Cady i njezini prijatelji daju Regini zloglasne 'Kalteen čokoladice' da se udeblja, i dalje to planirajući iz osvete - kao debela osoba bit će osramoćena. Doduše, ovo je ključni element izvorne priče i možda je zaobilaženje ili prerada bilo nemoguće.

 | Autor: Paramount Pictures Paramount Pictures Foto: Paramount Pictures, Tina Fey, Opasne djevojke

5. Dobro došla, različitosti

Od odabira glumaca iz niza različitih sredina te odluke da se ne vrate stolovi u kantini podijeljeni prema rasi (zbogom stol 'Cool Asians'), 'Opasne djevojke' su predane raznolikosti.

Možda vas zanima Ozbiljan kandidat za Oscara i stvarno odličan film: 'Snježno bratstvo' stiglo je na Netflix Rubrika Life&style Life&style

6. Renée Rapp je sjajna kao Regina George

Renée Rapp je ultimativna Regina George generacije Z. Nakon što je glumila taj lik na Broadwayu, na platno donosi 'fuficu' uz tonu seksepila i ranjivosti. Išli bismo toliko daleko da kažemo da je njezina izvedba Regine složenija od one Rachel McAdams, osobito izvedba pjesme 'Someone Gets Hurt' na zabavi za Noć vještica. Pjesma istražuje tamniju stranu popularnosti.

7. TikTok igra ključnu ulogu u filmu

Naravno, ako ste krenuli u srednju školu kao član generacije Z, društveni mediji su neizbježni. Dakle, 'Opasne djevojke' zadiru ravno u taj trend, prikazujući dobro i loše. Popularni TikTokkeri i zvijezde, poput Megan Thee Stallion, pojavljuju se na raznim TikTok zapisima na ekranu, a oni s oštrim okom za 'skrivene poruke' iz originalnog filma mogu uočiti odjeću 'originalne' Regine George tijekom jednog od videa. Reference su vješto prikrivene, što superfanovima daje dodatno zadovoljstvo i veselje kada ih prepoznaju.

Ali, pokazuje se i toksična strana društvenih mreža. Vidimo kultne scene kao što je nastup 'The Plastics' na talent showu i Reginino trčanje za busom kako postaju viralne na TikToku i Snapchatu. Iskorišteni su kao dio rata za popularnost između Cady i Regine, prikazujući vrlo stvarnu prirodu srednjoškolskih odnosa i društvenih medija – jedne minute si na vrhu, a sljedeće nisi. Nema privatnosti, sve je javno, bolna stvarnost za mnoge tinejdžere…

8. Puno je bivših članica 'Opasnih djevojaka'

Naravno, scenaristica 'Opasnih djevojaka' Tina Fey ponavlja svoju ulogu gđe. Norbury uz Tima Meadowsa kao ravnatelja Duvalla, uz kratko pojavljivanje zvijezde 'Emily u Parizu' (i zvijezde Broadwayskog mjuzikla 'Opsne djevojke') Ashley Park kao profesorice francuskog.

 | Autor: Paramount Pictures Paramount Pictures Foto: Paramount Pictures, Ashley Park, Opasne djevojke

Dugo iščekivani cameo Lindsay Lohan dolazi pred sam kraj, a ona je savršena. Nećemo više ništa reći.

9. Nostalgija za najpoznatijim scenama i rečenicama iz originala

Zašto će toliko nas trčati u kino čim film izađe? Nostalgija za originalom, naravno. Dobra vijest je da su 'Mean Girls' jako dobro zadržale čaroliju priče iz 2004. godine, vraćajući se na lokacije kao što su zabava za Noć vještica, talent show North Shorea, turnir Mathlete, maturalna zabava i scene u školskoj kantini.

10. Superosnažujuće pjesme

Pjesme koje se provlače kroz film donose zabavan, lagani dodir - dok ispituju neka važna pitanja. Istaknuti događaji uključuju izvedbu Bebe Wood 'What’s Wrong With Me?', koja savršeno sažima neuroze i bol tinejdžerstva te otrovna prijateljstva, otkrivajući utjecaj koji imaju na samopouzdanje.

Film 'Opasne djevojke' stigao je u odabrana kina 12. siječnja, prije nego što bude dostupan na streamingu Paramount+.

Možda vas zanima Nova velika uloga: Jacob Elordi glumit će Frankensteina u Netflixovom filmu Guillerma del Tora Rubrika Life&style Life&style
Photo: Paramount Pictures
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    great