Life&style
Film Poltergeist, Heather O'Rourke

Najukletiji hollywoodski film potpisuje Steven Spielberg: pratile su ga smrti više glumaca, avionska nesreća...

  • U Hollywoodu se nevjerojatne priče ne događaju samo ispred kamere, nego i iza nje
  • Hororac 'Poltergeist' Stevena Spielberga doista je zastrašujuće filmsko remek djelo i ima kultni status među ljubiteljima filmova strave i užasa
  • Ali, možda je još više zastrašujuće ono što se događalo nakon snimanja, zbog čega je proglašen 'najukletijim hollywoodskim filmom' 

Film 'Poltergeist' snimljen 1982. godine spada među klasike horora, a rađen je prema priči slavnog režisera Stevena Spielberga. Snimljena su još dva nastavka, a čini se da se, nakon što su se kamere isključile, horor nije završio. Danas se 'Poltergeist' smatra 'ukletim' filmom, jer su glavni glumci stradali ili umrli, ali ne od starosti. Pa, krenimo iz početka…

'Poltergeist' – najukletiji film Hollywooda

Polovicu njezina života oblikovala je jedan od najpoznatijih serijala horor filmova: kad je Heather O'Rourke imala šest godina, prvi put je odigrala glavnu ulogu Carol Anne u filmu Stevena Spielberga 'Poltergeist'. S posljednjim dijelom trilogije završio je i život dječje zvijezde. O'Rourke je umrla 1988. u dobi od samo dvanaest godina od komplikacija nakon hitne operacije zbog crijevne opstrukcije.

Njezina smrt bila je iznenađenje za sve i zapečatila je takozvano "Poltergeist prokletstvo". Naime, djevojčica s legendarnom svijetloplavom kosom, koja je ušla u povijest pop kulture sa strašnom izrekom „Oni su ovdje“, bila je četvrta smrt koja se dogodila tijekom ili nedugo nakon snimanja. Otkrit ćemo ti šokantne slučajeve koji su se dogodili nakon snimanja.

 | Autor: Profimedia Profimedia Foto: Profimedia

1. Tajanstvena smrt glavne glumice Heather O'Rourke

Je li se smrt Heather O'Rourke mogla spriječiti? Dječja glumica imala je urođenu crijevnu stenozu, odnosno suženje crijeva, što je dovelo do zdravstvenih problema još 1987. godine, ali je liječnici nisu prepoznali, nego je pogrešno dijagnosticirana kao Crohnova bolest. Neposredno prije smrti 1. veljače 1988. godine, Heather se isprva žalila na bolove u trbuhu i povraćanje, kako je njena majka kasnije opisala američkom medijima.

Heather je doživjela septički šok dok je još bila kod kuće, a doživjela je srčani zastoj u kolima hitne pomoći. Nakon reanimacije, O'Rourke je hitno operirana u Dječjoj bolnici u San Diegu, ali preminula je na operacijskom stolu. Tek tijekom zahvata liječnici su otkrili urođeno suženje crijeva, „koje je djevojčica očito imala od rođenja”.

„Crijevna opstrukcija izazvala je infekciju, koja je zauzvrat izazvala septički šok. Šok je rezultirao potpunim srčanim i plućnim zastojem", izjavila je tada glasnogovornica Dječje bolnice za Los Angeles Times. Heatherini roditelji bili su u šoku, ispričala je njezina majka, podnijela je potom tužbu protiv liječnika, ali je tužba povučena nakon što joj je isplaćena nepoznata svota.

2. Zvijezda 'Poltergeista' Dominique Dunne brutalno je ubijena

Prva 'Poltergeist' smrt bilo je strašno ubojstvo Dominique Dunne, 1982. godine, kada je imala 22. godine. Dunne je glumila ulogu starije filmske sestre Heather O'Rourke, Danu Freeling, a postala je poznata po toj ulozi. Međutim, njezina tek pokrenuta filmska karijera naglo je prekinuta. Ubio ju je njezin bivši dečko John Sweeney nakon prvog dijela trilogije.

Sweeney nije htio prihvatiti prekid i iseljenje iz zajedničke kuće, a svađa je eskalirala ispred njihovog imanja. John je tada 22-godišnjakinju gušio dok nije izgubila svijest. Kad je policija stigla, Sweeney je priznao da je ubio svoju bivšu djevojku i pokušao se ubiti. Dominique Dunne pala je u komu.

Možda vas zanima Da gledamo 100 godina, ne bismo prepoznali Sydney Sweeney u novoj ulozi. Od ljepotice postala je štemerica Rubrika Life&style Life&style

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @bette9899

Liječnici medicinskog centra Cedars-Sinai u Los Angelesu za nju nisu mogli učiniti ništa osim proglasiti smrt mozga. Nakon pet dana na aparatima za održavanje života, roditelji su donijeli odluku da ih isključe. Umrla je 4. studenog 1982. godine.

John Sweeney prvotno je osuđen na šest i pol godina zatvora, ali je uspio napustiti zatvor nakon dvije i pol godine uz uvjetnu kaznu. Ubojstvo Dominique Dunne spomenuto je Netflixovoj hit seriji 'Čudovišta: Priča o Lyleu i Eriku Menendezu'. Otac Dominick Dunne, novinar koji se bavio kriminalnim slučajevima, izvještavao je o senzacionalnom slučaju Menendez, a pojavljuje se kao lik u višedijelnoj seriji - i podsjeća nas na njezinu strašnu smrt.

3. Još dva glumca koji umiru premladi

Tijekom i nakon snimanja filma 'Poltergeist II – Druga strana' dogodile su se još dvije smrti. Dok je snimanje još trajalo, glumac Julian Beck, koji je glumio zastrašujućeg velečasnog Kanea, preminuo je 14. rujna 1985. od posljedica raka želuca. Imao je 60 godina.

Dvije godine nakon završetka snimanja drugog dijela 'Poltergeista', Will Sampson preminuo je 3. lipnja 1987. u dobi od samo 53 godine od posljedica operacije srca. On je utjelovio Indijanca Taylora.

4. Prokletstvo se nastavlja: ubojstvo sjekirom i preživljavanje pada aviona

Ali, čak i godinama nakon završetka trilogije horor filma događale su se neobične smrti ili „skoro smrti“ glumaca iz 'Poltergeista'. Loua Perrymana, koji je glumio Pugsleyja u prvom filmu, ubio je sjekirom 26-godišnji lopov u njegovoj kući u Teksasu 1. travnja 2009. godine. Počinitelj je tek bio izašao iz zatvora zbog teške pljačke, a potom je htio ukrasti glumčev automobil.

Puno više sreće imao je Richard Lawson, koji se također pojavio u prvom dijelu 'Poltergeista'. Srećom, nije bilo šeste smrti. Lawson, koji je glumio istraživača duhova Ryana, preživio je avionsku nesreću u ožujku 1992. godine, a u kojoj je poginulo 27 ljudi. Let 405 USAira srušio se ubrzo nakon polijetanja iz zračne luke LaGuardia u New Yorku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @silvia.ufpa

Možda vas zanima Na Netflix je došao 'Sweet Bobby: My Catfishing Nightmare', zastrašujući dokumentarac vrijedan gledanja Rubrika Life&style Life&style
Photo: Profimedia

Komentari 0