Life&style

Najstariji splitski hotel u novom, luksuznom izdanju: Spoj bogate povijesti i modernog hedonizma

  • Najstariji hotel i kavana u Splitu, hotel Central, datira u 18. stoljeće i tijekom godina zajedno su bili centar društvenog života grada 
  • Prošle godine je nakon nekoliko godina dovršena renovacija hotela koji se sada zove Heritage hotel Santa Lucia, dok je kavana u prizmlju zadržala staro ime
  • Zavrili smo u novo luksuzno i moderno izdanje ovog važnog, povijesnog hotela u Splitu

U 'najlipši grad na svitu' uvijek rado odlutamo, kako mi, tako i mnogobrojni turisti koji dođu posjetiti našu obalu. Kako i ne bi, Split je grad koji osim pješčanih plaža. noćnog života i bogate gastro ponude, nudi prekrasnu staru, povijesnu jezgru, spomenike i kulturne znamenitosti. Split je grad u kojem se potpuno prožimaju antika i urbani život, a upravo to je slučaj i sa njegovim najstarijim hotelom koji datira u 18. stoljeće.

Možda vas zanima Zavirili smo u novootvoreni boutique hotel Armerun Heritage u Šibeniku, evo što nas je oduševilo Rubrika Life&style Life&style

Najstariji splitski hotel, nekada znan kao Central, prošle godine dobio je novo ime, ali i novo, moderno ruho. Heritage hotel Santa Lucia nalazi se na Narodnom trgu, poznatom i kao Pjaca, koji je središte stare gradske jezgre od 1770-ih. Upravo na ovome, za mnoge najljepšem trgu u Splitu, otvoren je prvi splitski kafić koji je kasnije postao hotel. Iako je zgrada tijekom godina mijenjala imena i vlasnike, od samog početka je bila središte društvenog, kulturnog i političkog života Splita.  Bilo je to mjesto gdje bi se okupljali najvažniji ljudi te dobi kako bi podijelili svoje ideje i ispričali priče, pretvarajući ga u nešto mnogo više od obične kavane ili restorana. 

 | Autor: Instagram @heritage_hotel_santa_lucia Instagram @heritage_hotel_santa_lucia

Heritage Hotel Santa Lucia i kavana Central u Splitu

Nakon desetljeća zanemarivanja i propadanja, stara zgrada osvanula je potpuno obnovljena i prekrasna kakva je nekad bila i Heritage hotel Santa Lucia je nakon dugogodišnjih radova otvorio svoja vrata u travnju 2021. Kavana u prizemlju zadržala je svoje staro ime Central, kako bi i dalje održala vezu s povijesti te ostala bliska onima koji ju takvu pamte. Poznavaoce bi uređenje moglo posjetiti na hotel Central iz Beča iz 20-tih godina prošlog stoljeća. Omiljeno okupljalište Splićana ponovno je zablistalo u punom sjaju i vratilo stanovnike grada na staru terasu.

 | Autor: Heritage Hotel Santa Lucia Heritage Hotel Santa Lucia Kavana Central

 | Autor: Instagram @restaurant_caffe_central Instagram @restaurant_caffe_central

Što se tiče samog hotela, prilikom renovacije pazilo se na očuvanje povijesti i autentičnosti tristo godina stare zgrade. Iz tog razloga, gdje god se moglo, sačuvali su se izvorni dijelovi interijera, a dvije sobe se mogu pohvaliti i ostacima kamena iz romaničkog doba. Izvorni dijelovi savršeno se uklapaju u moderno uređenje ovog luksuznog i povijensog hotela. Upravo zato je Heritage hotel Santa Lucia mjesto u kojemu se spaja stari duh i povijest grada s urbanim životom današnjeg vremena.

 | Autor: Heritage Hotel Santa Lucia Heritage Hotel Santa Lucia

 | Autor: Heritage Hotel Santa Lucia Heritage Hotel Santa Lucia

Hotel raspolaže s 35 soba i apartmana, a pri opremanju i uređenju prostorija birani su samo najbolji materijali. Gosti mogu birati između 4 tipa soba i 3 apartmana, a svi su opremljeni s izraženom dozom elegancije i luksuza.

Prekrasna kućica za odmor koja je bila u vlasništvu kraljice Elizabete II. može se unajmiti na Airbnb-u

 | Autor: Heritage Hotel Santa Lucia Heritage Hotel Santa Lucia

Oni koji su već bili gosti hotela najviše hvale njegovu lokaciju, ljubaznost osoblja i čistoću. Ako i vas put odvede ka Splitu i sviđa vam se ovaj luksuzni hotel u samom srcu grada, rezervirati sobu možete na Booking.com.

Photo: Instagram @heritage_hotel_santa_lucia
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Lipi.split