Life&style

Najraniji simptomi trudnoće i kada počinju

  • Rani simptomi trudnoće mogu biti vrlo slični simptomima predmenstrualnog sindroma radi čega mnoge žene na njih i ne obraćaju pozornost
  • No, kako bi sve s trudnoćom prošlo u najboljem mogućem redu te kako bi mogla donositi pravovremene odluke o svojoj trudnoći, važno je čim prije saznati da si u drugom stanju 
  • Saznaj koji su rani simptomi trudnoće, zašto nastaju, kada se javljaju i kako ih možeš razlikovati od simptoma PMS-a

Rani simptomi trudnoće mogu značajno varirati od žene do žene - dok ih jedna neće ni osjetiti, kod druge će biti izrazito intenzivni. Baš kao što sve žene nemaju jednake predmenstrualne simptome, tako drugačije iskustvo imaju i s najranijim simptomima trudnoće koji su često vrlo slični simptomima PMS-a pa žene ni ne posumnjaju da su trudne. Rani znakovi trudnoće mogu se razlikovati po jačini, učestalosti i obliku, a i kod iste žene u različitim trudnoćama mogu biti različiti. 

Koji su najraniji simptomi trudnoće?

Ako planiraš trudnoću ili sumnjaš na nju pa se pitaš kako ju prepoznati, odgovorit ćemo ti na glavno pitanje koje te muči - koji su to najraniji simptomi trudnoće i kada uopće počinju?

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Rani znakovi trudnoće

Izostanak menstruacije

Jedan od prvih i najočitijih simptoma trudnoće je izostanak menstruacije. No, samo zato što ti menstruacija kasni ne znači da si i trudna jer trudnoća nije jedini razlog zbog kojeg menstruacija može izostati. U slučaju da si imala nezaštićeni spolni odnos za vrijeme ovulacije ili do pet dana prije, šansa za trudnoću postoji i u tom trenutku preporučljivo je da bez odgađanja napraviš test za trudnoću.

Bolne i osjetljive grudi

Bolne i osjetljive grudi kao simptom trudnoće mogu se početi javljati već tjedan do dva nakon oplodnje. Međutim, mnoge žene imaju bolne grudi prije svake menstruacije,  i iz tog razloga je jako teško razlikovati promjene na grudima koje nastaju zbog trudnoće od onih koje se normalno javljaju prije menstruacije u sklopu PMS-a. U oba slučaja, grudi su pune i teške, bolne i osjetljive na dodir. 

Mučnina i povraćanje

Mučnina i povraćanje su jedan od prepoznatljivijih simptoma trudnoće zato jer nisu karakteristični za predmenstrualni sindrom. Iako je uvriježeno mišljenje kako se u trudnoći uvijek javlja samo jutarnja mučnina, istina je da se se može javiti u svako doba dana. Također, mučnina ne mora uvijek biti praćena povraćanjem, a uzrok ovih simptoma je rastuća koncentracija beta hCG-a u krvi.

Promijenjen okus

U ranoj trudnoći se mnoge žene žale na metalni okus u ustima, a on se javlja zbog hormonskog disbalansa. Trudnicama okus postaje bljutav, a neke žene ga opisuju poput okusa novčića u ustima.

Povećana osjetljivost na mirise

Čak dvije trećine žena žali se na promijenjen osjet mirisa tijekom prvih mjeseci trudnoće. Ovaj simptom smatra se jednim od najranijih znakova moguće trudnoće, no najčešće je privremen sve dok se tijelo žene ne oporavi od promjena kroz koje je prošlo. Trudnici će se u ranoj trudnoći često javljati neugodan miris na hranu i tvari poput cigareta ili alkohola koji su štetni za razvoj ploda, što se objašnjava hipotezom o zaštiti embrija.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Blagi grčevi u donjem dijelu trbuha

Još jedan rani simptom trudnoće, koji je ujedno i učestao simptom prije menstruacije, su blagi grčevi u donjem djelu trbuha. Međutim, iz razloga što je gotovo nemoguće razlikovati grčeve u ranoj fazi trudnoće od onih koji se normalno javljaju prije menstruacije, većina trudnica ovaj simptom ni ne prepoznaje kao simptom trudnoće.

Promijenjen vaginalni iscjedak

Radi povišene razine hormona progesterona koja uzrokuje proizvodnju veće količine sluzi u vratu maternice, u trudnoći je iscjedak često obilniji. No, u slučaju da se istovremeno javi i promjena mirisa iscjetka, svrbež, peckanje ili slične tegobe, potrebno je obratiti se liječniku, budući da se može raditi o infekciji.

Blago krvarenje (”spotting”)

Blago ili implantacijsko krvarenje javlja se od šestog do desetog dana od oplodnje. Naime, u to vrijeme događa se implantacija oplođene jajne stanice u sluznicu maternice tijekom čega se mogu oštetiti male krvne žile. Implantacijsko krvarenje se javlja u jedne trećine žena i najčešće je praćeno blagim grčevima u donjem dijelu trbuha.

Češća potreba za mokrenjem

Učestalo mokrenje također može biti jedan od prvih znakova trudnoće. Iako se najčešće počinje javljati između šestog i osmog tjedna od začeća, neke žene počinju primjećivati ovu pojavu već nekoliko tjedana od začeća. Razlog tome su hormonalne promjene, osobito porast beta hCG-a te povećan protok krvi kroz bubrege. No, učestalo mokrenje može biti znak i mokraćne infekcije ili dijabetesa.

Umor i iscrpljenost

Osjećaji iscrpljenosti i pospanosti često se javlja kao najraniji simptom trudnoće, već i tjedan -dva nakon oplodnje. Osjećaj nastaje  zbog toga što tijelo svu energiju troši na pripremu dobrih uvjeta za pravilan rast i razvoj djeteta -snižava se krvni tlak, razina šećera u krvi je niža, a visoke koncentracije estrogena i progesterona također pridonose ovim simptomima. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Glavobolje i vrtoglavice

Radi povišenja razine estrogena trudnice će vrlo često osjetiti i simptome glavobolje. Kako trudnoća napreduje, postizanjem hormonske ravnoteže,  glavobolje će biti sve rjeđe. Vrtoglavice nastaju zbog proširenja krvnih žila te snižavanja krvnog tlaka i razine šećera u krvi.

Začepljen nos

Iako je prva pomisao na začepljen nos prehlada, ovaj simptom također može biti rani ukazatelj na trudnoću. Naime, hormonske promjene i povećan protok krvi u trudnoći uzrokuju oticanje, isušivanje i moguće krvarenje sluznice nosa, što se ponekad očituje začepljenim nosom.

Povišena temperatura 

Bazalna temperatura tijekom ovulacije je nešto povišena da bi se nakon ovulacije ponovno snizila. Međutim, ako je došlo do oplodnje ona će ostati povišena i nakon ovulacije. Osobe koje prate svoju bazalnu temperaturu se često oslanjaju na nju kao jedan od sigurnijih pokazatelja trudnoće.

Kada se javljaju najraniji simptomi trudnoće?

Prije odgovora na ovo pitanje, prvo treba ustanoviti kada i kako se računa početak trudnoće. Iako tehnički tada još nisi trudna, doktor će računati trudnoću od prvog dana posljednjeg krvarenja iz razloga što je teško odrediti točan dan ovulacije kada se začeće zapravo dogodilo. Prvog dana posljednje menstruacije se žena obično sjeća te se taj dan uzima kao početak trudnoće. 

Prema istraživanjima, rani znakovi trudnoće najčešće se javljaju između 5. i 8. tjedna trudnoće, što znači obično jedan do tri tjedna nakon očekivane nove menstruacije.

Niti jedan simptom nije dovoljno čvrst pokazatelj kao pozitivan test na trudnoću

Sada kada si pročitala sve rane simptome trudnoće možda se osjećaš još zbunjenije i nesigurnije? Ne brini. Iako neke žene tvrde kako su znale da su trudne od trenutka kada se dogodilo začeće, većina žena ni ne posumnja sve dok im ne izostane prva mjesečnica. Stoga, najpouzdaniji znak trudnoće je pozitivan test na trudnoću. 

 | Autor: Instagram/@Clearblue Instagram/@Clearblue

DIGITAL Clearblue digitalni test pokazuje i koliko tjedana traje trudnoća

U današnje vrijeme postoje razni testovi za trudnoću, a svi se temelje na istom principu – mjerenju beta hCG-a, odnosno njegovog metabolita u mokraći. Clearblue Digital test za trudnoću iznimno je pouzdan u pokazivanju trudnoće te ne samo što odgovara na pitanje jesi li ili nisi trudna, već pokazuje i koliko tjedana zahvaljujući svom Smart Dual Sensoru.

 | Autor: Clearblue Clearblue Clearblue DIGITAL test za utvrđivanje trudnoće s pokazateljem tjedana

Iako većina testova za trudnoću najtočnije rezultate (99% točnosti) pokazuje nakon prvog dana izostanka menstruacije, Clearblue Digital test za trudnoću je toliko osjetljiv da se možeš testirati do 5 dana prije izostale menstruacije. 

Rezultat „Trudnoća“ (+) ili „Nije trudnoća“ (-) prikazat će se na zaslonu u roku od 3 minute. Ako je test pozitivan („Trudnoća“ ‘+’), također će pokazati vrijeme koje proteklo od kada si zanijela (1-2, 2-3 ili 3+ tjedana).

Svaka žena želi čim prije sa sigurnošću znati je li i koliko dugo je trudna. Umjesto da živčaniš čekajući prvi dan menstruacije ili pokušavajući razlikovati simptome PMS-a od simptoma trudnoće, osloni se na Clearblue Digital test za trudnoću i budi sigurna. 

Photo: Shutterstock

Komentari 0